Bulgaria vrea oferte îmbunătăţite pentru construcţia centralei de la Belene

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 septembrie 2008

Bulgaria vrea oferte îmbunătăţite pentru construcţia centralei de la Belene

Bulgaria a cerut companiei germane RWE şi celei belgiene Electrabel să îşi îmbunătăţească din nou ofertele pentru prelurea unui pachet de 49% din acţiunile unei viitoare centrale nucleare, a spus, ieri, ministrul bulgar al energiei, Petar Dimitrov. "Ce este cel mai important este participaţia finală din cadrul proiectului", a declarat oficialul bulgar şi a adăugat că se aşteaptă ca "ofertele finale să fie adecvate".

Firmele candidate ar trebui să îşi îmbunătăţească ofertele până la mijlocul lunii, ceea ce ar permite Sofiei să aleagă până la sfârşitul lunii un câştigător pentru unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură energetică din Uniunea Europeană (UE), potrivit declaraţiilor lui Dimitrov.

Dimitrov spusese săptămâna trecută că oficialii bulgari ar putea alege un câştigător la începutul lui septembrie.

Oficialii bulgari ceruseră în iunie companiilor RWE şi Electrabel, deţinută de grupul GDF Suez, să îşi îmbunătăţească ofertele iniţiale pentru pachetul minoritar de acţiuni din cadrul proiectului. Costurile de construcţie a noii centrale nucleare se ridică la 4 miliarde euro (5,86 miliarde dolari), potrivit oficialilor de la Sofia.

Dimitrov a spus şi că este posibilă o cooperare între cele două firme după ce Bulgaria va anunţa un câştigător.

Guvernul bulgar va lansa oficial, mâine, construcţia centralei cu o capacitate de 2.000 de megawaţi în oraşul Belene de la Dunăre şi vrea ca uzina să devină operaţională în 2013-2014.

Bulgaria, ţară nouă membră a UE, speră ca nouă centrală nucleară să îi redea poziţia de lider în exporturile de electricitate din sud-estul Europei, pe care a pierdut-o după închiderea a două reactoare sovietice, mişcare ce a reprezentat o condiţie de aderare la UE.

Compania bulgară de stat NEK, care va deţine 51% din acţiunile proiectului, a încheiat un contract de construcţie a centralei de la Belene cu firma rusească Atomstroiexport, cu Areva din Franţa şi cu firma germană Siemens.

NEK a contractat şi serviciile băncii franceze BNP Paribas, care să acorde consiliere pentru obţinerea fondurilor necesare proiectului.

Dimitrov a spus că guvernul bulgar preferă ca băncile europene să finanţeze proiectul, dar nu exclude posibilitatea de a beneficia de propunerea Rusiei de a acorda un împrumut din bugetul de stat pentru proiectul de la Belene

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb