Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat astăzi că, după ridicarea plafonării preţurilor la energie, în aprilie 2025, consumatorii vor putea pune presiune pe furnizori pentru oferte mai competitive, transmite news.ro. Ei trebuie sa fie informaţi corespunzător şi să aleagă furnizorii cu cele mai mici preţuri, a adăugat el. De asemenea, ministrul a precizat că cei cu consum mare de energie vor beneficia de facturi mai mici, de aproximativ 30-35%.
"Facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici. După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să-şi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat", a spus ministrul Energiei, la Antena 3.
"Acum, noi, din calitate de consumatori, trebuie să ne ajungem în cea mai bună ofertă. Şi în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe toţi ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. Dar gândiţi-vă că, la un preţ de 0,8-0,9 sau 1 leu, românii, şi sunt mulţi în mediul urban, mai ales cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, vor avea facturi mai mici cu 30-35%, ceea ce nu-i rău", a explicat ministrul.
Despre cei care sunt în prezent pe un consum mic, ministrul Sebastian Burduja a arătat că sunt câteva categorii şi a adăugat că aceştia vor fi protejaţi. "Pe de-o parte, sunt românii vulnerabili care, efectiv, nu-şi permit. Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi", a subliniat Burduja.
Potrivit acestuia, "optimizarea schemei înseamnă şi cheltuieli mai mici la bugetul de stat".
Sebastian Burduja a mai spus că, din sector energetic, de la debutul crizei şi până azi, s-au colectat de cel puţin două sau chiar de trei ori mai mulţi bani decât s-au dat pe aceste compensări sau plafonări. "Deci, bugetul de stat n-a ieşit în pierdere din cauza sectorului energetic, din contra", a completat el.
Referitor la vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM, Burduja a explicat că tranzacţia nu va fi finalizată până când nu va primi aprobarea statului român. Ministerul Energiei şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altor părţi, a precizat el.
"În primul rând nu s-a întâmplat nicio achiziţie. Deocamdată, compania germană E.ON a acceptat de principiu cea mai bună ofertă pe care a primit-o, într-adevăr, din partea acestei companii maghiare. Achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă eventual în Comisia de examinare a investiţiilor străine directe", a transmis ministrul Energiei, la Antena 3.
Burduja a subliniat că această comisie are dreptul legal de a sesiza CSAT, adăugând că, în opinia sa, probabil o va face.
"Noi vom aduce un punct de vedere consistent, de vreo 100 de pagini, în atenţia membrilor Comisiei şi Ministerul Energiei, dar şi celelalte instituţii vor acţiona în interesul românilor, nu în interesul altcuiva. Românii trebuie să stea liniştiţi, această tranzacţie nu este făcută în acest moment, clienţii tot ai E.ON sunt şi până când nu va fi eventual aprobată de statul român, nu se schimbă nimic. Tot E.ON este compania care asigură furnizarea", a completat Burduja.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat Consiliul Concurenţei la începutul acestei săptămâni în legătură cu tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM. AUR solicită intervenţia urgentă a instituţiei şi deschiderea unei investigaţii, invocând suspiciuni privind respectarea legislaţiei concurenţiale şi posibile implicaţii grave asupra securităţii economice şi naţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 21:02)
MVM nu are voie sa preia E.ON Romania.
Niciodata.
Ban.Cher.Vali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 22:32)
Nu ne videm tara,
ce misto ca revine sloganul vechi,
si in sfarsit apare si "pericolul maghiar",
pe langa cel rusesc si chinezesc
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2024, 08:37)
lasa vrajeala, kurtos-ule
cozonacel, canta la alta masa in Pannonia
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 23:39)
Fara afaceri rusești în România!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2024, 07:10)
o sa ramai in istorie ca cel care a dat gazele, ca cel care NU a terminat Iernut, ca cel care a amanat sine die Tarnita., ca cel care este baoiatul lui tata., Atat!