Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, cu o creştere de 3,2%, mai recuperând din scăderile consemnate în şedinţele trecute, dar încă departe de preţurile de acum o săptămână.
"Dezamăgitor la bursa noastră este că ea scade cu 10% dacă pieţele americane se depreciază cu 5%, însă creşte cu 3%, când bursele străine înregis-trează o creştere dublă", a opiniat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a închis şedinţa de ieri cu o apreciere de 3,12%, la 4.557,70 puncte, după o creştere mai consistentă în prima parte a zilei, de peste 5%, sub influenţa evoluţiei pieţelor americane de marţi seara.
Indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia companiilor energetice de la Bursă, a crescut, ieri, cu 2,9%, la 619,90 puncte.
Singurul indice care a închis, ieri, pe pierdere (1,51%) a fost BET-FI, care monitorizează preţul acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi al "Fondului Proprietatea" (FP), deşi urcase cu aproape 5% după deschiderea şedinţei de tranzacţionare.
"În ciuda creşterilor de pe pieţele americane de aseară (n.r marţi seara), astăzi (n.r.ieri), americanii au deschis pe minus, ceea ce a dus la diminuarea speranţei investitorilor de la noi, iar cei care nu au vândut la timp sau nu marcaseră profit au început să vândă, temperând creşterile de la BVB şi ducând BET-FI pe minus", a mai precizat Mihai Chişu.
În opinia brokerului, piaţa de la Bucureşti va continua să depindă de evoluţia pieţelor americane, datele fundamentale ale companiilor autohtone sau situaţia economiei româneşti contând prea puţin, în această perioadă.
"Vom depinde foarte mult în continuare de bursele externe, nu cred că există vreo şansă de a evolua într-o altă manieră. Investitorii tranzacţionează la BVB, via America. Asta denotă că piaţa este dominată de speculatori şi că lipsesc investitorii interesaţi să cumpere şi să deţină acţiunile pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Speculatorii sunt cei care tranzacţionează la Bucureşti în funcţie de evoluţia pieţelor americane", a mai spus brokerul citat.
Creşteri importante, de 15%, au fost înregistrate, ieri, de titlurile "Mecanica" Ceahlău, "Oltchim" Râmnicu Vâlcea sau "Turism Felix", însă volumele de tranzacţionare au fost, mai curând, modeste. Scăderi au consemnat acţiuni precum SIF1 "Banat-Crişana" (3,78%), SIF5 "Oltenia" (3,77), sau SIF2 "Moldova" (3,23%).
Cotaţia Fondul Proprietatea (FP) a urcat, ieri, cu 1,76%, la 0,4401 lei/titlu.
1. nu are importanta
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2011, 00:03)
Hai Make tu chiar crezi? Nu are nici o importanta ce fac sau nu americanii, doar statisticile vorbesc.
2. SF
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2011, 00:32)
Fragila si adolescenta aceasta este Bursa. De fapt asa a spus Isarescu razand . Cum altfel sa o numesti? Are o adelescenta demna si de filme SF
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2011, 08:28)
Ieri Ionescu sa sarbatorit..stie ca pleaca oare si scapam de el?
4. fără titlu
(mesaj trimis de speculator în data de 11.08.2011, 09:08)
cred ca primii speculatori sunt chiar brokerii intermediarilor de la bvb. daca ar fi in stare sa se concentreze la fundamentele locale mai mult si mai putin la cele externe ar capata si ei putina credibilitate.daca s-ar zbate si ei mai mult ca sa-si gaseasca investitori corporativi si o data cu intrarea acestora pe piata sa micsoreze comisioanele poate ca ar fi ceva.daca raportarile si comunicatele vor fi facute la timp si corect si fara interese ascunse, de catre companiile listate, daca participantii la piata gandesc ca trebui sa investeasca nu sa jecmaneasca atunci vom fi pe un trend pozitiv.intr-un fel situati seamana cu cea de la frf.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2011, 09:21)
Va supara adevarul?