BURSA DE VALORI BUCUREŞTI A RĂMAS DIN NOU FĂRĂ DIRECTOR GENERAL Victor Cionga a fost demis

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2013

Victor Cionga a fost demis

UPDATE 12:24: Preşedintele BVB: Piaţa nu va fi afectată de plecarea lui Victor Cionga

UPDATE 11:40: Cionga: "Nu am primit nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele pe care nu le-aş fi îndeplinit"

UPDATE ORA 11:11: Adrian Lupşan: Am votat împotriva demiterii lui Victor Cionga

---

Bursa de Valori Bucureşti este o entitate care funcţionează, iar piaţa nu va fi afectată de faptul că directorul general al BVB, Victor Cionga, a fost demis, consideră Lucian Anghel, preşedintele Bursei, întrebat care sunt măsurile pe care le are în vedere pentru ca renunţarea la directorul general să nu afecteze percepţia investitorilor şi programul de oferte ale statului.

Potrivit preşedintelui BVB, Victor Cionga va asigura tranziţia până la găsirea unui nou executiv, astfel că nu ar fi motive de îngrijorare în privinţa derulării ofertelor programate.

Lucian Anghel ne-a mai declarat: "Aş dori să îi mulţumesc domnului Victor Cionga pentru implicarea sa. Eu personal aş fi dorit să putem să îi acordăm puţin mai mult timp pentru a putea finaliza programul de restructurare pe care îl începuse".

---

UPDATE 11:40: Cionga: "Nu am primit nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele pe care nu le-aş fi îndeplinit"

Victor Cionga, directorul BVB, demis, aseară de Consiliul Bursei, spune că nu a primit îmcă nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele pe care nu le-ar fi îndeplinit.

Domnia sa a declarat: "Respect decizia Consiliului Bursei şi sunt gata să asigur tranziţia conform contractului. Nu am primit încă nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care timp de şase luni nu le-aş fi îndeplinit. Ceea ce pot să spun, însă, este că restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face «heirupist». Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii ci şi de viaţa unor oameni, angajaţi ai acesteia. Cine îşi imaginează, mai ales în contextul economic actual, că se poate juca cu asta sărind etapele unei analize serioase dovedeşte că nu este un leader şi manager responsabil.

În ceea ce priveşte consilierii şi firmele de consultanţă şi/sau avocatură externe, pot să spun că am apelat la acestea din două raţiuni. Prima, pentru că aveam nevoie de profesionişti de încredere - presa a fost şi este plină de scurgeri de informaţii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal. A doua, pentru că aceşti profesionişti - şi vorbim aici atât de oameni cu o excelentă reputaţie profesională cât şi de firme de renume - au acoperit o lipsă de expertiză pe care am constatat-o în BVB, lucru asupra căruia am informat CA-ul.

Cu sau fără Cionga, problemele grupului BVB şi ale pieţei de capital rămân, iar o restructurare la nivelul întregului grup, făcută «ca la carte», este absolut necesară; dincolo de orgolii personale, «tradiţii istorice» şi interese pe termen scurt".

---

UPDATE ORA 11:11: Adrian Lupşan: Am votat împotriva demiterii lui Victor Cionga

Adrian Lupşan, vicepreşeditele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că doreşte să facă public faptul că, în şedinţa de Consiliu de noaptea trecută, a votat împotriva demiterii directorului general Victor Cionga.

Adrian Lupşan este primul oficial al BVB care are o reacţie faţă de hotărârea încetării mandatului lui Victor Cionga, după evaluarea la şase luni.

Domnia sa ne-a făcut câteva declaraţii în nume personal: "Vreau să fac public votul meu împotriva demiterii lui Victor Cionga şi îmi asum responsabilitatea acestei decizii în faţa acţionarilor. Consider că şase luni este un timp prea scurt pentu a da verdicte. În 18 ani de piaţă de capital, acum era pentru prima dată când începuse un proces complex de reformare. Urmăream alinierea politicii de personal la celelalte burse străine".

Adrian Lupşan a mai spus că la Adunarea Generală din aprilie îşi va justifica decizia în faţa acţionarilor, cei care sunt îndreptăţiţi să îi ceară socoteală. Domnia sa nu a dorit să comenteze votul celorlalţi administratori.

În luna ianuarie 2012, Lupşan declarase pentru ziarul BURSA că miza personală depăşeşte cu mult dorinţa sinceră de reformare a pieţei de capital.

Vicepreşedintele BVB ne-a spus că îşi menţine declaraţia: "Din păcate, din experienţa mea personală, constat că declaraţia de atunci rămâne de actualitate".

Întrebat care sunt măsurile luate de BVB pentru ca demiterea directorului general să nu afecteze percepţia investitorilor sau programul de listări ale statului, Lupşan nu a avut un răspuns concret: "Dacă administratorii nu au fost capabili să ia în calcul aceste riscuri, atunci vor decide acţionarii. Ei rămân instituţia supremă şi ei sunt cei care vor hotărî dacă vor dezvoltarea pieţei de capital".

---

UPDATE ORA 9.52: Consiliul Bursei, nemulţumit de prestaţia lui Victor Cionga

Bursa de Valori Bucureşti a confirmat că Victor Cionga nu va mai ocupa postul de director general, după cum a anunţat ziarul BURSA, ieri, la ora 23.35.

"Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis în şedinţa sa din data de 28 martie 2013 transmiterea unei notificări de încetare a contractului de mandat încheiat cu domnul Victor Cionga în data de 18 iulie 2012, urmând ca încetarea contractului să devină efectivă în termen de două luni de la transmiterea notificării", potrivit unui comunicat BVB.

Decizia Consiliului de Administraţie al BVB survine ca urmare a faptului că, raportat la aşteptările Consiliului de Administraţie, procesul de restructurare al Bursei de Valori Bucureşti nu a înregistrat un progres suficient de rapid fiind la acest moment în etape incipiente, se mai arată în comunicat.

Timp de două luni, domnul Cionga va continua să îşi exercite responsabilităţile de director general al BVB astfel încât să se asigure o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o altă persoană care va fi selectată de Consiliul de Administraţie al BVB pentru poziţia de director general.

---

Victor Cionga, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, nu a mai fost confirmat în funcţie, după primele şase luni de activitate, potrivit unor surse din piaţă.

Consiliul Bursei a luat această decizie, în şedinţa de joi, care s-a prelungit până târziu în noapte.

Victor Cionga ar trebui să mai rămână în fruntea Bursei încă două luni, conform contractului.

Se pare că, în această situaţie, Radu Furnică, head-hunter-ul care s-a ocupat de recrutarea lui Cionga, va trebui să reia căutările "pe aceiaşi bani".

Victor Cionga şi-a atras critici puternice, în special după ce a propus ca BVB să adopte o nouă politică tarifară, prin introducerea unui comision fix pentru casele de brokeraj, de 3500 de lei/lună.

Asociaţia Brokerilor a considerat că acest comision i-ar avantaja pe brokerii mari în faţa celor mici.

Alte nemulţumiri în piaţă, dar şi printre angajaţii BVB, au fost legate de faptul că Cionga şi-a angajat patru consilieri, se pare prin contracte de leasing de personal, pentru a nu creşte cheltuielile cu angajaţii, în bilanţ.

La o conferinţă din luna februarie, Victor Cionga a declarat: "Unitatea de măsură a timpului (n.r. pentru activitatea conducerii BVB) nu este săptămâna sau luna, ci anul. Există o presiune creată de aşteptările imense pe care le are piaţa. Încercăm să ne ridicăm la măsura aşteptărilor, însă trebuie să o facem cu obiectivitate".

Conducerea Bursei l-a numit pe Victor Cionga (care era managing partner AZ Capital Advisors) în funcţia de director general, în luna iulie; el a primit validarea CNVM în luna septembrie.

Înainte să îl selecteze pe Cionga, BVB a avut discuţii cu bancherul Bogdan Patriniche, dar şi cu Astridel Rădulescu, şeful Direcţiei de Supraveghere a Bursei de la Milano.

Atunci când a fost demis fostul director general, Valentin Ionescu, interimatul a fost asigurat de adjunctul Alin Barbu. Valentin Ionescu a fost demis din funcţia de director general BVB, în luna noiembrie 2011, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit ţintele asumate contractual. Anterior, un grup de acţionari solicitase schimbarea conducerii BVB, lucru înfăptuit la începutul anului trecut.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. CAul asta se poate caracteriza succint prin "de toata jena"! Taietei uzi pe care nu cred ca se poate sprijini nici un pirpiriu macar, daramite un personaj greu (la propriu si la figurat) ca Cionga. Niste iepurasi (ma refer la cei noi, nu la vulpile batrane ca SF sau DP) care se sperie de propria lor umbra, daramite de umbra schimbarii. Bravo mai!, nu schimbati nimic..."las-o asea ca merge!" Maaaai stimabililor, e varza BVB si piata de capital. Cum naiba sa va speriati de schimbare?! ca "a suparat propunand restructurari si politici de tarifare"!?! Pai exact asta era nevoie!!... Pai atunci faceti frate concurs de miss, si puneti unul gingash

    1. omule, nu ai inteles bine. au simtit ca le poate veni revocarea in aga care urmeaza, si incearca sa se salveze sacrificndu-l pe DG. pe principiul "unu pentru toti" fara a fi valabil si reversul. eu sunt cuios cine are tupeu sa se mai bage acum pe un vapor in deriva

      SF

      Politica de tarifare nu a avut niciodata sustinerea DG.

      Cel putin in declaratiile publice, a avut-o

      Au laut cea mai buna decizie. Se intamplau lucruri jalnice. Era cat pe ce sa se distruga tot: bani, oameni, imagine, tot. Bravo!

      Sa speram ca, de data asta, vor aduce un om capabil, profesionist, dar mai ales unul care sa nu minta si sa nu-i puna in situatii stanjenitoare pe ceilalti. 

      In sfarsit vad si eu o decizie buna la BvB....PRIETENASH....vezi ca actiunile sunt la minimul istoric cu Cionga asta la consucere,cand a fost scandalul cu Sima a stat sub birou ascuns de frica si nu a iesit sa dea nici macar o declaratie,si-a angajat consilieri k saracul de el nu avea timp sa rezove problemele bursei,nu venea k saptamanile șa munca si ca o concluzie ....este cel mai slab director pe care l-a avut bursa in istorie....iar pentru asta va trebui sa raspunda si cei ce l-au pus in functie!!!!!

      Ar trebui sa-l urmeze si aia pe care i-a adus, dar si aia pe care i-a gasit acolo, care l-au pupat in fund ca ultimii scalvi penibili, fara sa aibe un dram de curaj si decenta ca sa ii semnaleze ca nu e bine ce face. A, aici ma refer si la cei care l-au sustinut in cheltuirea aberanta a banili si nu au spus nimic, pentru ca la fel faceau si ei. Aroganti ridicoli si pupatori de funduri!

      Sa fie adus cineva care sa faca ceva pentru actionari, nu doar sa cheltuiasca banii pe proiecte inutile si profitul bvb sa fie tot mai mic

      Nu vedeti ca pretul actiunilor Bvb a scazut la jumatate fata de acum doi ani si nu mai are nimeni incredere ij cea mai importanta institutie a pietei de capital? 

      Primul pas, foarte imortant de altfel, a fost facut, dar ce e mai greu deabia de acum incolo urmeaza. Cloaca de la BVB este consolidata in timp si greu de destructurat; sa vedem cine se mai inhama sa schimbe ceva. Sperante cred ca exista.

      Cinga a incercat sa faca ceva, sa transforme Bursa din firma in companie. Sa faca bani pentru actionari. Se pare ca a deranjat, prin restructurarile propuse, ceva nepoti, amante, relatii, pile, etc. parcate in birourile BVB si la Depozitar. Dovada clara ca nu Consiliul sau directorul conduce. Actionarii ar trebui sa isi puna problema de ce BVB este mai mult de un server si 5 angajati si sa mai dea afara ceva frecatori de menta, poate se duce firma pe profit operational si se face companie.

      asa crezi tu, ca o bursa poate functiona cu 5 salariati si un calculator

      Da, da! Asa functioneaza. Iar marea problema e ca acum farmache e pe farash si cauta job. Si e un mare arheolog, specialist in sapatauri. Nu e nimic intamplator.

      Dar este dovada ca acolo e o mare cloaca de interese si nu o bursa De aia nu vine nimeni sa se listeze.

      Cine vorbeste de cheltuirea banilor? Dan Paul?! El care se ducea oriunde oricand ata timp cat costa zeci de m ii de euro participarea?Fara sa spuna nicmic, doar spectator. Pai, ia sa vedem cate ii de euro inseamna 20,000 de lire sterline? Cate salarii si pe cate luni?

      Eu nu inteleg cum un om al carui ssif estepe ultimele locuri face atata zarva. Ca daca era bun manager, aducea ssif-ul lui pe primele. 

      Ar trebui sa ai aceleasi informatii ca membrii CA ca sa iti faci o idee.

    Ar trebui sa urmeze demisia CA ! De mai bine de un an CA acesta doar ia bani si nu numai ca nu face nimic face si lururi proaste pentru companie si piata . Domnul Cionga cu toate greselile si minusurile sale nu poate fi singurul responsabil pentru dezastrul din ultimul an, a fost extras ca o masea stricata din conducerea BVB dar si celelalte masele sunt cariate pana la nerv deci trebuiesc eliminate si plantate seminte noi.

    Sper ca domnul Cionga are contractul de management beton iar la AGA Ca sa plece acasa ! 

    1. nu ca iau doar bani fara sa se vada nici un rezultat pozitiv pentru actionarii BVB, mai vor si actiuni gratis prin programul de rascumparare

      nu le ajung salariile de mii de euro in conditiile in care actiunile BVB sunt la pamant 

      dar ssif-urile cum au primit actiuni gratis, fara sa munceascao zi la bvb?

      si ce vina avem noi actionarii care am luat cu bani actiuni BVB ca in trecut s-au facut greseli ?

      Ele trebuie repetate acum ? sa cumpere si angajatii BVB actiuni cu bani daca ei cred ca munca lor va aduce rezultate

      ia uitati la BVB pe stiri cati au cumparat ? aproape niciunul nu are actiuni, decat fff putine, oare ce ce nu platesc bani sa cumpere?  

    Trebuie sa vina cineva pasionat de bursa, care a facut bani in piata si care nu se bucura la un salariu de 10k eur sau usd. Sa-si lase 6 luni afacerile si sa puna bursa pe picioare. Dar head-hunterii aduc in functii de menagement doar oportunisti cu epoleti...

    Excelenta declaratie, dle Cionga! Un adevarat profesionist. Daca nu stiati, bvb e companie listata, cu siguranta este benefic sa afirmati ca se scurg informatii din interiorul bursei fara a avea o dovada clara. Alooo, autoritatile!!! Bravo CA- prima decizie buna

    1. Lupsan a declarat ca el nu a fost de acord cu demiterea lui Cionga, dar Intercapital unde el e director adjunct, vinde actiunile BVB

      de ce vinde Intercapital actiunile BVB daca omul lor in CA spune ca se munceste bine si eficient ? 

      Lupsan este un aerian(sa nu se inteleaga arian)!

      Nu stie ce se intamplal, s-a nimerit acolo ! Intercapital scartaie din toate incheieturile si are nevoie de lichiditati ! Omori piata acum cand fundamental si tehnic actiunile sunt aproape de minim istoric ! Sau poate ca stiau ca o sa fie demis Cionga. Fondurile alea listate si administrate de echipa intercapital sunt la pamant . Management de portofoliu aproape de zero dar sau vazut cativa oameni de acolo prin CA. Cumparau acum pe varfuri actiuni Erste !!!!!!!!! cand altii nu stiu cum sa scape de actiunile bancilor mai repede. Sa nu aveti incredere in brokerii care bat campii pe la emisiuni tv cu previziuni fanteziste si limbaje de lemn. 

      Se pare ca exista dovezile.

    Victor Cionca spune: În ceea ce priveşte consilierii şi firmele de consultanţă şi/sau avocatură externe, pot să spun că am apelat la acestea din două raţiuni. Prima, pentru că aveam nevoie de profesionişti de încredere - presa a fost şi este plină de scurgeri de informaţii din Bursa de Valori, ceea ce este anormal.

    adica au trebuit angajati atatia consilieri si firme private ca sa nu transpire informatii de la BVB ? pai ce informatii sunt atat de secrete incat e nevoie de o chelutiala asa mare ? ce mare lucru se intampla la BVB si actionarii sau investitorii nu au voie sa stie ? Sau concurenta, care concurenta ? Avem prea multe listari noi sau sunt straini care vor sa vina cu bani si nu trebuie sa afle nimeni ? 

    1. Si daca i-a angajat, nu au mai transpirat informatiile?

      Domnu Cionga avea un plan secret de restructurare si avea nevoie de o echipa de incredere pentru implementarea lui. Presa e de vina ca a preluat acele scurgeri de informatii secrete si neclasificate referitoare restructurarea celei mai transparente institutii de pe piata de capital. Bine ca nu a intrat si agenturile CNVM pe fir, agentii AB si infiltratii din banci si SIF-uri. Deci toata lalaiala asta de un si ceva a CA si a DG avea in mintea dansului o finalitate undeva, candva in viitor ...

      Noul DG sa aiba si teste psihologice inainte de a fi cooptat la conducerea BVB.  

    Cine il cunoaste personal pe Cionga stie cata aroganta si infumurare zace in el. Omul a venit practic de acasa-firma aia AZ e o firma personala ca sa aiba ce sa scrie pe cartea de vizita, si a inceput sa imbacseasca pe toata lumea cu aerele lui de superioritate inchipuita. Oamenii dun BVB au fost agasati permanent, Cionga a venit doar sa faca pe desteptul si sa-i subjuge pe ceilalti. Avea el oamenii llui chipurile, scumpi e adevarat, dar platea de la el? In plus s-a comportat ca directorul roman tipic, incercand sa traga cat mai mult de la actionari si clienti, ca sa poata el huzuri linistit. Nu e vorba, ca nici CA-ul nu e mai breaz, cand au venit ziceai ca ne batem cu Viena in 3 luni, iar acum se uita pe pereti cand ai intrebi ce au facut. Sigur ca Anghel si Lupsan se dau loviti acum, ce sa explici ca ai dat 10K pe luna lui Cionga cand nici tu nu ai facut decat sa-ti urmaresti propriile interese.

    stimate domnule Presedinte Anghel????????????????????

    Di n cate bine imi amintesc ultima dumneavoastra pozitie pe care ati ocupat-o a fost aceea de economist sef al filialei Erste Bank in Romania si anume BCR. Nu stiu cata importanta dati dumneavoastra rapoartelor finanicare, cert este ca afirmatii de genul " Preşedintele BVB: Piaţa nu va fi afectată de plecarea lui Victor Cionga" sau " The president of the BSE said: "After one hour, or one hour and a half of discussions with each company, in the end, the consortium asks for the opinions of investors, to then send price suggestions to the Government. Investors have told us in unison, that without a discount of at least 10%, they won't even look at the offering". Sa intelegem ca ceea ce spun investitorii este pentru dumneavoastra litera de lege. Atunci ce parere aveti cand Erste Bank spune ca listarea este o conditie importanta pentru increderea investitorilor...s.a.m.d. Iar pentru a nu face o greseala va dau un extras din raportul Erste Bank unde veti vedea si dumneavoastra cum se poate face rost de 60 milioane de Euro doar convingand piata ca o listare nu se merita ----"Diferenta intre valoarea de achizitionare si valoarea contabila a respectivei participatii in valoare de 60 de milioane a fost mentionata in categorii rezerve din profit." -traducere pagina 97 raportul concernului din 2011. Este cumva domnul Cionga o execptie de la poporul brutelor asa cum a fost caracterizat de domnul Treichl la data de 12.12.2011 , la cateva zile dupa ce presedintele capitan 09.12.2011 reitera sustinerea poporului roman la principiile UE atat in ceea ce priveste uniunea economica cat mai ales cea monetara. Domnule Anghel nu stiu ce cantati dumneavoastra la gradinita , scoala ,liceu sau universitate insa cu siguranta imnul Romaniei nu a fost nicicand intonat avand reverberatii sentimentale mai adanci decat Melc,melc ,codobelc sau Alle meine Enten, probabil aceasta fiind proba decisiva atunci cand ati ocupat aceasta functie de raspundere..... 

    Toti la BVB se bat pe functii, pentu ca sunt foarte bine platite, dar nu vede nimeni ca bursa moare incet

    azi pana la ora 14.00 este rulaj pe actiuni in valoare totala de doar 1.2 milioane euro 

    Foarte buna si expresiva fotografia cu viitorul fost presedinte si fostul director general al BVB sprijinindu-se pe masa ovala a BVB in spatele draperiilor. O sa dau un search sa vad daca mai gasesc ceva similar. Probabil coloana vertebrala subreda a celor doi a dat nastere acestei fotografii elocvente. Am studiat informatiile de pe site-ul bvb respectiv prezentarile BVB, ale domnului Anghel si materialele pentru aga pentru motivarea punctelor de pe ordinea de zi. Mie mi s-au parut de un level inferior asteptarilor pe care le avea piata de la cei doi si de la CA pe care nu trebuie sa-l uitam Adrian Lupsan (SSIF Intercapital Invest)Vice-President Dan Paul (Brokers’ Association) Vice-President

    Robert Pana (SSIF Swiss Capital)Secretary General 

    Valerian Ionescu (BCR) 

    Member 

    Matjaz Schroll (Franklin Templeton) 

    Member 

    Narcisa Oprea (Schoenherr & Associates) 

    Member 

    Stere Farmache (Alpha Bank) 

    Member 

    Octavian Molnar (SSIF IFB Finwest) 

    Cel mai slab CA din istoria BVB. Nici unul nu ar trebui sa mai faca parte din noul consiliu al BVB. 

    Ar trebui numit la conducerea BVB un broker cu activitate in piata de capital nu arfificii din astea colorate care tin pana la primul blitz.  

    Nu dau un nume dar asta e solutia ! 

    Numiti un broker asa cum sustinea mai voalat domnul Siminel Andrei. Nu un bancher, nu un analist, nu un avocat, nu un doctor, nu un guru, nu un cizmar, nu un specialist care a mai lucrat(a asezat dosarele ) pe la firme de investitii din SUA si EUROPA, Numiti un broker adevarat si cu experienta !  

    1. Chiar nu e nimeni care sa poate aduce BVB pe o directie buna si sa aiba competenta sa o dezvolte ?

      Parca e mai rau ca la firmele de stat, unde sunt angajati politic

      BVB ar trebui sa fie institutia etalon a democratiei si nu sunt decat interese si lupta pentru ciolan 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb