Bursa din Frankfurt pregăteşte o platformă reglementată pentru criptomonede

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Frankfurt Stock Exchange

Sursa foto: facebook / Frankfurt Stock Exchange

English Version

Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, intenţionează să lanseze o piaţă reglementată de criptomonede în 2024, anunţă ledgerinsights.com.

În plus, conform sursei citate, Deutsche Börse are în plan să implementeze stablecoins, lucru care nu este neobişnuit în spaţiul instituţional. De exemplu, pentru decontarea valorilor mobiliare digitale pe SIX Digital Exchange din Elveţia, SDX foloseşte franci tokenizaţi, susţinuţi de depozite la banca centrală.

"Facilitatea de tranzacţionare multilaterală avută în vedere face parte din ambiţia Deutsche Börse de a acoperi întregul lanţ valoric al activelor digitale", a declarat recent Thomas Book, care conduce divizia de tranzacţionare şi compensare. Platforma va fi concentrată pe investitori instituţionali.

Grupul german este deja acţionarul majoritar al Crypto Finance, firma de tranzacţionare şi brokeraj pe care a achiziţionat-o în 2021 pentru 100 de milioane de franci.

Concurentul său mai mic, Börse Stuttgart, are, de asemenea, o platformă cripto, BSDEX, un joint venture cu SBI Japonia, Axel Springer şi alte părţi. Cu toate acestea, BSDEX se concentrează pe segmentul de retail, deşi oferă custodie instituţională.

Peste Atlantic, câţiva jucători financiari tradiţionali, inclusiv Citadel Securities, Fidelity şi Schwab, au format EDX Markets, o bursă de criptomonede axată pe segmentul instituţional, accesată prin brokeri-dealeri, similar burselor convenţionale.

Deutsche Börse, activă în domeniul titlurilor de valoare, fondurilor şi activelor alternative tokenizate

Dincolo de cripto, Deutsche Börse este activă în domeniul titlurilor de valoare, fondurilor şi activelor alternative tokenizate, conform sursei citate.

Registrul său digital de valori mobiliare D7 se bazează pe DLT (distributed ledger technology - registru distribuit), deşi platforma este în prezent centralizată. Până acum, pe platformă au fost emise 4.000 de titluri digitale în valoare de peste 3 miliarde de euro. Trei sferturi din acestea au fost emise în ultima lună, de când a lansat o interfaţă de programare a aplicaţiei (API) care permite o mai mare automatizare. Printre partenerii care utilizează soluţia pentru emitere se numără Commerzbank, DekaBank, KFV, LBBW şi Vontobel.

Până în prezent, D7 s-a concentrat pe piaţa germană a titlurilor cu venit fix, dar intenţionează să se extindă în Luxemburg şi, prin urmare, la nivel internaţional, în ultimul trimestru din 2024. De asemenea, D7 va explora extinderea claselor de active dincolo de cele cu venit fix la ETF-uri. Deşi intenţionează să aibă o versiune de custodie descentralizată, aceasta nu are încă o dată specifică de lansare.

Stephan Leithner, membru al conducerii Deutsche Börse, a adus în atenţie recenta expansiune rapidă legată de produsele structurate de retail. Acestea sunt populare în Germania, dar şi în Franţa şi Benelux. În opinia sa, economiile considerabile de costuri din automatizarea emisiunilor digitale şi decontarea instantanee arată cât sunt de potrivite pentru piaţă.

Deutsche Börse a investit în sectorul digital

În luna august, Deutsche Börse a achiziţionat fundsDLT, o platformă de distribuţie a fondurilor din Luxemburg, şi a integrat-o cu D7. Dincolo de valorile mobiliare digitale, Deutsche Börse a investit în platforma de active tokenizate 360X, alături de Commerzbank. Pieţele sale ţintă sunt arta, muzica şi imobiliarele. Unul dintre factorii tokenizării este interesul manifestat de administratorii de active.

De menţionat că una dintre cele mai vechi experienţe DLT ale Deutsche Börse a fost cu HQLAᵡ, platforma de gestionare a garanţiilor utilizată de JP Morgan, Goldman Sachs, ING, UBS şi multe dintre cele mai mari bănci din lume, conform ledgerinsights.com. Deutsche Börse a fost primul investitor major în HQLAᵡ şi operează o parte importantă a infrastructurii ca terţă parte de încredere care permite tokenizarea.

După cum notează cointelegraph.com, potrivit raportului "Horizon 2026" publicat pe 7 noiembrie, Deutsche Börse urmăreşte "o extindere a poziţiei de lider în zona platformelor digitale pentru clasele de active existente şi noi".

Operatorul bursier consideră că, pe termen lung, există "un potenţial de creştere suplimentar în baza noilor tehnologii, prin digitalizarea activelor".

Profitul Deutsche Börse a crescut cu 7% în trimestrul al treilea

Deutsche Börse a anunţat luna trecută o creştere mai mică decât se aştepta, de 7%, a profitului său net în al treilea trimestru din 2023, dar şi-a majorat estimările pentru întregul an. Profitul net atribuit acţionarilor a fost de 400,3 milioane de euro (421,68 milioane de dolari), în creştere faţă de 373,3 milioane de euro în urmă cu un an, notează Reuters. Analiştii se aşteptau la o creştere a profitului de aproximativ 14%.

Costurile operaţionale ale operatorului bursier au crescut cu 13%, până la 505 milioane de euro, mai mult decât aşteptau analiştii: 476 de milioane de euro. Numărul de angajaţi şi inflaţia au contribuit la creşterea costurilor, a precizat Deutsche Börse.

Operatorul german de piaţă a informat că îşi va depăşi obiectivele pentru întregul an. Acesta se aşteaptă la aproximativ 5 miliarde de euro - venituri pe întregul an, în creştere faţă de estimările anterioare, de 4,5 miliarde - 4,7 miliarde de euro. Totodată, Deutsche Börse prevede câştiguri înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări de aproximativ 2,9 miliarde de euro, în creştere faţă de estimarea anterioară, de 2,6 miliarde - 2,8 miliarde de euro.

Deutsche Börse Xetra, platforma digitală a Deutsche Börse, a listat, în 2021, ETF-ul pe Litecoin de la ETC Group din Londra.

----------

London Stock Exchange Group, operatorul Bursei de Valori din Londra, plănuieşte să furnizeze servicii de compensare pentru contracte futures şi options pe indicele Bitcoin, decontate în numerar în dolari americani, din 2024.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Criptomonede,interzicerea numerarului,restrictii democrartic "tip Co-vid",

    ce viitor "minunat" al democratiei si libertatii personale  

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb