BURSA DIN SIBIU Orizontul mediu de investiţie se impune încet în faţa celui scurt

Darius Cipariu, Director general adjunct BMFMS
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2005

O analiză sumară a indicatorilor de piaţă pe primele nouă luni în cazul Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu relevă faptul că instrumentele derivate au început să le facă cu ochiul investitorilor români. Volumul de tranzacţionare, numărul poziţiilor deschise şi cel al operatorilor pe piaţa futures sibiană au înregistrat creşteri spectaculoase faţă de anul trecut. Recordul de tranzacţionare la care s-a ajuns în cursul acestei luni - 50.000 contracte la 27 septembrie şi probabil pînă în 30 septembrie se va depăşi nivelul de 70.000 - asigură pieţei acel minim de lichiditate capabil să atragă noi investitori şi să furnizeze suficientă cerere şi ofertă pentru a regla preţurile. La media zilnică de 3.000 contracte realizată în prezent s-a ajuns într-un ritm din ce în ce mai alert, trecînd prin nivelurile de 600 contracte/zi în luna ianuarie, 1000 contracte/zi în luna aprilie şi 2000 contracte/zi în luna august, iar perspectivele pentru ultimele trei luni ale aces-tui an sînt undeva între 4.000 şi 5.000 contracte/zi, aceste volume fiind realizate de către investitori numeroşi, dar fără o forţă financiară deosebită. Dovada pentru ultima afirmaţie este numărul mediu de 6 contracte/tranzacţie înregistrat în cursul lunii septembrie. Acest lucru nu este neapărat un dezavantaj întrucît, în piaţa futures disiparea volumului asupra unui număr cît mai mare de jucători este o condiţie esenţială pentru funcţionarea în bune condiţii a pieţei. Popularea pieţei cu jucători mici va conduce în final la intrarea în joc a investitorilor de talie medie şi în final a operatorilor cu forţă financiară semnificativă.

La fel de importantă ca numărul jucătorilor este stabilitatea acestora pe piaţă. Acest fapt se observă cel mai bine în urma analizei numărului de poziţii deschise. Acest indicator este de asemenea în creştere în ultimul an pe piaţa BMFMS: 7.000 cu un an în urmă, 11.000 la sfîrşitul lui 2004, 25.000 în iunie 2005 şi 60.000 în această lună. Dacă analizăm şi distribuţia numărului de poziţii des-chise pe scadenţele disponibile, vom observa că orizontul mediu de investiţie se impune încet-încet în faţa celui scurt.

Numărul în creştere al Societăţilor de Servicii de Investiţii Financiare active pe piaţa sibiană a contribuit la evoluţia pozitivă a indicatorilor analizaţi mai sus. Dacă anul 2005 a debutat cu un număr de 13 SSIF-uri, în luna septembrie 25 astfel de societăţi ofereau clienţilor lor servicii de brokeraj pe piaţa futures a BMFMS, iar în cursul lunii octombrie alte cinci societăţi se vor alătura acestora.

Dezvoltarea din ultimii doi ani a pieţei de capital corelată cu scăderea randamentelor oferite de instrumentele de plasament fără risc, o mai bună transparenţă a pieţei ca urmare a regulamentelor promovate de CNVM şi BVB şi îmbunătăţirea climatului de afaceri în România au orientat resurse financiare semnificative către piaţa de capital.

În prezent cele mai lichide 17 acţiuni listate la BVB sînt disponibile pentru tranzacţionare pe piaţa futures şi options de la Sibiu şi în curînd alte trei acţiuni vor completa oferta existentă.

Strategia BMFMS-CRC pentru viitorul apropiat cuprinde, pe lîngă acţiuni de mediatizare a instrumentelor derivate, consolidarea financiară a Casei Române de Compensaţie în scopul creşterii gradului de siguranţă al pieţei şi lansarea de noi produse bursiere începînd cu anul 2006.

Dacă anul 2004 a fost un nou început pentru bursa sibiană prin autorizarea BMFMS de către CNVM şi prin modificările fundamentale în structura intermediarilor, iar 2005 este un an al acumulărilor, anul 2006 poate deveni unul al dezvoltării explozive, iar derivatele ar putea fi cele mai "la modă" produse financiare în România. Faptul că piaţa BMFMS a depăşit-o în mărime pe cea a Bursei de Mărfuri din Budapesta este încă o dovadă în sprijinul afirmaţiei că Bursa din Sibiu este pe drumul cel bun. Totuşi, chiar dacă în prezent au dispărut aproape complet din piaţă, membrii fondatori ai bursei sibiene au meritul să fie pionierii derivatelor în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb