Bursa din Varşovia vrea o participaţie la Bursa din Praga

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 octombrie 2007

Bursa din Varşovia vrea o participaţie la Bursa din Praga

Bursa de Valori din Varşovia (WSE) va lansa o ofertă pentru preluarea unei cote din Bursa de Valori din Praga, anunţă directorul executiv al WSE, Ludwik Sobolewski.

Acesta nu a precizat cât anume vrea să preia bursa poloneză din cea a Republicii Cehe, ori valoarea ofertei, refuzând totodată să menţioneze cine ar putea vinde acţiunile pe care le va cumpăra WSE. În schimb, cotidianul polonez Parkiet a informat, ieri, fără să citeze vreo sursă, că WSE plănuieşte să cumpere mai puţin de 10% din Bursa din Praga.

WSE, care, luna aceasta, a cumpărat 1,8% din Bursa de Mărfuri de la Sibiu, plătind în schimb 400.000 de dolari, intenţionează să devină cea mai mare bursă din estul Europei. Bursa din Polonia mai urmăreşte să lanseze oferte pentru participaţii la Bursele din Sofia şi Ljubljana.

Potrivit Parkiet, piaţa scandinavă OMX AB - care reuneşte şapte burse din Europa, dar şi Bursa din Viena ar mai putea fi interesate de o participaţie la Bursa din Praga.

"În principiu, suntem interesaţi de orice cooperare cu o bursă din estul şi sud-estul Europei, şi ar trebui să fim invitaţi să negociem în vederea realizării de investiţii strategice", afirmă Beatrix Exinger, purtător de cuvânt al Wiener Boerse. În ceea ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al OMX, Jonas Rodny, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea celor apărute în cotidianul polonez.

Oficialii Bursei din Praga spun că este un "nonsens" să crezi că un acţionar major al instituţiei vrea să-şi înstrăineze deţinerea. Conform acestora, dacă va avea loc vreo achiziţie, aceasta va fi făcută prin piaţă, deci va fi vorba de o cotă de numai câteva procente.

Bursa din Praga are 31 de acţionari. Cel mai important dintre aceştia este societatea de brokeraj "Patria Finance" AS, care are o deţinere de peste 20%. Urmează a treia bancă din Cehia, "Ceska Sporitelna" - cu 12%. Potrivit raportului anual pe 2006, publicat pe site-ul bursei, 27 de investitori au participaţii de 10% sau mai puţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb