Bursa încearcă să întârzie piaţa OTC

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2010

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti încearcă să întârzie, pe cât posibil, facilitarea tranzacţiilor pe piaţa "over-the-counter" (OTC), deblocate săptămâna trecută printr-o decizie neaşteptată a Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central, cu aproape o lună înainte de expirarea mandatului. Lansarea pieţei OTC a fost aprobată de acţionarii Bursei în Adunarea Generală din aprilie, anul trecut, însă a trebuit să treacă mai bine de un an până când Depozitarul Central să-şi dea acordul pentru decontarea tranzacţiilor pe acest segment de piaţă.

BVB a cerut, ieri, completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Depozitarului Central programată pe 21 octombrie, solicitând, printre altele, ca viitorul CA de la Depozitar să fie mandatat să întocmească un studiu de impact privind tranzacţiile OTC pe piaţa de capital autohtonă şi să desfiinţeze hotărârea actualilor administratori ai Depozitarului referitoare la tranzacţiile OTC. Bursa a mai propus ca decizia lansării pieţei OTC să nu fie ratificată în AGA Depozitarului până când studiul de impact va fi aprobat de noii administratori ai DC şi până la prezentarea "răspunsului favorabil al CNVM asupra cadrului general al tranzacţiilor OTC".

Solicitarea Bursei este cel puţin ciudată în condiţiile în care reprezentanţii CNVM ne-au declarat că arbitrul pieţei de capital nu trebuie să emită niciun act suplimentar prin care să aprobe în vreun fel tranzacţiile OTC, dat fiind faptul că acestea sunt prevăzute de directivele europene.

"Nu este necesar ca CNVM să emită un act prin care să aprobe tranzacţionarea în afara pieţei reglementate sau a unui sistem alternativ de tranzacţionare a instrumentelor financiare admise la tranzacţionare în cadrul infrastructurilor administrate de S.C. BVB S.A. Totodată, facem precizarea că, în Directiva MiFID, nu se face referire la aprobarea tranzacţionării OTC de către autoritatea pieţei de capital, ci la raportarea tranzacţiilor către autoritate", ne-au declarat reprezentanţii Comisiei.

Surse din Depozitar contactate de ziarul BURSA au declarat că BVB încearcă să amâne cât mai mult timp lansarea pieţei OTC, pornind de la premisa că tranzacţiile de la Bursă ar putea să se mute în afara ecranelor brokerilor.

"Un studiu de impact asupra tranzacţiilor OTC ar putea să dureze luni, dacă nu chiar ani de zile. De alt-fel, ideea unui studiu de impact în acest caz este complet aiuritoare: cum poate cineva să estimeze câte tranzacţii se vor face pe piaţa OTC într-o lună sau într-un an? Pe cine să întrebi ca să primeşti un răspuns?", se întreabă retoric sursele citate.

Depozitarul Central a dat, marţi, un comunicat în care a prezentat mai multe hotărâri luate de administratorii instituţiei în şedinţa din 20 septembrie, când s-a decis şi decontarea tranzacţiilor OTC. Deşi acest lucru a fost confirmat atunci chiar de Ovidiu Sergiu Mugur Pop, preşedintele Depozitarului, informaţia lipseşte cu desăvârşire din comunicatul instituţiei de marţi.

Conducerea executivă a Depozitarului nu a fost ieri disponibilă pentru comentarii.

Preţul acţiunii BVB creşte pe măsură ce piaţa BVB cade!

CNVM se interesează de securizarea datelor BVB

Comisionul pentru piaţa OTC, coborât la nivelul pieţei reglementate

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a mai decis să coboare comisionul pe piaţa OTC de la 1,5% din valoarea tranzacţiilor, la 0,095%, invocând necesitatea egalizării comisioanelor pentru piaţa Regular şi pentru piaţa over-the-counter astfel încât să fie evitată o eventuală anchetă a Consiliului Concurenţei.

Deşi piaţa OTC este practic funcţională de o săptămână, nicio tranzacţie nu a fost încheiată până acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb