Bursa vrea să-şi motiveze cu acţiuni personalul şi echipa de management

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2012

Lucian Anghel

Lucian Anghel

Fuziunile sau achiziţiile altor operatori bursieri, excluse

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti îşi propune ca în următorii ani să deruleze programe de răscumpărări de acţiuni proprii pentru motivarea personalului şi a echipei de management, potrivit proiectului de buget pentru acest an emis de BVB.

Valentin Ionescu, fostul director general al BVB, ne-a spus că a propus, anul trecut, boardului răscumpărarea de acţiuni pentru stimularea angajaţilor, dar fosta conducere a bursei nu a fost de acord.

"Am propus fostului Consiliu răscumpărarea unui pachet de 10% din acţiuni. Un procent de 2-3% ar fi fost folosit pentru simularea angajaţilor, pentru a-i face să simtă că fac parte din afacere, iar restul acţiunilor puteau fi tezaurizate sau anulate".

În cadrul Adunării Generale, programată pe 25 aprilie, acţionarii urmează dezbată propunerea de răscumpărare a unui număr de 76.740 titluri BVB, reprezentând maxim 1% din capitalul social, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune, la un preţ de minim 20 de lei şi unul maxim de 50 de lei, pentru o perioadă de 18 luni de la publicarea hotărârii AGA.

Planul de investiţii pentru 2012 prevede, în general, investiţii în infrastructura IT şi în îmbunătăţirea spaţiului actual de birouri, conducerea precizând că se va ţine cont de dezvoltarea organică a BVB, fiind excluse însă fuziunile sau achiziţiile ale altor operatori bursieri.

Reprezentanţii Bursei estimează, pentru acest an, un profit operaţional de 7,645 milioane de lei, cu 20% mai mare decât cel obţinut în 2011.

"Bugetul BVB pe 2012 se bazează pe creşterea cifrei de afaceri cu 16% şi avansul cheltuielilor cu mai puţin de 15%", conform raportului menţionat anterior.

Pentru acest an, BVB estimează un profit financiar de 5,055 milioane de lei, în scădere cu 59% faţă de 2011.

"După înregistrarea cheltuielii aferente impozitului pe profit, bugetată la 1,569 milioane de lei, rezultatul net al BVB, aferent activităţii pe 2012 este estimat la 11,113 milioane de lei sau un rezultat net pe acţiune de 1,45 lei", potrivit raportului emis.

În următorii patru ani, BVB îşi propune să obţină o creştere anuală de minim 10% a profitului operaţional şi să menţină politica de dis-tribuire a dividendelor.

Bursa mizează pe succesul ofertelor publice

BVB estimează o valoare totală a vânzărilor programate în acest an de 2,44 miliarde de lei, veniturile generate de derularea prin intermediul Bursei a ofertelor publice derulate de statul român fiind de 3,3 milioane de lei.

"Pe baza politicii de preţ, aplicate în 2011, veniturile însumate, asociate derulării ofertelor publice şi a activităţii de tranzacţionare pe piaţa reglementată de acţiuni, totalizează 20,45 milioane de lei", conform raportului citat anterior.

Veniturile din tranzacţionare au fost estimate la valoarea de 21.804 mii lei, respectiv o pondere de 86% din totalul veniturilor operaţionale.

"Valoarea tranzacţionată pe piaţa reglementată de acţiuni, luând în calcul creşterea valorii de tranzacţionare pentru Transelectrica şi Transgaz şi valoare de tranzacţionare generată după derulare ofertei Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica, este estimată la 11,05 miliarde de lei/an, în creştere cu 11% faţă de 2011", se menţionează în comunicatul transmis.

Încheierea cu succes a ofertelor publice programate în acest an va determina un impact asupra valorii tranzacţionate de 322.635 mii lei/an.

Astfel, veniturile estimate din piaţa reglementată la vedere, fără veniturile generate din derularea prin intermediul BVB a ofertelor publice, sunt de 17.148 mii lei.

Cheltuielile de personal sunt bugetate la valoarea de 7,74 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de anul trecut, iar remuneraţiile membrilor CA şi ai comisiilor speciale sunt estimate la 649 mii lei.

"Indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie rămân constante, faţă de 2011, şi sunt în valoare netă de 3.700 lei/membru", potrivit raportului transmis.

Pentru activităţile de marketing, reprezentanţii BVB estimează cheltuieli în valoare de 2,104 milioane de lei.

Alegerile din toamnă nu influenţează indicatorii macroeconomici

Reprezentanţii Bursei consideră că, deşi acest an este unul electoral, totuşi alegerile nu vor avea o influenţă majoră asupra indicatorilor macroeconomici, asupra pieţei de capital locale sau asupra calendarului de privatizare.

"În fundamentarea Bugetului pentru 2012 a fost luată în calcul încheierea cu succes a ofertelor publice secundare pentru Transelectrica şi Transgaz şi a ofertelor publice iniţiale pentru Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica. Astfel, se estimează o creştere a capitalizării BVB de circa 30%, în euro, până la aproape 17 miliarde de euro, luând în calcul listarea cu succes a Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica în partea a doua a anului", conform raportului emis de BVB.

Indicatorul de capitalizare bursieră/ PIB (n.r. produsul intern brut) este estimat să ajungă la 13% în acest an, în creştere cu 10% faţă de 2011 şi cu 66% faţă de media Uniunii Europene în 2011.

BVB nu uită de structurate

Conducerea BVB are în vedere "dezvoltarea şi consolidarea segmentului de produse structurate prin extinderea listei de active suport, în ceea ce priveşte timpul, caracteristicile activelor şi ale pieţelor de origine pe care acestea se tranzacţionează, în contextul în care piaţa produselor structurate a înregistrat, în 2011, cel mai bun ritm de creştere din regiune, demostrând interesul crescut al participanţilor şi clienţilor pentru tranzacţionarea acestor produse" potrivit actului citat.

BVB îşi propune, în acest an, să extindă şi oferta de produse pentru investitori, cu primele ETF-uri româneşti - organism de plasament colectiv în valori mobiliare admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată, a cărui politică de investiţii, stabilită de regulile fondului are ca obiectiv replicarea completă sau parţială a performanţei unui indice de acţiuni din familia BET.

De asemenea, conducerea BVB estimează o creştere treptată a valorii de tranzacţionare pe segmentul internaţional al sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB (n.r. ATS).

"Se doreşte o abordare mai selectivă a ofertei de acţiuni. În acest sens, se urmăreşte, mai ales extinderea numărului pieţelor bursiere străine şi a domeniilor de activitate reprezentate în cadrul ATS Internaţional", se menţionează în comunicatul BVB.

Pe piaţa derivatelor, BVB îşi propune să continue atragerea de market markeri, inclusiv pe contractele "futures" pe indici, în contextul tranzacţionării acţiunilor din BET prin intermediul conturilor globale şi a lansării unor produse noi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Care sunt proiectele de crestere a lichiditatii?? Ofertele publice vin din urma.

    Ce face CA-ul ptr dezvoltarea bvb?

    Numai 20% crestere pe operational, dar si ocrestere de cheltuieli?! Vaide vaide. Sa va traiasca materia cenusia din bursa. 

    Mana lui Anghel; ca salariata luat bine de la BCR; acum vrea sa ia si de la BVB.

    Ce frumos rimeaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb