Bursele din China, la nivelul minim al ultimelor 13 luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 27 ianuarie 2016

Investitorii se tem de ieşirile de capital

Pieţele acţiunilor din China au scăzut, ieri, până la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, investitorii temându-se că ieşirile de capital din ţară vor fi tot mai mari, odată ce economia încetineşte. Declinul a fost mai puternic în ultima oră a tranzacţiilor de pe pieţele din ţara asiatică.

O influenţă asupra cursului burselor din China a avut-o şi declinul consemnat luni de cotaţiile petroliere, respectiv prudenţa manifestată de investitori înaintea reuniunii de politică monetară a băncii centrale a SUA Federal Reserve - Fed), care a început ieri.

Indicele Shanghai Composite al pieţei din Shanghai a coborât cu 6,4%, la 2.749,78 puncte (cel mai redus nivel din decembrie 2014), iar Shenzhen Composite al celei din Shenzhen - cu 7,1%, la 1.714,43. Indicele CSI 300, care măsoară evoluţia acţiunilor la bursele din Shanghai şi Shenzhen, a scăzut cu 6%, la 2.940,51.

Toate grupurile industriale au urmat un curs descendent ieri, de la producătorii de materii prime, la producătorii de tehnologie.

Investitorii se tem că lichidităţile de pe pieţele din China nu vor fi suficiente înaintea Anului Nou Lunar, care începe la data de 8 februarie.

"Ieşirile de capital şi cererea de lichidităţi înaintea Anului Nou Lunar ar putea pune presiuni pe piaţa acţiunilor, în pofida injecţiei masive de fonduri efectuată recent de banca centrală", a declarat, conform Bloomberg, Huang Cendong, analist la "Sinolink Securities" Co. din Shanghai.

Banca centrală a Chinei (PBOC) a anunţat, ieri, că a injectat încă 440 de miliarde de yuani (67 miliarde de dolari) în sistemul financiar, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. PBOC a informat că le-a oferit băncilor comerciale credite sub forma unor acorduri de tip "reverse repo". Operaţiunea de ieri a fost cea mai mare de tip open-market derulată de banca centrală a Chinei după luna februarie 2013.

Jonathan Ravelas, analist la "BDO Unibank" Inc. din Manila, este de părere: "Datele dezamăgitoare din China au creat şi mai multe incertitudini şi au sporit aversiunea faţă de risc pe pieţele bursiere şi valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulţi investitori au dubii că pieţele financiare chineze se vor stabiliza în curând. Ţinând cont de volatilitatea pieţelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine şi să-ţi păstrezi lichidităţile".

Amintim că statul chinez şi-a redus rezervele ca să atenueze volatilitatea yuanului. Rezervele Chinei au scăzut cu 513 miliarde de dolari în 2015, la 3.330 miliarde de dolari. Scăderea anuală a fost prima după 1992. Pentru anul curent, analiştii Bloomberg News preconizează scăderea rezervelor la 3.000 de miliarde dolari.

Băncile din China vor fi închise în săptămâna 8-12 februarie, când se sărbătoreşte Anul Nou Lunar.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 22% de la începutul lui 2016.

Potrivit Institutului Internaţional pentru Finanţe, investitorii şi companiile din întreaga lume au retras 676 miliarde de dolari din China în 2015, suma reprezentând 90% din ieşirile totale de capital din ţările emergente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Peste hotare scad bursele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb