BURSELE DIN LUME Temerile privind Grecia aduc scăderi pe pieţele europene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2015

Temerile privind Grecia aduc scăderi pe pieţele europene

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, pe fondul temerilor legate de situaţia Greciei, respectiv al presiunilor asupra ţării care nu a ajuns încă la un acord cu creditorii săi.

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat cu 7,3%, la 1,14 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 14%, la 37 eurocenţi.

Acţiunile "HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă britanică, au coborât cu 1,7%, la 635,30 pence. Oficialii HSBC au informat, ieri, că revizuirea care priveşte situaţia sediului central al băncii (din Londra) reprezintă doar "o analiză obiectivă" a unor aspecte economice, nu o ameninţare care vine în urma presiunilor din partea investitorilor.

În schimb, titlurile "UBS Group" AG, cea mai mare bancă elveţiană, au urcat cu 5,6%, la 20,11 franci. UBS aproape şi-a dublat câştigurile în primul trimestru din 2015, în baza activităţii diviziei de management al averilor.

Acţiunile "Deutsche Lufthansa" AG, cea mai mare companie aeriană din Germania, au pierdut 3,4%, ajungând la 12,32 euro, deşi aceasta a anunţat că a revenit pe profit în primul trimestru din 2015, după ce şi-a vândut deţinerea la "Jetblue Airways" Corp. Operatorul de transport a avut, în primul trimestru din acest an, un câştig net de 425 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 252 milioane de euro în acelaşi interval din 2014.

Titlurile "Adidas" AG, al doilea mare producător mondial de echipament sportiv, au consemnat un declin de 0,5%, la 75,45 euro. Compania a raportat că profitul său net a crescut în trimestrul întâi ca urmare a îmbunătăţirii performanţelor brandurilor Adidas şi Reebok.

Acţiunile "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE), cel mai mare operator de telecomunicaţii din Grecia, au scăzut cu 3,5%, la 7,96 euro. Compania negociază preluarea "Albtelecom" Albania, conform unor surse citate de presa internaţională.

Titlurile distribuitorului german "Metro" AG au coborât cu 1%, la 32,37 euro, deşi acesta a raportat accelerarea vânzărilor sale în cel de-al doilea trimestru fiscal, în baza redresării diviziei sale de electronice.

La ora 16.50 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,5%, la 7.019,99 puncte, ASE al celei din Atena a scăzut cu 4,6%, la 788,27, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 1%, la 11.503,17.

Oscilaţii în SUA

Pe pieţele americane, acţiunile au fluctuat ieri, în deschidere, pe fondul datelor privind deficitul comercial al SUA, respectiv al rezultatelor anunţate de unele companii.

Titlurile "Cisco Systems" Inc., companie tehnologică, s-au depreciat cu 0,3%, la 29,07 dolari. John Chambers îşi încheie mandatul de 20 de ani în fruntea "Cisco", predând funcţia de director executiv lui Chuck Robbins, care activează de 17 ani în cadrul companiei americane.

Acţiunile companiei de comerţ online "Amazon.com" Inc. au urcat cu 0,6%, la 425,66 dolari. Uniunea Europeană amână termenul stabilit pentru luna iunie, până la care urma să decidă dacă multinaţionale precum "Apple" Inc. şi "Amazon" au beneficiat de facilităţi fiscale ilegale din partea unor state.

La ora 09.56, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,1%, la 2.112,79 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,2%, la 18.029,09, Nasdaq Composite - cu 0,4%, la 4.998,06.

Declin în Asia

În Asia, acţiunile au scăzut ieri, influenţate de declinul din China, generat de speculaţiile investitorilor, potrivit cărora creşterea din ultima vreme a fost exagerată.

Titlurile dezvoltatorului imobiliar chinez "Guangzhou R&F Properties" Co. au coborât cu 5,5% pe piaţa din Hong Kong, la 9,87 dolari HK, iar cele ale "China Vanke" Co. - cu 4%, la 19,30 dolari HK.

Acţiunile "Alibaba Pictures Group" Ltd. au înregistrat un declin de 5,2%, la 3,49 dolari HK, după ce actriţa Zhao Wei şi soţul său au vândut acţiuni ale acestei companii producătoare de film.

Titlurile societăţii financiare "Far East Horizon" Ltd. au pierdut 9,8%, ajungând la 7,58 dolari HK. "KKR & Co." vrea să vândă acţiuni "Far East Horizon" la un preţ cu discount.

Acţiunile "China Petroleum & Chemical" Corp. s-au depreciat cu 1,6%, la 7,24 dolari HK, iar cele ale "PetroChina" Co. - cu 1,1%, la 9,93 dolari HK.

Arkadi Dvorkovici, vicepremierul Rusiei, a declarat că grupul "China National Petroleum" Corp. şi-ar putea majora deţinerea la proiectul Yamal de gaze naturale lichefiate, care valorează 27 de miliarde de dolari şi este deţinut în majoritate de "Novatek". Acest proiect de referinţă din Rusia ar putea testa disponibilitatea Moscovei de a ceda un control sporit al activelor din energie către Beijing, în schimbul finanţării atât de necesare din China.

Titlurile "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. au crescut cu 2,7%, la 34,12 dolari australieni, după ce banca a raportat un profit record pentru primul semestru fiscal.

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 1,3%, la 27.755,54 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,02%, la 5.826,52. Pieţele din Japonia, Coreea de Sud şi Thailanda au fost închise ieri (sărbători naţionale).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb