BURSELE LUMII Pieţele - tot mai atente la riscul de recesiune

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iunie 2022

Pieţele - tot mai atente la riscul de recesiune

Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging din lume, condus de Ray Dalio, a ajuns să deţină o poziţie short pe pieţele europene de peste 10 miliarde de dolari

Bursele din Europa au încheiat în mare parte în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, traderii fiind tot mai atenţi la riscul de recesiune în contextul în care IHS Markit a publicat noi date care arată o încetinire a economiilor dezvoltate în luna iunie. Datele publicate de IHS Markit au fost confirmate de evoluţia cotaţiei internaţionale a cuprului, barometru al activităţii economice globale, care scădea ieri la ora locală 17:15 cu aproape 3% - după o scădere de 20% în ultimele două luni - precum şi de scăderea de circa jumătate de procent a cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului. Totodată, Germania a activat ieri în mod oficial faza a doua a planului de urgenţă ce vizează pregătirea măsurilor de implementat în cazul în care Rusia va întrerupe complet livrările de gaze naturale.

Deutsche Börse

- Indicele DAX, index-ul principal al Bursei de la Frankfurt, înregistra ieri, la ora 17:20, un declin de 1,6%, în accentuare după deschiderea pieţei americane. Faza a treia a planul de urgenţă al Berlinului vizează tăierea gazelor de la firmele mari şi redirecţionarea lor în special pentru consumul gospodăriilor. Voci din Europa au avertizat ieri că Rusia ar putea tăia de tot gazul livrat către Germania. Rusia a redus deja livrările către Germania cu 60% faţă de perioada pre-război.

- Datele publicate de IHS Markit pentru Germania arată doar o uşoară expansiune, marginală, a activităţii economice în luna iunie. Datele sunt preliminare, dar acestea arată o contracţie majoră a comenzilor noi atât pentru sectorul de servicii cât şi pentru sectorul manufacturier. Per total, indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) Compozit a înregistrat o valoare de 51,3 puncte, cu doar 1,3 puncte peste pragul de 50 de puncte care separă zona de expansiune economică de cea de contracţie economică.

- Pieţele europene s-au tranzacţionat în mare parte din zi sub influenţa ştirii că Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging din lume, condus de Ray Dalio, a ajuns să deţină o poziţie short pe pieţele europene cu o valoare de circa 10,5 miliarde de dolari. Bridgewater şi-a dublat practic poziţia faţă de acum două săptămâni, acesta fiind unul din cele mai puternice pariuri din pieţe că economia europeană va intra în recesiune.

- Printre companiile pe care Bridgewater are poziţii short de peste 500 de milioane de dolari se numără ASML Holding NV, TotalEnergies SE, Sanofi sau SAP SE, potrivit datelor Bloomberg. Poziţia a crescut de la 5,7 miliarde de dolari pe 18 companii săptămâna trecută.

- În acelaşi timp, bund-urile germane pe 10 ani au continuat să se corecteze agresiv (-14% la yield la ora locală 17:50) în condiţiile în care investitorii au revenit la cumpărare pe titlurile germane pe fondul recunoaşterii creşterii în mod semnificativ a riscului de recesiune.

- Totodată, indicii din Europa de Vest s-au tranzacţionat în trend cu evoluţia din Germania, indicele CAC 40 al bursei de la Paris marcând un declin de 0,5% la ora 17:30 ora României, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 marca o scădere de 0,8%. O presiune suplimentară a venit din partea preşedintelui Bundesbank, Joachim Nagel, care a declarat ieri că "aşteptările inflaţioniste din Germania înregistrează o creştere îngrijorătoare" şi că "riscul ca aşteptările inflaţioniste să fie deancorate a crescut în ultimele luni".

New York Stock Exchange

- Acţiunile de pe pieţele americane s-au tranzacţionat în uşoară creştere în debutul şedinţei de ieri, indicii afişând aprecieri de circa 0,5-0,8% după puţin peste o oră de la deschiderea tranzacţionării în condiţiile în care în pre-market marcau creşteri asemănătoare. Preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, a fost prezent în ultimele două zile în Congresul american, iar ieri guvernatorul băncii centrale americane a subliniat din nou angajamentul pentru reducerea cu orice preţ a inflaţiei. Powell a recunoscut că o recesiune este "în mod cert o posibilitate".

- Indicii principali de la New York se tranzacţionează săptămâna aceasta într-un interval (range-bound) foarte redus (de 2%). Tranzacţionarea cu volatilitate foarte scăzută ar putea să continue până la mijlocul lunii iulie, când odată cu OPEX-ul lunar (expirarea lunară a opţiunilor din piaţa americană de opţiuni) de atunci se va intra într-un ciclu de expirare mai lung, de 5 săptămâni. Companiile americane din retail continuă să aibă stocuri foarte mari şi de care este posibil să scape cu dificultate în condiţiile în care cererea s-a temperat puternic pe fondul creşterii inflaţiei, iar sectorul de real-estate american a încetinit la rândul său puternic în ultima perioadă.

- Piaţa de obligaţiuni din SUA s-a tranzacţionat şi ea pe cumpărare agresivă ieri după datele IHS Markit privind evoluţia activităţii economice din SUA, care au arătat o încetinire semnificativă a economiei în prima parte a lunii iunie. Investitorii în obligaţiuni au revenit deci puternic la cumpărare, yield-ul la titlurile de stat americane pe 10 ani revenind la pragul de 3% după ce a atins şi 3,5% săptămâna trecută.

- La fel ca în Germania şi în mare parte din zona euro, datele IHS Markit pentru economia americană arată doar o expansiune marginal a activităţii economice în luna iunie. Şi în SUA se consemnează o contracţie "solidă" a comenzilor noi, în timp ce indicatorul PMI Compozit (industrie manufacturieră + servicii) a marcat o valoare preliminară de 51,2 puncte, puternic sub estimarea de 53,7 puncte. Sectorul manufacturier (producţie) a înregistrat un PMI specific de 52,4 puncte (estimare de 56 de puncte), în timp ce sectorul de servicii a înregistrat o valoare de 51,6 puncte (faţă de estimarea de 53,5 puncte).

- Până acum investitorii şi pieţele erau de părere că SUA va putea evita o recesiune în încercarea Fed de a tempera inflaţia (vom avea "hard landing"), însă datele economice au devenit mai negative. Analiştii americani încă nu şi-au redus anticipaţiile pentru veniturile companiilor listate în linie cu potenţiala recesiune, iar piaţa bursieră pare să fie atrasă de naraţiunea că o recesiune va permite Fed să încheie mai devreme, în acest an, ciclul de majorare a dobânzilor (US2Y în scădere puternică cu 4% la 2,93%) şi să revină la scurt timp cu tăieri de dobândă - de aici performanţa mai bună a NASDAQ, acţiuni considerate din zona de "duration assets".

Shanghai Stock Exchange

- Bursele din Asia s-au înscris ieri pe un curs în mare parte mixt, indicele bursei din Seoul, Kospi 100, continuând scăderea din acest an pentru a atinge un declin de la debutul anului de aproape 31%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a urcat ieri cu 1,2%. Hang Seng marchează şi el o scădere year-to-date de peste 26%. Ieri, preşedintele chinez Xi Jingping a condus o şedinţă care a aprobat un plan pentru continuare dezvoltării sectorului fintech din China.

- Indicele ASX 200 al bursei din Australia a înregistrat de asemenea un avans de 0,31%, declinul year-to-date accentuându-se abia în ultimele săptămâni la o scădere actuală de 14%. Riscurile pentru economia australiană din majorările de dobândă sunt foarte ridicate în condiţiile în care Australia are una din cele mai mari bule imobiliare din lume - 270% din PIB este valoarea proprietăţilor imobiliare din Australia - sprijinite de-a lungul ultimelor 3 decenii de stat prin intervenţii repetate. În prezent, preţurile imobiliarelor din Australia înregistrează în anumite zone declinuri şi de peste 20%, proprietăţi noi venind în continuare în piaţă.

- Yen-ul japonez s-a întărit ieri în raport cu dolarul american, a doua zi de câştiguri consecutive pentru yen însă abia a 5-a din ultimele 20 de zile de tranzacţionare. În acest context, titlurile listate la Tokyo au stagnat, indicele reprezentativ Nikkei 225 marcând un marginal de 0,1%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb