Business Insider: "Fed a semănat panică în piaţa obligaţiunilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2023

Business Insider: "Fed a semănat panică în piaţa obligaţiunilor"

English Version

Bob Michele, JPMorgan Asset Management: "Retorica Fed a sunat ca şi cum dobânzile vor rămâne ridicate pentru totdeauna"

Tom Lee, Fundstrat: "Este puţin probabil ca ratele dobânzilor să rămână ridicate pentru mult timp, în condiţiile în care inflaţia se temperează"

Rezerva Federală a semănat panică în rândul investitorilor, ceea ce a dus la cele mai recente tulburări din piaţa obligaţiunilor, spun experţii de pe Wall Street, conform Business Insider.

Haosul din piaţa titlurilor de stat americane a devenit principala preocupare a investitorilor din ultimele săptămâni, în condiţiile în care, randamentul titlurilor cu maturitatea pe zece ani a atins, recent, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani (randamentele obligaţiunilor se mişcă invers faţă de preţuri). Dinamica apare pe măsură ce pieţele digeră realitatea dobânzilor mai ridicate pentru o perioadă mai lungă, pe care preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, le-a anunţat după reuniunea Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă (FOMC - braţul Fed ce determină direcţia politcii monetare) de luna trecută. De asemenea, dinamica este legată parţial şi de temerile legate de creşterea soldului datoriilor Statelor Unite laolaltă cu posibilitatea întrării economiei într-o recesiune, conform sursei menţionate.

Totuşi, potrivit unor experţi de pe Wall Street, vâzările sunt în mare măsură alimentate de sentimentul de panică din piaţă, mai degrabă decât de fundamentale, scrie Business Insider.

În opinia directorului de investiţii al JPMorgan Asset Management, Bob Michele, acest lucru a ieşit la iveală când investitorii s-au grăbit să vândă obligaţiunile guvernamentale cu maturităţi lungi, după discursul lui Powell ce a urmat ultimei întâlniri de politică monetară a Fed.

"Cred că, pentru o perioadă lungă de timp, piaţa a crezut că Fed va creşte dobânzile până când ceva se va rupe - ceea ce s-a întâmplat; sistemul bancar regional", a spus Michele într-un interviu la CNBC de la finele săptămânii trecute, referindu-se la criza bancară declanşată prin prăbuşirea Silicon Valley Bank la începutul anului.

Conform Business Insider, acel eveniment a adus speranţa că Fed va opri creşterea dobânzilor pentru a preveni agravarea şi mai puternică a situaţiei. Doar că, acest lucru nu s-a întâmplat iar Powell şi banca centrală a Statelor Unite nu doar că au continuat să majoreze dobânzile, dar au şi semnalat că ratele vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai îndelungată decât se aşteptau până atunci pieţele.

"Cred că piaţa obligaţiunilor s-a prăbuşit în urma ultimei întâlniri FOMC de acum două săptămâni", a adăugat Michele. "Din retorica Fed a reieşit nu numai că ratele vor fi mai ridicate pentru o perioadă mai îndelungată, ci a sunat ca şi cum vor rămâne ridicate pentru totdeauna".

Ratele mari ale dobânzilor au pus presiune pe toate zonele economiei şi i-au făcut pe investitori să se teamă că riscul de recesiune este în creştere. "Este vorba în mod clar de panică" a afirmat Komal Sri-Kumar, un veteran al Wall Street-ului, la CNBC, referindu-se la vânzările de obligaţiuni.

Deconectarea de fundamente

Conform Business Insider, este posibil ca majorarea randamentelor obligaţiunilor să fie deconectată de anumite elemente fundamentale ale pieţei. De pildă, soldul datoriei Statelor Unite i-a îngrijorat pe economişti de ani de zile, iar pieţele văd o posibilă recesiune încă de la începutul anului 2022, astfel încât niciuna dintre temerile investitorilor din ultima lună nu este nouă sau necunoscută.

Tom Lee, managing partner şi şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, subliniază că, deşi randamentul obligaţiunilor americane pe zece ani este mai mare decât cel al altor ţări, precum Spania sau Germania, inflaţia din SUA este mai mică. "Pentru mine, acesta este un exemplu că, poate, creşterea randamentelor este deconectată de fundamente", a spus Lee.

Pe de altă parte, în opinia şefului Fundstrat, este puţin probabil ca ratele dobânzilor să rămână ridicate pentru atât de mult timp, mai ales în condiţiile în care inflaţia se temperează. "Conform anumitor măsuri, printre care preţurile adăposturilor (n.r. engl. shelter, care implică în principal chiriile) inflaţia scade ca o piatră. Acest lucru este posibil să influenţeze Fed să reducă ratele mai devreme decât anticipează în prezent pieţele, ceea ce poate permite scăderea randamentelor obligaţiunilor".

La jumătatea săptămânii trecute, randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani a urcat până la 4,88%, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace, conform datelor afişate de Investing.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb