Producţia de petrol a Statelor Unite a depăşit fiecare record istoric pentru şase ani la rând şi este puţin probabil ca ultimul record atins anul trecut să fie întrecut de vreun alt producător concurent pe termen scurt, conform Administraţiei pentru Informaţii Energetice a SUA (AIE), scrie Business Insider.
Producţia de ţiţei şi condensat a Statelor Unite a fost în medie de 12,9 milioane de barili pe zi anul trecut, peste recordul global de 12,3 milioane de barili pe zi din 2019. De asemenea, în decembrie 2023 a fost atins un nou record lunar, de peste 13,3 milioane de barili pe zi, potrivit sursei menţionate.
Este o schimbare remarcabilă faţă de minimul celor 62 de ani anteriori din 2008, conform S&P Global, care probabil a surprins analiştii. Mai mult decât atât, platformele active s-au diminuat cu 69% din 2014 până în prezent, dar progresele tehnologice au sporit masiv eficienţa producţiei Statelor Unite, potrivit unui alt raport al Administraţiei.
Boom-ul producţiei de anul trecut a fost condus de firmele private, primele cinci companii reprezentând o treime din creşterea medie anuală a producţiei de ţiţei din bazinul Permian începând cu 2019. "În clipa de faţă, concurenţa globală are şanse mici să atingă aceleaşi niveluri record", conform AIE
În total, Statele Unite, Rusia şi Arabia Saudită au furnizat 40% din producţia globală de ţiţei de anul trecut, care totuşi a fost limitată de reducerile OPEC+, precum şi de alte reduceri voluntare.
Producţia anuală a Rusiei a atins maximul în 2019, de 10,8 milioane de barili pe zi, în timp ce recordul Arabiei Saudite, de 10,6 milioane de barili pe zi, a fost atins în 2022. În ianuarie, gigantul petrolier de stat Aramco şi-a încheiat planurile de extindere a capacităţii de producţie, invocând tranziţia către energia verde.
"Prin comparaţie, următoarele trei ţări producătoare - Canada, Irak şi China - au produs împreună 13,1 milioane de barili pe zi în 2023, puţin mai mult decât producţia Statelor Unite", a scris Agenţia în raport.
Este neclar dacă SUA poate să-şi depăşească recordul de anul trecut. Succesul operaţiunilor private a dus la o serie de fuziuni, în vreme ce firmele publice şi-au crescut prezenţa în Bazinul Permian - epicentrul producţiei de ţiţei din SUA.
În opinia analiştilor, acest lucru este posibil să aplatizeze producţia Statelor Unite, deoarece companiile publice au diferite priorităţi financiare, de pildă reducerea numărului platformelor sau o activitate mai redusă de foraj, conform Business Insider.