Buzău: 20 milioane euro pentru construirea primului consorţiu dual şi tehnic superior

Ana Felea
Miscellanea / 27 iunie 2023

Buzău: 20 milioane euro pentru construirea primului consorţiu dual şi tehnic superior

Buzăul va avea un consorţiu dual şi tehnic superior, cu ateliere de practică la standarde internaţionale şi campus. Investiţia reprezintă o premieră pentru Buzău, fiind posibilă cu ajutorul fondurilor europene accesate de Primărie prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Anunţul a fost făcut de primarul Constantin Toma, potrivit căruia construcţia consorţului va costa 20 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai ample investiţii ce urmează să fie derulate în municipiul reşedinţă de judeţ.

"Ne-a fost acceptat, la finanţare de la Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), proiectul de înfiinţare a unui consorţiu pentru învăţământ dual şi tehnic superior la Buzău. Vom realiza la ieşirea din Buzău, spre Verneşti, un campus universitar, unde se vor pregăti atât viitori ingineri, dar şi viitori muncitori înalt calificaţi, în domeniile mecanic şi alimentar. Împreună cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galaţi, Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu" şi nouă companii din Buzău, chiar şi internaţionale, vom putea începe la Buzău, să pregătim inclusiv ingineri, ceea ce va însemna mult pentru viitorul economiei buzoiene, dar mai ales al tinerilor buzoieni din tot judeţul Buzău. Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de euro, iar Primăria a alocat un teren de peste opt hectare, unde vom avea facilităţi moderne pentru tinerii care vor studia aici", a scris, pe Facebook, primarul Constantin Toma.

Consorţiul va forma muncitori calificaţi în domeniul tehnic şi ingineri care vor fi absorbiţi de piaţa locală a forţei de muncă. Parteneriatul cu cele nouă companii locale asigură pregătirea practică, dar şi susţinerea, prin burse, a viitorilor absolvenţi.

"200 de elevi vor fi înscrişi în ruta duală completă, din care 50 proveniti din categoriile defavorizate. În acelaşi timp, 100 de studenţi vor fi înmatriculaţi la programele de studiu dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici sau la programe de învăţământ superior dual organizate în cadrul Consorţiului, din care 30 de studenţi înmatriculaţi la programele de studiu dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici, sau la programe de învăţământ superior dual organizate în cadrul Consorţiului, proveniţi din categorii defavorizate.

Va fi un program de studii universitare dezvoltate în rută duală cu cinci coordonatori de practică formaţi pentru a derula activităţi în ruta duală şi cinci tutori de practică, angajaţi ai operatorilor economici sau ai altor entităţi partenere, formaţi pentru a derula activităţi în rută duală; De asemenea, consorţiul va avea 20 de persoane, personal didactic din unităţile de învăţământ şi/sau din instituţile de învăţământ superior format; Elevii şi studenţii vor sta într-un campus profesional, cu clădiri eficiente energetic", se arată în proiectul care a primit eligibil pentru finanţare prin PNRR.

Întreaga activitate didactică se va desfăşura în ateliere dotate la standarde internaţionale.

"Vor fi ateliere de practică digitalizate, dotate sau nou înfinţate, constând în dotarea cu hardware si sofware, pe următoarele specializări: Laborator de Tehnologii de fabricaţie, Laborator acţionări hidraulice şi pneumatice, Laborator de Metrologie, Laborator de Bazele proceselor de fabricaţie, Laborator de presare la rece, Laborator tehnologii de sudare prin topire, Laborator de caracterizre termo-mecanică a materialelor polimerice, Laborator de modelare şi simulare numerică/CAD- CAE, Laborator de Tehnologide Sudare prin Presiune, Tehnologii de Prelucrare a Materialelor Plastice TPMP, Laboratoare de Inginerie Mecanică (Infografică, Mecanică, Vibraţi, lolerante si măsurători, Rezistenţa Materialelor, Proiectare Asistată, Organe de maşini, ribologie), aboratoare Ingineria Produselor Alimentare (Biochimie Chimia alimentelor, Microbiologie generală, Inocuitate/ Tehnologie crupe, Principi de conservare/ Tehnologie ulei, Operaţii unitare în industria alimentară, Analiză senzorială, Tehnologia beri, Tehnologia cărni, Tehnologia laptelui, Tehnologie Moară, Tehnologia panificaţiei, Tehnologi speciale de procesare, Igienă, Tehnologie produse fäinoase si zaharoase, Tehnologia vinului, Tehnologia zahărului)" se arată în proiect.

Consorţiul urmează să fie ridicat la ieşirea din municipiul Buzău, spre comuna Verneşti, cu acces din DN10, pe o suprafaţă de 8 hectare.

Necesitatea acestui consorţiu a venit după mai mulţi ani în care, la Buzău, a luat amploare învăţământul dual, tocmai la cererea agenţilor economici care duc lipsă de forţă de muncă specializată.

În toamna anului 2023, vor fi create 254 de locuri în şase licee, faţă de 54 de locuri în trei licee, cum se întâmpla până acum. Cifrele arată o creştere accelerată atât a numărului de clase, cât şi a numărului de unităţi de învăţământ care au acceptat să introducă în oferta educaţională şi învăţământul dual.

Mai mult decât atât, tinerii vor avea la dispoziţie o paletă mai variată de meserii pentru care se pot pregăti, fiind în acelaşi timp siguri că la finalul celor trei ani de studiu au şi un loc de muncă asigurat.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, pentru anul şcolar 2023-2024, cele 254 de locuri vor fi distribuite în trei licee din municipiul Buzău, respectiv Liceul Tehnologic "GrigoreMoisil", Liceul "Dimitrie Filipescu" şi Liceul Tehnic Buzău şi trei licee din Râmnicu Sărat, respectiv Liceul Tehnologic Economic, Liceul Victor Frunză şi Liceul Tehnologic Traian Săvulescu.

În total, la ceste unităţi de învăţământ vor fi pregătite 14 specializări în 9,5 clase. Cele mai noi specializări, introduse începând cu această toamnă sunt: tinichigiu vopsitor-auto, electromecanic utilaje şi instalaţii industrial, confecţioner produse textile, brutar - patiser - preparator produse făinoase, operator în prelucrarea legumelor şi fructelor .

Unul dintre liceele care şi-a crescut oferta pentru învăţământul dual este şi Liceul Tehnic. Astfel, începând cu anul şcolar 2023-2024, aici elevii se pot pregăti şi pentru meseria de tinichigiu vopsito-auto şi eletromecanic utilaje şi instalaţii industriale, pe lângă specializările deja existente de bucătar, ospătar, vânzător în unităţi alimentare, frigotehnist şi mecanic auto.

La rândul lor, elevii se îndreaptă tot mai mult spre această formă de învăţământ şi datorită avantajelor financiare pe care le au pe timpul şcolii. Este vorba despre o bursă de 400 de lei, internat gratuit. pentru elevii din mediul rual, transport gratuit în oraş.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială, precum şi contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore şi unitatea de învăţământ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se pare ca domnul Toma a uitat sau nu a fost consiliat corespunzator in ce priveste industria extractiva a resurselor judetului Buzau cat si cea pe exploatare si prelucrare a lemnului cat si domeniul cel mai important in ce priveste asigurarea resurselor de hrana, numit agricultura, horticultura, zootehnie.

    Cred si sunt convins ca ducem lipsa de oameni cu viziuni in ce priveste viitorul nostru. Politicienii sa faca bine sa-i lase pe cei care se pot implica in asemenea proiecte de anvergura si ca dovada incapacitatea acestora de a atrage fondurile alocate PNRR, mai mult dezinteresul fata de semeni este afisat zilnic.

    Rusine pentru cei care conduc Consiliul Judetean Buzau si lipsa proiectelor ! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb