Buzăul accesează fonduri pentru modernizarea reţelei de oxigen a celui mai mare spital din judeţ

ANA FELEA
Miscellanea / 20 octombrie 2021

Buzăul accesează fonduri pentru modernizarea reţelei de oxigen a celui mai mare spital din judeţ

Buzăul a ajuns să înregistreze cel mai mare număr de persoane infectate cu SASR-CoV-2 de la debutul pandemiei după ce în ultima lună, judeţul a confirmat aproape 5000 de buzoieni cu COVID-19, iar în această perioadă au fost înregistrate şi peste 90 de decese. Municipiul Buzău are o rată de infectare de aproape 11 cazuri la mia de locuitori, în timp ce alte 11 localităţi au rata de incidenţă de peste 7,5 cazuri la mia de locuitori. Valul de pacienţi a adus cele două spitale care tratează pacienţii infectaţi cu coronavirus aproape de colaps, iar autorităţile de sănătate publică au luat decizia de a mai transforma un spital orăşenesc în unitate suport COVID-19. Chiar şi aşa situaţia este mai gravă de la o zi la alta astfel că la Spitalul Judeţean Buzău s-a ajuns la soluţii extreme: managerul unităţii spitaliceşti a amenajat paturi pentru bolnavii cu urgenţe medicale, altele decât infecţia cu SARS-CoV-2 chiar în holul spitalului, la intrare, lângă birouri.

"Avem 129 de bolnavi internaţi pe cele două secţii, plus în interiorul spitalului, 27 pozitivi în UPU, dintre care mulţi aşteaptă să fie internaţi, dar şi alţii în maşină cu forme uşoare aşteaptă investigaţiile şi tratamentul pentru a pleca acasă să urmeze tratamentul, cu speranţa că formele de boală nu se vor agrava. Suntem într-o situaţie foarte gravă. Tot încercăm să găsim soluţii. Am pus pe hol paturi, am încercat să fac o zonă verde să nu amestec pacienţii, am deschis etapizat zone şi alte zone, dar în ritmul acesta nu văd cum putem opri acest aflux foarte mare de pacienţi pozitivi", a declarat la o televiziune locală, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Dar lipsa locurilor din spital nu este singura problemă. Din păcate, cel mai grav este faptul că majoritatea bolnavilor au nevoie de oxigen, iar asta face ca reţeaua să fie suprasolicitată. La un consum maxim este şi reţeaua electrică, iar managerul Claudiu Damian a tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect extrem de îngrijorător şi care oricând ar putea duce la o tragedie.

"Nu e problema doar de pat, ci toţi cei internaţi au nevoie de oxigen. Am ajuns să ne bucurăm dacă au 25% afectare pulmonară, cei mai mulţi vin cu peste 50%, ceea ce însemnă nevoia de oxigen cu flux înalt, nu mai avem cum să mai forţăm oxigenul, suntem într-o situaţie foarte, foarte gravă. Am ajuns aproape la limită. Avem butelii, avem stocatoare, dar toate funcţionează la capacitate. Pe de o parte, ne e frică să nu păţim ce s-a întâmplat la alte spitale, incendii ba de la consumul mare de oxigen, ba de la curent. Nicio clădire a Spitalului Judeţean nu a fost făcută pentru un consum atât de mare nici de oxigen, nici de energie electrică. Am pus senzori de oxigen, de detectare incendii, dar la un volum atât de mare nu ne aşteptam nici în cele mai urâte visuri", a spus Claudiu Damian.

În aceste condiţii, consilierii judeţeni din Buzău au aprobat, marţi, în şedinţă extraordinară, documentaţia pentru un proiect ce vizează consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, în contextul pandemiei cauzate de COVID-19.

Mai exact, proiectul a cărui valoare este de aproximativ 10 milioane de lei presupune realizarea unor instalaţii şi trasee de gaze medicale noi şi moderne şi realizarea unor sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen medical în atmosferă.

Investiţia va fi realizată atât în clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău cât şi în secţiile exteriore, respectiv Secţia Oncologie şi Secţiile Pneumologie/ TBC/Boli infecţioase/ SIDA.

"Este vorba despre un proiect pe fonduri europene pe care îl vom depune, miercuri, în valoare de 10 milioane de lei pe fonduri europene ca să putem aduce la standardele actuale atât instalaţia de oxigen cât şi cea de răspuns la incendii. Cred că este un proiect extrem de important care cu siguranţă va fi eligibil şi totodată împreună cu conducerea Spitalului Judeţean am făcut eforturi consistente de aloca banii necesari atât pentru cheltuielile curente cât şi cele pentru materiale având în vedere situaţia pandemică existent în acest moment", a declarat preşedintele CJ Petre Emanoil Neagu.

Iniţiatorii proiectului şi-au propus ca obiective consolidarea capacităţii de reacţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău la criza de sănătate publică provocată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, prin modernizarea infrastructurii de fluide medicae şi creşterea siguranţei pacienţilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, prin creşterea securităţii la incendii.

Proietul va fi depus pentru aprobare dn fonduri europene în cursul zilei de miercuri şi va avea o perioadă de implementare de 19 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb