BVB a considerat că investitorii au nevoie de protecţie doar trei zile, în cazul SIF Moldova

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2016

BVB a considerat că investitorii au nevoie de protecţie doar trei zile, în cazul SIF Moldova

BVB elucidează motivul suspendării: "Operaţiunea de consolidare a valorii nominale conţine date, elemente şi aspecte tehnice importante pentru acţionari şi pentru potenţiali investitori"

Emitentul recomandă investitorilor ca, pe 29 martie, să aibă pachete integral consolidabile

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a permis, ieri, reluarea tranzacţionării acţiunilor SIF2 Moldova, după trei şedinţe de pauză, în contextul în care emitentul derulează procesul de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1, la 2,5 lei/unitate, aprobat de acţionari pe 13 ianuarie.

BVB nu a oferit prea multe explicaţiii nici pentru decizia de suspendare, nici pentru cea de reluare a schimburilor cu titluri SIF2, în rapoartele transmise pieţei.

Ieri, BVB a invocat o prevedere din Codul Bursei, potrivit căreia "în condiţiile în care motivele suspendării încetează să existe, BVB va decide reluarea tranzacţionării", în timp ce, vineri, a oprit tranzacţionarea SIF2 "în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor)".

BVB a precizat că recomandă investitorilor consultarea cu atenţie a documentelor aferente AGEA SIF Moldova din data de 13.01.2016, informaţiile disponibile pe pagina de internet a BVB şi pe pagina de internet a emitentului.

Comunicatele Bursei sunt extrem de vagi.

Mai întâi, operatorul pieţei opreşte tranzacţionarea, pentru protecţia investitorilor, iar apoi o reia, constatând că motivele suspendării au încetat să existe, fără să spună care sunt motivele.

Acestea au putut fi doar deduse din comunicatele transmise de emitent.

Anterior, SIF Moldova a anunţase că a recomandat ca suspendarea titlurilor de la tranzacţionare să aibă loc atât la prima dată de înregistrare (15.02.2016, ex-date: 12 februarie), cât şi la a doua dată de înregistrare (30.03.2016, ex-date: 29 martie). Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a declarat, luni, că a purtat o corespondenţă cu BVB şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, în care a prezentat opinia companiei. Reprezentanţii SIF2 consideră că, între cele două date de înregistrare pentru consolidarea valorii nominale, tranzacţiile pot fi făcute în blocuri de câte 25 de acţiuni, astfel încât să fie evitate deţinerile neconsolidabile. BVB nu a luat însă o decizie în acest sens.

Reprezentanţii Bursei de Valori au explicat, într-un răspuns pentru ziarul "BURSA", motivele suspendării SIF2: "Conform reglementărilor în vigoare, BVB, în calitate de operator de piaţă, poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de investiţie (protecţia investitorilor).

Operaţiunea de consolidare stabilită prin hotărârile acţionarilor SIF Moldova adoptate în AGEA din 13.01.2016 conţine date, elemente şi aspecte tehnice importante pentru acţionari şi pentru potenţiali investitori, raportul curent al emitentului publicat pe pagina de internet a BVB vineri, 12.02.2016, ora 18:02, având rolul de a readuce în atenţia participanţilor la piaţă informaţiile relevante şi a aduce unele clarificări. În plus, raportul conţine şi o informare cu privire la înaintarea unei acţiuni în anularea respectivelor hotărâri ale AGEA şi la posibilitatea formulării unei cereri de ordonanţă preşedenţială pentru suspendarea acestora. Dată fiind natură informaţiilor şi impactul asupra acţionarilor şi potenţialilor investitori, menţinerea suspendării tranzacţionării acţiunilor şi pentru şedinţa de tranzacţionare de luni, 15.02.2016, a fost considerată o măsură utilă pentru asigurarea unei informări corespunzătoare şi clarificării unor aspecte tehnice.

Întrucât Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat în această perioadă consultări cu emitentul şi operatorul de piaţă, având ca scop identificarea soluţiei optime pentru asigurarea protecţiei investitorilor, suspendarea s-a prelungit cu încă o zi, pentru finalizarea acestora".

Oficialii operatorului de piaţă mai precizează: "Codul BVB nu permite tranzacţionarea acţiunilor exclusiv prin blocuri de 25 de acţiuni. În cazul în care Codul BVB ar fi permis acest fapt, în opinia noastră ar fi fost introdus un risc pentru investitori şi pentru BVB.

Informaţiile cu privire la hotărârile AGEA SIF Moldova din 13.01.2016 sunt disponibile pe pagina de internet a BVB precum şi pe pagina de internet a emitentului, investitorii dispunând de informaţii suficiente pentru o bună fundamentare a deciziei de a tranzacţiona acţiuni SIF2. În aceste condiţii, BVB a apreciat că nu se mai impune menţinerea suspendării tranzacţionării. Reluarea tranzacţionării a fost însoţită şi de publicarea pe pagina de internet a BVB, în secţiunea dedicată emitentului SIF Moldova, a unei notificări adresate investitorilor cu recomandarea de a consulta cu atenţie documentele aferente AGEA SIF Moldova din data de 13.01.2016, informaţiile disponibile pe pagină de internet a BVB şi pe pagină de internet a emitentului".

Conform BVB, demersurile sale au avut în vedere asigurarea accesului egal al tuturor potenţialilor investitori la informaţia necesară adoptării deciziei de a investi, responsabilitatea adoptării deciziei revenind investitorilor şi, totodată, evitarea introducerii oricăror restricţii care ar putea afecta dreptul acţionarilor de dispoziţie asupra acţiunilor, sau al oricărui investitor de a achiziţiona acţiuni ale emitentului.

SIF Moldova a revenit, ieri, cu recomandarea către investitori să consulte materialele publice disponibile, astfel încât să-şi poată fundamenta opţiunea pentru Aport Numerar/Restituire Aport în procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunii SIF2 de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune.

De asemenea, SIF Moldova recomandă investitorilor care intenţionează să efectueze tranzacţii pe perioada cuprinsă între cele două date de înregistrare, să aibă în vedere faptul ca la cea de-a două dată de înregistrare - 30.03.2016 (ex-date 29.03.2016) pachetele deţinute să fie integral consolidabile (multiplu de 25 acţiuni).

Conform hotărârii acţionarilor, "derularea operaţiunii se face în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară conform Regulamentului CE nr. 809/2004. Perioada de exercitare a opţiunilor Aport în Numerar/Restituire Aport este de 30 de zile, începutul perioadei de derulare urmând a fi stabilit în mod expres în cadrul Prospectului aferent operaţiunii de consolidare aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară ".

SIF Moldova precizează că a depus documentele aferente "Prospectului" privind operaţiunea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor ( Raport Curent din 19.01.2016) şi îl va pune la dispoziţia investitorilor d eîndată ce va fi aprobat.

Înregistrarea deciziilor AGA SIF Moldova la Registrul Comerţului a fost contestată, în instanţă, de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu reusesc sa inteleg cum se realizeaza protectia actionarului prin oprirea de la tranzactionare (ca doar nu se tranzactioneaza consolidarea actiunilor si nici in necunoistinta de cauza intrucat informatiile privind consolidarea circula liber ). Consolidarea este o actiune benefica pentru evolutia viitoare a SIF-ului si un lucru pozitiv chiar si pentru micii actionari (cuponarii) in conditiile legislatiei actuale. Oprirea de la tranzactionare se justifica numai atunci cand apar noutati in privinta realizarii (sau nu) consolidarii si doar pe o perioada scurta (o zi sau maxim 2) necesara actionarilor pentru a intra in posesia informatiilor respective .

    Vor fi cazuri cu o actiune la prima data si 24 de actiuni la a doua data de inregistrare.

    Sif2 va vira 0.1 ron si restul le confisca? 

    Sa pregatim chiftelutele pentru a le duce la mititica asfistilor ca aproba asa un prospect :) 

    1. Zero la prima data si 24 la a doua.

      Ti se iau banii si dreptul de proprietate la zero cost.

      Piei drace!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb