BVB A fost tranzacţionat 4,5% din capitalul social al "Biofarm"

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 iunie 2006

Ultima şedinţă a săptămânii trecute a însemnat o revenire uşoară la nivelul valorii totale a transferurilor, aceasta atingând 21,2 milioane RON. De asemenea, finalul săptămânii a adus creşteri la nivelul indicilor bursieri, excepţie făcând BET-FI, care a înregistrat o uşoară depreciere (-0,05%) datorită ordinelor de vânzare de acţiuni SIF2 "Muntenia" apărute în piaţă către finalul zilei. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţă, s-a apreciat cu +1,73%, iar indicele BET-C a câştigat +1,34%. Brokerii susţin că vineri, investitorii au fost prezenţi cu precădere în prima parte a şedinţei, piaţa intrînd pe final într-o stare de acalmie acentuată, cu volume mici şi oscilaţii uşoare ale cotaţiilor.

Vedeta şedinţei de vineri a fost compania farmaceutică "Biofarm". Acţiunile BIO s-au situat pe prima poziţie din punct de vedere al valorii transferurilor, care s-a cifrat la peste 10 milioane RON. Investitorii s-au orientat către titlurile "Biofarm" deoarece vineri a fost ultima zi în care se puteau cumpăra acţiuni pentru a putea beneficia de efectele majorării de capital social (306,8 acţiuni gratuite la 1000 de acţiuni deţinute), data de înregistrare fiind 7 iunie 2006. În şedinţa de vineri au fost transferate 16,3 milioane acţiuni reprezentând 4,5% din capitalul social al emitentului. După şedinţă, Tudor Dumitru s-a raportat ca fiind cumpărătorul unui pachet de 9 milioane de acţiuni (2,5% din capitalul social al companiei), la preţul mediu de 0,6150 RON/titlu, acesta fiind şi ultimul preţ al acţiunilor BIO la finalul săptămânii.

Investitorii s-au orientat vineri şi către acţiunile societăţilor de investiţii financiare, îndeosebi către titlurile SIF2 "Moldova", a căror rulaj s-a cifrat la 1,12 milioane RON. La deschiderea şedinţei, toate cele cinci SIF-uri au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, însă pe parcurs au avut loc uşoare corecţii. Cotaţia SIF4 "Muntenia" a fost singura din acest sector care a înregistrat o depreciere, preţul de referinţă fiind de 1,37 RON/acţiune, în scădere cu -0,7% faţă de şedinţa de joi.

"SNP Petrom"

Cotaţia acţiunilor SNP a înregis-trat o evoluţie foarte bună în şedinţa bursieră de vineri, apreciindu-se cu 3%.

Încă de la deschidere, cursul s-a situat pe o pantă ascendentă, atingând maximul de 0,52 RON/acţiune la mijlocul şedinţei. Totuşi, în a doua parte a zilei, nu a mai existat o susţinere puternică la cumpărare, cursul coborând astfel la 0,5150 RON/acţiune. Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SNP s-a cifrat la 1,6 milioane RON, pe fondul unui rulaj de 3,2 milioane acţiuni. Şi titlurile celuilalt emitent de seamă din sectorul petrolier "Rompetrol Rafinare" Constanţa, au înregistrat o apreciere semnificativă a cotaţiei, de 1,9%, preţul de referinţă la finalul zilei de vineri fiind de 0,0805 RON/acţiune. Brokerii sunt însă de părere că aprecierea acţiunilor RRC s-a făcut pe fondul unei lichidităţi modeste, rulajul total depăşind cu puţin 3 milioane de acţiuni.

"BRD-Groupe Société Générale"

Cursul acţiunilor BRD a câştigat vineri 2,5%, pe fondul unui rulaj de 1,6 milioane acţiuni. Ordinele de cumpărare au dominat piaţa cu precădere în prima parte a zilei, determinând o creştere a cotaţiei până la 16,6 RON/acţiune. Unii brokeri consideră că această apreciere în tandem a cotaţiilor SNP şi BRD poate fi justificată şi prin existenţa unor investitori instituţionali care consideră atrăgătoare preţurile celor două acţiuni şi au în vedere eventuale restructurări ale portofoliilor deţinute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb