Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost a treia consecutivă în care indicii bursieri au înregistrat creşteri. Directorul de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", Valentin Ionescu, ne-a declarat: "Este de preferat să urmeze o perioadă de stabilizare, cu mici variaţii. Aceasta în cazul în care nu apar evenimente importante în cadrul companiilor". Domnia sa a adăugat că scă-derea din ultima perioadă a fost mai mare decît trebuia, aceasta în primul rînd datorită indeciziei Ministrului Finanţelor. "Semnalele de revenire din ultima perioadă sînt promiţătoare", subliniază Valentin Ionescu. Reprezentantul "Global Valori Mobiliare", Florian Savu, este de părere că evoluţiile pozitive din ultimele zile şi volumele tranzacţionate nu înseamnă o schimbare a trendului, ci doar o perioadă de stabilizare.
La rîndul său Leonard Vişan, reprezentantul SSIF "TVM", consideră că perioada de stabilizare este de preferat să continue un interval de timp, pentru a se acumula cantităţi mari. Domnia sa a constatat în cadrul şedinţei de tranzacţionare de ieri că au ieşit mulţi investitori de pe cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare. În perioada imediat următoare, domnul Vişan este de părere că vor exis-ta creşteri individuale de preţ, fiind posibil ca momentul 13 aprilie (semnarea tratatului de aderare la UE) să influenţeze piaţa bursieră.
Indicele bursier care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe Bursă a crescut cu 5,46% faţă de şedinţa de tranzacţionare anterioară. Aceeaşi evoluţie a fost înregistrată şi de indicele ROTX, care a crescut cu 5,51% datorită evoluţiei pozitive a celor şase acţiuni din componenţa sa. Tot ieri s-a perfectat o tranzacţie cu obliga-ţi-uni corporative ale Finans-Bank. S-au transferat 30 obligaţiuni, în valoare de peste 340 milioane lei, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
Cea mai spectaculoasă evoluţie au avut-o ieri acţiunile RRC. Acestea au fost transferate în număr ce a depăşit 123 milioane şi în valoare totală de aproximativ 110 miliarde lei. După două zile de suspendare de la tranzacţionare titlurile RRC revin în forţă. În ciuda evenimentelor din ultimele zile din cadrul companiei, investitorii manifestă interes asupra titlurilor. Brokerii preconizează pe viitor o evoluţie pozitivă a cotaţiei RRC, datorită situaţiei financiare a societăţii şi a lichiditaţii acţiunilor. Cotaţia din şedinţa de ieri a crescut cu 11,2% faţă de cea din şedinţa anterioară, preţul de închidere fiind de 903 lei/acţiune.
• "Banca Transilvania"
Cu acţiunile TLV s-au perfectat tranzacţii în valoare totală de peste 37 miliarde lei, la un preţ de închidere în creştere cu 3,7% faţă de şedinţa anterioară. La jumătatea şedinţei cursul a scăzut, însă s-a redresat spre final. Cel mai mare pachet trans-ferat a cuprins 72.500 acţiuni, cotaţia fiind de 13.600 lei/acţiune.