BVB Acţiunea "Rompetrol" se răcoreşte la 890 ROL

George Constantinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 iulie 2006

Bursa a început în forţă ultima şedinţă a săptămânii trecute. Casele de brokeraj au plasat ordine de cumpărare importante pentru clienţii lor, continuând evoluţia din a doua jumătate a zilei precedente, ulterior însă investitorii au "ieşit la vânzare". Indicele BET se apropiase puternic de 7.900 puncte, dar nu a rezistat şi a intrat temporar pe "roşu" (scădere), obţinând în final un plus modest de 0,07%. Indicele BET-FI a urcat cel mai mult cu +0,67%, fiind susţinut în special de titlurile SIF 2 (+1,07%) şi SIF 3 (+1,02%). Cele aproape cinci mii de trasferuri finalizate au cumulat o valoare de 7 milioane de euro.

Silviu Antonescu, de la "Harinvest", a comentat că piaţa a asistat la o creştere a lichidităţii în prima jumătate a şedinţei, care a dus şi la aprecierea cotaţiilor. Ulterior, volumele de tranzacţionare s-au redus, ducând în jos şi cursul acţiunilor. Domnia sa susţine că lichiditatea curentă este totuşi redusă, în comparaţie cu cea de acum o lună, când a avut loc acea revenire a Bursei. Scăderea cursului acţiunii "Rompetrol Rafinare" Constanţa o consideră drept absolut sănătoasă şi necesară având în vedere aprecierea puternică din ultima vreme de peste 50% a acesteia. În continuare se înregistrează volume mici pe SIF-uri, care dau semne de consolidare. Silviu Antonescu crede că preţul de închidere al acţiunii SIF 2 este unul "cosmetizat".

S-a înregistrat din nou un volum bun pe simbolul BRD (3,78 milioane lei), care a câştigat 0,2 lei/acţiune (+1,21%). Estimările privind rezultatele financiare semestriale, anunţate pentru data de 14 august, sunt favorabile.

Acţiunile "Băncii Transilvania" au o evoluţie atipică ce nu poate fi explicată prin analiză tehnică sau fundamentală, cursul lor manifestându-se destul de stabil în ultima săptămână.

Adrian Ceuca, de la SSIF "Broker", explică scăderea cotaţiei RRC de -3,78%, prin retragerea susţinerii la cumpărare a investitorilor o dată cu atingerea nivelului de 0,095 lei. Din partea companiei "Rompetrol Rafinare" nu se aşteaptă rezultate prea optimiste, judecând după pierderea de 17 milioane euro înregis-trată în primele trei luni. Deoarece îi lipseşte activitatea de extracţie (spre deosebire de competitorul "Petrom"), creşterea preţului ţiţeiului nu-i poate servi atât de mult.

Emitentul "Petrom" a contribuit la aprecierea generală a pieţei cu transferuri reprezentând 10% din valoarea totală a tranzacţiilor. Cursul unei acţiuni a atins chiar şi 0,57 lei, dar a închis la 0,56 lei, fiind în creştere cu doar +0,90% faţă de şedinţa anterioară.

Pe primul loc în topul transferurilor a revenit SIF Oltenia cu 4,39 milioane lei. Cele mai multe intermedieri s-au realizat la un preţ mediu de 2,37 lei, acesta fiind cel mai ridicat din ultimele două luni. Preţul de închidere a fost de 2,35 lei/acţiune (+0,34%).

SIF "Moldova"

Cu transferuri în valoare de 3,27 milioane lei, acţiunile SIF 2 au mai urcat ieri cu încă +1,07%. Pe fondul unei volatilităţi medii (0,05 lei), acţiunea SIF "Moldova" a străpuns în câteva rânduri pragul de 1,90 lei, dar a coborât în ultima oră până la 1,86 lei, revenind la 1,89 în final.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb