Şedinţa bursieră de ieri a fost dominată de cumpărători, fapt care a determinat o tendinţă generală de creştere a cotaţiilor. La finalul sesiunii, toţi cei trei indici bursieri au depăşit nivelul precedent. Cel mai mult s-a apreciat indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei. Indicele compozit, care arată evoluţia cotaţiilor tuturor acţiunilor de la BVB, a depăşit doar cu 0,89% nivelul de marţi. Brokerii susţin că discrepanţa dintre ritmurile de creştere ale celor doi indici arată faptul că investitorii au fost interesaţi, în principal, de acţiunile BRD, TLV, SNP, "Si-comed" şi "Antibiotice". În opinia lor, titlurile respective, de care sînt interesaţi cei mai mulţi investitori mari, au avut o evoluţie peste media pieţei.
• "Banca Transilvania" Cluj Napoca
Acţiunile TLV au fost vedetele şedinţei bursiere de ieri, valoarea tranzacţiilor ajungînd la 20,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 36% din totalul Bursei. Pe fondul cererii ridicate, cursul titlurilor TLV a atins ieri un nou maxim al ultimilor ani, ajun-gînd la 6.500 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la 6.450 lei/acţiune, cu 2,4% pes-te preţul de închidere precedent. Pe parcursul sesiunii a fost încheiată o tranzacţie specială cu titlurile TLV, preţul negociat, de 6.400 lei/acţiune, fiind şi cel practicat pe piaţa principală. Brokerii cred că pre-ţul titlurilor TLV va mai creşte şi în şedinţele următoare, avînd în vedere că investitorii aşteaptă anunţarea datei de referinţă pentru AGA în care se va decide repartizarea profitului din 2003.
• "Impact" Bucureşti
Cotaţia acţiunilor IMP a scă-zut ieri pînă la 5.150 lei/acţiune. La finalul şedinţei, cum-pă-ră-torii au revenit, ultima tranzacţie fiind realizată la 5.200 lei/acţiune. Scăderea cursului acţiunilor IMP a fost normală, întrucît ieri a fost prima zi în care titlurile constructorului bu-cureştean nu au mai dat drept de subscriere la noua majorare a capitalului, la un preţ de 2.200 lei/acţiune. Brokerii consideră că preţul se va stabiliza în şedinţele următoare în jur de 5.200 lei/acţiune.
• "Amonil" Slobozia
Acţiunile AMO au început să-şi revină, atît din punct de vedere al cotaţiei, cît şi din cel al lichidităţii. Numărul titlurilor trans-ferate a fost de aproximativ 7,2 milioane de bucăţi, iar cursul a crescut pînă la 151 lei/acţiune. Brokerii susţin că, încă de la începutul şedinţei, a fost consemnată o cerere ridicată pentru titlurile AMO, fapt care a imprimat cotaţiei o tendinţă ascendentă.
• "Şantierul Naval Orşova"
Cotaţia acţiunilor SNO a atins pe parcursul sesiunii de ieri un nou maxim al ultimului an, de 60.000 lei/acţiune. Creşterea pre-ţului a fost însoţită şi de o lichiditate ridicată, fiind transferate aproape 59.000 de acţiuni. Brokerii spun că ieri a existat un singur cumpărător mare, care a fost dispus să plătească un preţ mai ridicat, de 60.000 lei/acţiune. Ei susţin că investitorul respectiv a achiziţionat aproape toate titlurile transferate în şedinţa de ieri. Interesul ridicat al investitorilor pentru titlurilre SNO este determinat de politica de dividend adoptată de conducerea societăţii, acţiunile fiind încă purtătoare de dividend, susţin analiştii.