BVB Acţiunile BRD - cea mai spectaculoasă evoluţie

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 august 2005

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost una de scădere din cauza intervenţiei vînzătorilor în partea a doua a zilei. Au fost tranzacţionate peste 42 milioane acţiuni în valoare totală de 19,68 milioane de RON, din care 169.560 RON au reprezentat tranzacţiile cu obligaţiuni. Au fost transferate 347 de obligaţiuni municipale Timişoara, în valoare de 35.488 RON. Preţul la care s-a realizat trans-ferul a fost cu 1% mai mare decît principalul. De asemenea, au fost tranzacţionate şi 263 obligaţiuni corporative "Raiffeisen Bank", la acelaşi preţ ca principalul. Valoarea totală a transferurilor a fost de 134.072 RON.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o scădere cu 0,57%, ajungînd la nivelul de 5.701,29 puncte.

La prima categorie, titlurile "BRD Groupe Société Générale" au fost transferate în număr de aproximativ 4,5 milioane de RON. Cotaţia a crescut în prima parte a zilei, după care a suferit corecţii. În partea a doua a şedinţei de tranzacţionare vînzătorii au intervenit în piaţă, conducînd la scăderi ale preţului acţiunilor pînă la nivelul minim de 11,9 RON/acţiune. După această scădere, preţul a continuat evoluţia surprinzătoare, crescînd pînă la preţul de închidere de 12,4 RON/acţiune.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au fost tranzacţionate în valoare de 1,18 milioane de RON. Preţul la închiderea zilei a fost de 0,9050 RON/acţiune, în scădere cu 0,6% comparativ cu cel precedent. Cotaţia acţiunilor TLV a oscilat între 0,9050 RON şi 0,9150 RON/titlu.

Cu acţiunile "Petrom" au fost efectuate două tranzacţii speciale (deal), în sumă de peste trei milioane de RON, la preţul de 0,4650 RON/acţiune. Rulajul total perfectat cu titlurile SNP a fost de peste 5 milioane de RON. Preţul la finele zilei s-a situat la nivelul de 0,4600 RON/acţiune, în scădere cu 1,1% faţă de cel anterior.

Preţul minim a fost ieri de 0,4540 RON/acţiune. Brokerii consideră că preţul titlurilor va avea o evoluţie pozitivă în cursul acestei zile, avînd în vedere că la finalul şedinţei cumpărătorii au intrat în piaţă.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au evoluat normal. Cu excepţia titlurilor SIF2 "Moldova", celelalte acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare au înschis ziua sub preţurile din şedinţa de tranzacţionare anterioară. Cotaţia SIF2 a fost aceeaşi ca cea din ziua precedentă, respectiv de 1,4700 RON/acţiune. Acţiunile SIF2 au fost cele mai tranzacţionate la categoria SIF.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri SIF2 a însumat peste 14,6 milioane de RON, în timp ce rulajul total al categoriei a fost de 4,5 milioane de RON.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de peste 20 de milioane de titluri, cu o valoare totală ce a depăşit 1,97 milioane de RON. Preţul de închidere de ieri a fost de 0,0989 RON/acţiune, în scădere cu 0,60% faţă de cel anterior.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb