BVB Acţiunile SIF - în creştere

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iulie 2006

Un început de săptămînă destul de slab la Bursa de Valori, din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor. Şedinţa bursieră de ieri a totalizat tranzacţii în valoare de numai 1.857.074 euro, cu circa 60% mai puţin decît cea de la sfîrşitul săptămînii trecute. "Scăderea este justificată", apreciază Iulian Panait, preşedinte "KTD Invest", subliniind că în ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale săptămînii trecute au avut loc tranzacţii importante, iar acest ritm de creştere era greu de susţinut pe termen lung.

Ieri, cotaţiile au înregistrat creşteri pentru a patra şedinţă consecutivă. Indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţionează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare - BET-FI a cîştigat în cadrul şedinţei de ieri +5,55%. Acesta a fost urmat de indicele BET (care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni tranzacţionate la Bursă) care s-a apreciat cu +2,65%.

Cu acţiunile din sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare s-au realizat ieri tranzacţii de valoare mai mică (cu 33%) decît la sfîrşitul săptămînii trecute.

Cotaţia titlurilor SIF1 Banat Crişana a evoluat crescător în cursul şedinţei de ieri, de la 1,94 RON/acţiune la maximul de 2,05 RON/acţiune. Cel mai mare pachet (59.000 acţiuni) a fost transferat la preţul de 2 RON/acţiune. Preţul din penultima tranzacţie a fost de 2,5 RON/acţiune (7.000 de acţiuni) iar ultimul transfer, de 302 acţiuni, s-a realizat la 2 RON/acţiune.

Similar, cotaţia acţiunilor SIF 2 Moldova a evoluat crescător în cursul şedinţei de ieri de la 1,65 la 1,75 RON/acţiune, ultimul transfer (cu 66.000 acţiuni) s-a realizat la 1,74 RON/acţiune.

Cotaţia acţiunilor SIF 3 Transilvania a încercat de mai multe ori în timpul şedinţei să spargă pragul de 1,91 RON/acţiune, în creştere de la 1,84 RON/acţiune. Cel mai mare pachet a fost de 141.000 acţiuni şi a fost transferat la 1,90 RON/acţiune.

În prima parte a şedinţei, preţul acţiunilor SIF 4 Muntenia a urcat în ton cu piaţa pînă la 1,36 RON/acţiune, dar acest nivel nu a putut fi susţinut. Mai mult, în partea a doua a şedinţei a coborît pînă la 1,29 RON. Totuşi, la acest nivel de preţ au fost realizate numai trei transferuri cu cîte 38 de acţiuni pe piaţa odd lot, după care preţul s-a reînscris pe trend ascendent şi ultima tranzacţie s-a realizat la 1,35 RON/acţiune.

Cotaţia acţiunilor SIF 5 Oltenia a evoluat în cursul şedinţei de ieri foarte strîns între 2 şi 2,07 RON/acţiune, pe trend uşor crescător. Cel mai mare pachet a fost de 100.000 de acţiuni şi a fost transferat la 2,07 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb