BVB Acţiunile SIF nu au scăzut sub valoarea dividendului unitar

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2005

La debutul şedinţei de transzacţionare de vineri, s-a înregistrat o lichiditate destul de redusă. Şedinţa a fost una pozitivă, indicii bursieri nu au înregistrat variaţii mari. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, a crescut cu doar 0,69% faţă de sesiunea anterioară. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a scazut cu 1,64% faţă de ziua anterioară. Brokerii se aşteptau la scăderi mult mai mari ale indicelui BET-FI datorită faptului că vineri a fost prima zi ex dividend pentru patru dintre acţiunile SIF, iar pentru SIF 4 a fost ultima zi în care se puteau achiziţiona acţiuni SIF 4 "Muntenia Bucureşti" pentru ca investitorii să poată beneficia de dividend.

Nici un SIF nu a scăzut cu mai mult decît valoarea dividendului unitar votat în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor. Indicele ROTX, care reflectă evoluţia celor mai lichide şi mai capitalizate şase emitenţi de la Bursă, a scăzut cu 0,02% din cauza reducerii cotaţiilor acţiunilor societăţilor respective.

În sectorul farmaceutic, cu titlurile "Antibiotice" Iaşi, s-a perfectat o tranzacţie specială (deal) cu 300.000 acţiuni ATB la preţul de 6.800 lei/acţiune, în valoare de peste 2 miliarde de lei. Compania farmaceutică a realizat în primul trimestru un profit de 68 miliarde de lei, res-pectiv jumătate din cel obţinut în tot anul trecut. La finalul şedinţei, cotaţia acţiunilor a fost de 7.050 lei/acţiune, în creştere cu 6,8% faţă de sesiunea anterioară.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost redusă, cu puţin peste 100 miliarde de lei, deoarece s-au realizat tranzacţii cu volume reduse de acţiuni.

SIF 1 "Banat Crişana" Arad

Cu acţiunile SIF 1 s-au realizat tranzacţii în valoare de peste 43 miliarde de lei, iar preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost acelaşi ca cel din sesiunea anterioară. Preţul de închidere s-a situat la nivelul de 12.100 lei/acţiune. De la începutul zilei pînă în partea a doua a sesiunii bursiere cotaţia a crescut, atingînd maximul de 12.200 lei/acţiune, după care preţul a început să sufere corecţii pînă la preţul de închidere. Cel mai mare pachet cu acţiuni ale societăţii de investiţii financiare s-a perfectat spre finalul şedinţei şi a cuprins 548.500 acţiuni la preţul de 11.900 lei/titlu. Pentru SIF "Banat Crişana" Arad, ziua de vineri a fost prima zi ex dividend.

Valoarea totală a acţiunilor SIF tranzacţionate vineri a însumat aproximativ 70 miliarde lei.

"BRD Groupe Société Générale"

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost Banca Română pentru Dezvolare. Cu acţiunile băncii s-au realizat tranzacţii în valoare de peste 7 miliarde de lei, reprezentînd o treime din totalul primei categorii. La închiderea sesiunii bursiere, preţul a fost de 42.600 lei/acţiune, în scădere cu 0,7% faţă de ziua anterioară. Încă de la început, cotaţia a scăzut pînă la nivelul minim al zilei, de 45.900 lei/acţiune, după care a crescut uşor atingînd un maxim de 46.900 lei/acţiune. Spre final, preţul acţiunilor BRD a suferit o corecţie pînă la cel de închidere. Cu titlurile băncii s-a realizat o tranzacţie în prima parte a zilei cu 50.000 acţiuni BRD la preţul de 46.000 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb