BVB Acţiunile SIF s-au dovedit, ieri, cele mai căutate de investitori

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2004

Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate ieri la Bursa de Valori a fost de 105,6 miliarde de lei, reprezentînd o creştere semnificativă faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Indicii bursieri au urcat, pe fondul creş-terii generalizate a cursurilor, BET-C şi BET-FI atingînd noi maxime istorice. Indicele BET-C a atins ieri nivelul de 1.960,97 puncte, cu 41,04% mai mare decît nivelul consemnat la finele anului trecut. BET-FI a crescut cu 25,28% de la începutul anului, ajungînd, joi, la nivelul de 10.040,3 punc-te.

Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată la categoria a doua a Bursei, de 10,3%, pentru titlurile "Compa" Sibiu. Brokerii precizează că evoluţia cursului acţiunilor CMP a fost constantă pînă în ultimele minute de tranzacţionare cînd un inves-titor a lansat un ordin de cumpărare pentru 75.000 de ac-ţiuni, la preţul de 3.750 lei/ac-ţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cursul acţiunilor RRC a avut o evoluţie volatilă pe parcursul şedinţei bursiere de ieri. Preţul de deschidere (720 lei/acţiune) s-a menţinut în prima parte a şedinţei după care a scăzut la minimul zilei (700 de lei/acţiune). După acest moment, preţul a oscilat între cele două valori, ultima tranzacţie fiind realizată la preţul de 710 lei/acţiune, cu 6% mai mare decît nivelul consemnat la sfîrşitul şedinţei precedente. Cel mai mare pachet tranzacţionat a numărat patru milioane de titluri, preţul trans-ferului fiind de 710 lei/acţiune.

SNP "Petrom" Bucureşti

Titlurile SNP "Petrom" au fost intens tranzacţionate pe parcursul sesiunii bursiere de joi, pe fondul aprecierii preţului. Valoarea transferurilor a fost de 13,4 miliarde de lei la un număr de peste 5,6 milioane de acţi-uni. În prima parte a şedinţei au fost efectuate două transferuri cu pachete mari de acţiuni (824.500 şi respectiv 850.000 de acţiuni) la preţul de 2.350 lei/acţiune. Cursul a atins un nou maxim istoric, de 2.450 lei/acţiune, consemnat pentru un transfer efectuat în ultimele minute de tranzacţionare. Adrian Barbu, broker la "Invest Trust", consideră că interesul mare al investitorilor pentru titlurile SNP şi RRC este determinat de privatizarea apropiată a SNP "Petrom", care va avea ca efect liberalizarea preţurilor la combustibili.

SIF "Transilvania"

Cursul titlurilor SIF "Transilvania" s-a înscris pe un puternic trend ascendent. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate joi cu titluri SIF3 a atins nivelul de 5,2 miliarde de lei. Spre sfîrşitul sesiunii, au fost efectuate mai multe trans-feruri la preţul de 5.850 lei/ac-ţiune, preţ care reprezintă un nou maxim istoric. Analiştii pre-cizează că titlurile SIF "Banat Crişana" şi SIF "Transilvania" au avut evoluţii asemănătoare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb