BVB Acţiunile SIF2 "Moldova"au fost cele mai căutate ieri pe Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost una fără fluctuaţii semnificative. O zi obişnuită la Bursă, caracterizată cu o lichiditate redusă. Nu s-au detaşat ca număr nici ordinele de vînzare, însă nici cele de cumpărare nu au primat. Pentru mulţi dintre investitorii în acţiuni SIF planează o stare de incertitudine, aceştia fiind conştienţi că pot apărea oricînd noi modificări legate de pragul de deţinere şi de acţiunea concertată. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate ieri, a depăşit cu puţin 24 de milioane de RON. Preţul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a crescut, în medie, cu 0,14% în sesiunea de ieri, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat o depreciere medie de 1,45%, comparativ cu sesiunea bursieră de la finele săptămînii trecute. Cea mai mare reducere a cursului a fost înregistrată de acţiunile SIF2 "Moldova". Indicele compozit BET-C, care arată evoluţia pe ansamblu a acţiunilor listate la BVB, a urcat cu 6,42 puncte, ajungînd la 4.711,83 puncte. Acţiunile SIF2 "Moldova" au fost ieri cele mai tranzacţionate titluri pe piaţă, cu schimburi de peste 5,58 milioane RON. Preţul la finalul şedinţei a fost de 2,36 RON/acţiune, cu 2,1% sub cel precedent.

Deschiderea şedinţei de ieri se arăta promiţătoare pentru acţiunile SIF, ulterior însă speranţele au fost spulberate de intervenţia vînzătorilor, ducînd la scădere de preţ. La jumătatea zilei de ieri cotaţiile acţiunilor SIF se cifrau sub nivelul înregistrat vineri.

Pe locul doi ca lichiditate s-au situat titlurile SIF5 "Oltenia", cu tranzacţii de 3,2 milioane RON, la un preţ de închidere de 2,72 RON/acţiune. Cu un pachet de 120.000 acţiuni SIF "Transilvania" a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal). Aceasta a fost perfectată la un preţ de 2,37 RON/acţiune, cu 4,4% peste preţul de pe piaţa principală.

Pe locul trei ca valoare tranzacţionată au urmat acţiunile "Banca Transilvania", cu un rulaj de 2,66 milioane RON. Cursul acţiunilor băncii a fluctuat destul de puţin pe tot parcursul zilei. Preţul de închidere a fost de 1,49 RON/acţiune, acelaşi cu cel anterior. Acţiunile BRD au avut o evoluţie uşor negativă, închizînd ziua la nivelul de 18,9 RON/acţiune, cu 0,5% sub cel precedent. Banca Comercială Carpatica a reprezentat o excepţie a sectorului, întrucît la finalul sesiunii bursiere, cotaţia acesteia era cu 1,6% peste cea de vineri, respectiv de 0,6350 RON/acţiune. Lichiditatea a fost însă scăzută, valoarea totală a transferurilor a totalizat 33.000 RON la un volum de 52.424 acţiuni.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cu peste 14,5 milioane de acţiuni ale rafinăriei au fost efectuate tranzacţii în sumă de 1,45 milioane de RON. Cotaţia a oscilat pe tot parcursul zilei. La jumătatea sesiunii bursiere, vînzătorii au intervenit în piaţă, fapt care a dus la o depreciere a cursului pînă la minimul de 0,0985 RON/acţiune. După această cădere, cotaţia şi-a mai revenit, ajungînd la preţul de 0,1000 RON/acţiune, care a fost şi cel de la finalul zilei. Acesta a scăzut cu 1% sub cel de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb