BVB Activitate intensă în sectorul SIF-urilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 aprilie 2006

Şedinţa de marţi a continuat trendul conturat în ultimele săptămîni, cu o valoare totală modestă a tranzacţiilor, de 14,19 milioane RON. Bogdan Brezoianu, broker în cadrul "Confident Invest", subliniază însă că "şedinţa de ieri s-a remarcat printr-o activitate sporită în sectorul societăţilor de investiţii financiare, ca urmare a promulgării < ordonanţei 1% > privind pragul de deţinere pentru acţiunile SIF." Brokerul susţine că acest interes al investitorilor pentru titlurile SIF poate fi explicată şi prin apropierea adunărilor generale ale SIF1 "Banat Crişana" şi SIF3 "Transilvania", în care va fi supusă la vot majorarea capitalului celor două societăţi. Indicele reprezentativ al aces-tui sector, BET-FI, a înregistrat şi cea mai puternică apreciere (+2,42%), comparativ cu indicele BET care a crescut cu numai +0,43% şi cu BET-C, care a cîştigat +0,07%.

Ordinele de cumpărare au dominat piaţa în sectorul SIF-urilor, iar cotaţiile au înregis-trat aprecieri notabile. Printre favoritele investitorilor s-au situat acţiunile "SIF3 Transilvania" cu o valoare totală a transferurilor de peste 2,2 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF3 a cîştigat +4,7%, preţul de referinţă la finele sesiunii fiind de 2,22 RON/titlu. Analiştii "Prime Transaction" estimează însă că "lichiditatea acestui sector nu a fost mai bună decît media pieţei, tranzacţiile s-au realizat pe volume mici, iar creşterile s-au bazat mai mult pe o ofertă nu foarte bogată în titluri".

Cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei a fost BRD-GSG, cu un rulaj de 2,8 milioane RON. Cursul titlurilor BRD s-a situat pe o pantă ascendentă în prima parte a şedinţei, atingînd maximul de 17,7 RON/acţiune, după care a înregistrat uşoare corecţii. La finalul zilei, preţul de referinţă a fost similar celui de vineri (17,2 RON/titlu).

Acţiunile celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar, "Banca Transilvania", au fost suspendate de la tranzacţionare, datorită Adunării Generale a Acţionarilor.

Brokerii remarcă evoluţia de ieri a titlurilor societăţii bucureştene "Impact". Societatea ocupă poziţia a doua în topul celor mai lichizi emitenţi ai şedinţei de ieri, cu o valoare totală a transferurilor de aproape 2,7 milioane RON. Bogdan Brezoianu susţine că "cele peste patru milioane de titluri transferate ieri în două operaţiuni succesive dovedesc existenţa unui cumpărător semnificativ pentru acţiunile acestui emitent." La finalul zilei cotaţia titlurilor IMP a rămas nemodificată, ultimul transfer fiind perfectat la 0,6250 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Sectorul petrolier a fost reprezentat ieri la Bursă numai de acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Interesul investitorilor pentru titlurile RRC a fost mai puternic îndeosebi în a doua parte a şedinţei, la final fiind transferate 4,1 milioane acţiuni. Cursul titlurilor RRC a crescut încă de la deschidere, atingînd 0,0987 RON/titlu, în creştere cu 2,3% faţă de ultima şedinţă a săptămînii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb