După ce marţi crescuse uşor, ieri piaţa a început, din nou, să scadă, rulajul total ridicîndu-se la 33,37 milioane RON, pe fondul deprecierii celor mai multe cotaţii. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Estinvest" Focşani ne-a declarat că apatia de pe piaţa bursieră este cauzată, în mare parte, de incertitudinea cu privire la proiectul de modificare a Codului Fis-cal. În aceste condiţii, investitorii stau încă în expectativă, iar piaţa "îşi caută trendul".
Şedinţa bursieră de ieri a fost liniştită din punctul de vedere al volumelor tranzacţionate, dar nu şi din cel al evoluţiei cotaţiilor, fiind înregistrate scăderi între 0,5 şi 2 puncte procentuale.
Cea mai mare creştere din piaţă a fost înregistrată de titlurile "Silcotub" Zalău (SLC - 8,8%), însă pe fondul unui volum foarte redus de tranzacţionare. În acelaşi timp, scăderile cele mai mari au fost suferite de "Compania Energopetrol" (ENP - 14%) şi de "Kandia Excelent" (EXC - 8,7%), însă şi de această dată volumele transferate au fost nesemnificative. "Topul a fost dat pe baza unor tranzacţii firave", explică Marcel Murgoci.
Sectoarele cu cea mai bună lichiditate au fost, din nou, cel al societăţilor de investiţii financiare, cel bancar şi cel petrolier. Totuşi, volumele au fost mici faţă de cele ale unei şedinţe obişnuite de tranzacţionare, ne-a precizat domnul Murgoci.
Cotaţiile au fost preponderent în scădere chiar şi în sectoarele cele mai lichide (au scăzut RRC "Rompetrol Rafinare" - 1,7%, SNP "Petrom" - 1,7%, toate cele cinci SIF-uri, TLV "Banca Transilvania - 1,6%, BRD "BRD Group Societe Generale" - 0,7%). Singura cotaţie care s-a apreciat în aceste segmente a fost cea a acţiunilor "Banca Comercială Carpatica" (BCC) - 0,9 puncte procentuale.
Ieri au început să fie tranzacţionate drepturile de preferinţă la "Petrom" (SNP). Preţul la care au fost tranzacţionate a stagnat în jurul valorii de 45 RON/drept de preferinţă. Directorul de tranzacţionare de la "Estinvest" este de părere că preţul este apropiat de valoarea teoretică, dată de preţul la care sînt tranzacţionate în piaţă titlurile SNP.
• SIF 3 "Transilvania" Braşov
Cea mai semnificativă depreciere din categoria societăţilor de investiţii financiare a fost înregistrată de titlurile SIF 3, care au pierdut 2,9 puncte procentuale. A fost tranzacţionat un volum de peste 1,7 milioane de titluri, pentru mai mult de 3,6 milioane RON. Şedinţa s-a închis la minimul zilei de ieri, de 2,04 RON/acţiune. Cele mai mari scăderi de preţ ale titlurilor SIF 3 au fost înregistrate în cea de-a doua parte a şedinţei.
• "Petrom" Bucureşti
Titlurile SNP au înregistrat cea mai ridicată lichiditate din cadrul primei categorii. Volumele tranzacţionate s-au ridicat la peste 6,2 milioane de acţiuni, cu un rulaj total de 2,9 milioane RON. Volumele tranzacţionate, ieri, sub simbolul SNP, au fost reduse, cea mai importantă tranzacţie fiind realizată în partea a doua a şedinţei, cînd a fost transferat un pachet de 970.000 de acţiuni. Şedinţa a fost încheiată la preţul minim al zilei, de 0,475 RON/acţiune.