Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 0,85% şi a recuperat o parte din corecţia de săptămâna trecută, într-o piaţă în care majoritatea inves-titorilor au continuat să absenteze de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea abia a fost de sub 19 milioane lei.
Transferurile au însumat doar 18,7 milioane lei (4,3 milioane euro), cu 9% mai puţin decât rulajul şedinţei precedente, de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro).
"După corecţiile pe volume foarte mici de săptămâna trecută, revenirile din acest început de săptămână sunt normale. Investitorii aşteptă o direcţie mai clară a pieţelor externe, iar aceasta poate veni cât de curând. În general, în piaţă poziţiile au fost luate în primele două luni din acest an şi foarte puţini au marcat profituri pentru a reintra în piaţă după o corecţie, iar acum suntem undeva într-o zonă de mijloc unde nu este chiar cel mai bun preţ pentru a vinde, dar nu este nici multă convingere că vom avea un context pozitiv în continuare", a declarat pentru Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,53% peste nivelul de vineri.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în urcare cu 2,56%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,57%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
"Volumele sunt extrem de reduse în general, cu câteva excepţii, iar acest lucru arată indecizia investitorilor mari. Scăderile şi revenirile nu sunt relevante în aceste condiţii şi, practic, se poate întâmpla orice. În astfel de momente fără volume este suficient ca un investitor instituţional să ia o poziţie în piaţă şi să distorsioneze preţul, ori nu are cui să vândă, ori de la cine să cumpere. Avem o revenire tehnică, deoarece cred că am asistat săptămâna trecută la o corecţie tehnică. Trendul major cred că încă nu este schimbat, dar totuşi depindem în mare măsură de fundamentele economice europene", a spus brokerul.
Titlurile Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,8 milioane lei şi, respectiv, 2,6 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat 45% din rulajul pieţei. Cotaţia titlurilor FP a crescut cu 1,72%, la 0,59 lei, iar titlurile SIF Transilvania au urcat cu 4,26%, la 0,709 lei.
"Cred că vom vedea o lună aprilie destul de bună pentru acţiunile cu fundamente bune şi dividende mari. Investitorii se vor axa pe aceste companii şi vom vedea o perioadă cu creşteri rezonabile de 5%-10%. După ce vor trece şedinţele AGA de la sfârşitul lunii aprilie şi până la datele de înregistrare, vom vedea intrări şi mai mari de bani pe anumite acţiuni deoarece oferă randamente ale dividendelor mult mai mari decât depozitele bancare", a mai spus Necula.