Bursa de la Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de ieri în scădere cu 0,78%, indicele compozit BET-C încheind la 2.910,83 puncte, toţi indicii interni închizând prima zi de tranzacţionare de după Paşti pe roşu.
Evoluţia indicilor BVB confirmă decorelarea de pieţele internaţionale, pe fondul apatiei şi a lichidităţii reduse, ne-a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. "Interesul de a vinde acţiuni până la trecerea în ex-dividend se reflectă prin scăderi importante", a explicat domnia sa.
Apropierea datelor de înregistrare a dividendelor îi determină pe inves-titorii de la BVB să-şi regândească portofoliile şi să adopte noi poziţii în funcţie de apetitul agreat pentru risc, ne-a precizat Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa consideră că mişcarea titlurilor locale care evoluează atipic şi în decorelare cu pieţele financiare globale nu este surprizătoare. Mihai Mureşian ne-a declarat: "Aceste mişcări creează şi o stare de nervozitate în piaţă, ceea ce nu ne face să ne mirăm atunci când vedem o amplificare a corecţiilor anumitor acţiuni, în contradicţie cu mişcarea generalizată a pieţei. Situaţia actuală nu cred că se va modifica prea curând, fiind foarte posibil ca, pe tot parcursul lunii mai, să vedem aceste recalibrări de portofolii. Din experienţa anilor trecuţi, în perioadele de înregistrare a dividendelor în piaţă se creează o efervescenţă mai mare decât în restul anului, iar, în aceste condiţii, nu cred că avem de ce să nu ne aşteptăm la o situaţie asemănătoare în acest an".
Trendul descendent de ieri a fost dictat de acţiunile Transgaz (TGN), care au scăzut cu 2,47%, la 198 lei/unitate, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au coborât cu 2,44%, la 7,79 lei/unitate, şi titlurile OMV Petrom (SNP), care au scăzut cu 1,51%, la 0,4580 lei/unitate.
Pe piaţa principală, au fost realizate 100 tranzacţii cu acţiuni TGN, în valoare cumulată de 0,98 milioane lei, 85 cu acţiuni SNP, în valoare cumulată de 0,43 milioane lei, şi 111 cu acţiuni BRD, în valoare totală de 0,24 milioane lei.
Scăderea acţiunilor TGN, SNP şi Transelectrica (TEL - 1,44%) a determinat o descreştere de 1,37% pentru indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,66%, la 5.309,75 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în func-ţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,79%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,98%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au micşorat indicele BET-FI cu 0,79%.
Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 39,66 milioane lei (9,18 milioane euro.
Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut tilurilor Uztel (UZT), cu 15%, ajungând la 1,9550 lei/unitate, şi Artego (ARTE), cu 10,53%, urcând la 10,5 lei/unitate.
Cele mai semnificative scăderi, de 14,71%, 14,58% şi, respectiv, de 14,46%, au fost înregistrate de acţiunile Electroputere (EPT), care au terminat şedinţa cu un preţ de 0,0145 lei/unitate, MJ Maillis România (MJM), care au terminat şedinţa cu un preţ de 0,0410 lei/unitate, şi, respectiv, Teraplast (TRP), care au ajuns la finalul zilei la un preţ de 0,1721 lei/unitate.
O treime din lichiditatea de ieri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,99 milioane lei, din care un deal de 3,5 milioane lei), lucru care era de aşteptat, potrivit lui Simion Tihon.
Domnia sa ne-a mai declarat: "Astăzi a fost ultima zi în care se puteau cumpăra acţiuni SIF3 Transilvania purtătoare de dividend, inves-titorii punând presiune la vânzare şi anticipând o corecţie suplimentară a preţului titlurilor SIF3".
Acţiunile SIF3 au încheiat şedinţa la 0,63 lei/unitate, în scădere cu 2,25% faţă de şedinţa anterioară.
Rezultatele pe primul trimestru din 2013 ale Băncii Transilvania au dus la o creştere a rulajului şi la o apreciere de peste două procente a cotaţiei TLV, potrivit brokerului citat.