BVB Aşteptările brokerilor s-au confirmat: Investitorii au revenit la cumpărare

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2010

Aşteptările brokerilor s-au confirmat: Investitorii au revenit la cumpărare

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a înregistrat ieri o şedinţă de creşteri uşoare, toţi indicii din piaţă consemnând aprecieri uşoare, după ce marţi închiseseră pe minus.

Cu toate acestea, brokerii se arată des­tul de reticienţi cu privire la evoluţia din acestă săptămână, fiind de părere că piaţa este influenţată puternic de sentimentul psihologic al investitorilor.

"Cu toate că indicii au revenit pe plus spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, mă aştept ca mâine să deschidă pe minus", ne-a spus Andrei Petres­cu, broker la Prime Transaction, care consideră că influenţa cea mai mare va veni din afară, respectiv din evoluţia principalelor burse europene.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,15% în şedinţa de ieri, la 6.132 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, s-a apreciat cu 2,14%, până la 3.652 de puncte. În acelaşi timp, BET-FI, indicele societăţilor de investiţii financiare (SIF), a câştigat mai puţin însă, respectiv 0,87%, până la 33.167 puncte.

Cea mai mare creştere din cele cinci societăţi de investiţii financiare a înregistrat-o ieri SIF5 "Oltenia", care s-a apreciat cu 1,58%, la 1,93 lei/acţiune, atrâgând cea mai mare lichiditate din piaţă, respectiv de 11,38 milioane de lei.

Pe sectorul bancar, preţul acţiunilor "BRD Groupe Societe Generale" (simbol BRD) a închis la maximul zilei, după ce a urcat cu 1,92%, la 15,9 lei, în urma unor tranzacţii de 2,6 milioane lei, în timp ce titlurile "Băncii Transilvania" (simbol TLV) au câştigat 1,74%, la 2,34 lei, pe fondul unui rulaj de 6,23 milioane lei.

Tot ieri, acţiunile "Cemacon" Zalău (simbol CEON) au continuat să urce cu peste 14%, ajungând la 0,219 lei, în urma unor tranzacţii de 0,6 milioane de lei

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Da, vreau sa va atrag atentia asupra unui fapt si anume bursa romaneasca, este sau cel putin a fost in ultimele 3 luni intr-o urcare constanta cu randamente frumoase, dar despre ce fel de crestere avem parte oare cand economia romaniei este mult sub nivelul de supravietuire, finantandu-se din imprumuturi !? O crestere speculativa bineanteles iar la un moment asteptat cei are au castigat acum isi vor lichida portofolile pentru a incasa profitul asteptat lasand piata in cadere libera fara cumparatori, cateva zile de panica care vor reechilibra preturile la valoarea reala ! Atentie mare la Grecia este un motiv absolut intemeiat pentru un astfel de moment de panica, pentru ca este o problema reala un cutit in spinarea europei iar o solutie de faliment nu ar fi chiar daunatoare greciei ! ganditi-va exista ceva sanse sa se aunga acolo, grecia nu mai are nevoie de europa, la ce bun cu asa datorie ? oricum nu sare in ajutorul ei iar sub protectia falimentului grecia poate ajunge la zero cu datoriile in detrimentul bancilor europene care i-au acordat imprumuturi la infinit ! Un exemplu concret Armax Medias, care fara nici un motiv aparte a avut in 3 luni o crestere de 106 la suta iar in ultimele zile a pierdut 20 % tot fara motiv ! Atentie la neatentie si la supraevaluari !

    1. Vezi rezultatele primului trimestru la Antibiotice Iasi (ATB). Iata despre ce crestere e vorba.

      Supraevaluare? ATB ar trebui sa creasca cu 205% ca sa atinga nivelul de pret de acum 2 ani, cand rezultatele erau sub cele de azi. 

      Am ales exemplul asta pt. un motiv simplu: doar Antibiotice a raportat rezultatele pe trimestrul 1 al anului 2010. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb