BVB Băncile au susţinut creşterea uşoară de la începutul zilei de ieri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 aprilie 2015

Băncile au susţinut creşterea uşoară de la începutul zilei de ieri

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, în prima parte a şedinţei de ieri, fiind susţinută de cotaţiile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), în timp ce titlurile din energie au tras în jos piaţa.

Cu o zi înainte, TLV a încheiat tranzacţia de achiziţionare a Volksbank şi a prezentat de planul de conversie a creditelor acordate în CHF de banca austriacă.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se aflau în urcare cu 0,3% la mijlocul zilei, la fel ca în deschiderea pieţei. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea schimburilor cu acţiuni s-a ridicat la 4,48 milioane de lei (1,01 milioane de euro), până la ora 14:00.

Rulaj mai ridicat de 1 milion de lei a înregistrat doar Romgaz (SNG), dar la limită, cu schimburi de numai 1,08 milioane de lei. Cotaţia producătorului de gaze naturale a scăzut cu 0,1%.

Avansul principalilor indici ai bursei a fost alimentat de creşterea acţiunilor BRD şi Banca Transilvania, cu 1,8%, respectiv 1,3%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc o singură tranzacţie, cu titluri BRD, în valoare de 299.500 lei. Rulajul de pe segmentul regular al bursei s-a ridicat la 562.000 de lei.

Banca Transilvania a anunţat, marţi seara, că a plătit 81 milioane euro pentru preluarea Volksbank România, 58 de milioane de euro fiind plasate într-un cont escrow, pentru acoperirea eventualelor riscuri ce pot apărea în primul an de la preluarea operatorului cu acţionariat austriac.

În sectorul energetic, indicele BET NG a stagnat, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,3%.

Indicele BET BK a urcat cu 0,1%, iar BET XT a crescut cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb