BVB Bursa a crescut, pe o lichiditate în scădere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 octombrie 2011

Bursa a crescut, pe o lichiditate în scădere

BET-C, indicele compozit al Bursei, a crescut cu 0,56%, în şedinţa de ieri, pe fondul unei lichidităţi de numai 11,8 milioane lei, sumă cu o treime sub rulajul de vineri.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,82% sub nivelul de vineri.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,97% închiderea şedinţei precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,55%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 3,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,7%, la 0,4453 lei.

Titlurile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei, dar şi una dintre cele mai vizibile corecţii, de 5,38%. Cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 70,4 lei (16,24 euro), preţ aproapiat de cel la care erau cotate acţiunile băncii pe piaţa de la Viena, de 16,08 euro. Pe bursa din Austria, cotaţia Erste era în scădere cu 1,83%.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, a declarat, citat de Mediafax: "O mare parte din investitori sunt prudenţi, în principal din cauza situaţiei externe, iar lipsa unui consens politic în ceea ce priveşte criza datoriilor suverane i-a făcut şi pe puţinii investitori activi să adopte poziţii de aşteptare. Pentru a asista la o revigorare a volumelor de tranzacţionare trebuie mai întâi ca pe plan extern să fie luate decizii care să rezolve problema datoriilor pe termen lung. Câteva măsuri concrete cred că vor readuce interesul investitorilor pentru piaţa de capital. Totodată, unele oferte de acţiuni, secundare sau primare, ar antrena un număr mai ridicat de investitori, ceea ce ar putea duce la o creştere a volumelor existente".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb