Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 0,35%, susţinută de evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi OMV Petrom, pe un rulaj de peste două ori mai mare şi susţinut de deal-uri cu titlurile FP şi BRD (BRD).
În primele minute, indicele general BET-C a avansat cu peste 1%, însă câştigul fragil a fost pierdut în următoarele două ore, astfel că după ora 12:00 a trecut pe roşu. După ora 15:00, piaţa a început să revină lent spre nivelul de luni, datorită creşterilor consemnate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, titluri care au cele mai mari ponderi în calculul indicelui general.
Lichiditatea Bursei a fost asigurată în principal de opt tranzacţii negociate cu 0,49% din acţiunile Fondului Proprietatea şi un deal cu 0,16% din titlurile BRD. Operaţiunile cu acţiunile celor două companii au însumat 48,5 milioane lei (11,1 milioane euro) şi au acoperit 70% din rulajul pieţei, de 70,5 milioane lei (16,2 milioane euro).
Datorită deal-urilor, lichiditatea bursei a depăşit de peste două ori valoarea cumulată a transferurilor de luni, de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro).
Tranzacţiile negociate cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate pentru suma de 35,9 milioane lei (8,2 milioane euro), iar deal-ul cu titlurile BRD a fost efectuat pentru 12,6 milioane lei (2,9 milioane de euro). Toate transferurile cu titlurile FP au fost efectuate la preţul de 0,532 lei, similar ultimei cotaţii de luni, iar deal-ul cu acţiuni BRD a fost realizat la 11,05 lei, preţ cu 0,45% peste şedinţa precedentă.
"Părerea mea este că aceste deal-uri sunt realizate de investitori străini instituţionali, aceştia fiind cel puţin pe partea de cumpărare. Exceptând deal-urile, piaţa este apatică tocmai din cauza lipsei de diversitate a acţiunilor listate, astfel că cea mai mare parte a tranzacţiilor zilnice se realizează pe sectorul financiar, respectiv cu acţiunile Fondului Proprietatea, ale SIF-urilor şi ale băncilor", a declarat directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, citat de Mediafax.
Pe piaţa principală, acţiunile FP au crescut cu 0,38%, la 0,534 lei, iar titlurile BRD au stagnat la 11 lei. Acţiunile FP au rămas cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 5,6 milioa-ne lei, iar titlurile BRD au înregistrat un rulaj de doar 98.000 de lei.
La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,42% peste ziua precedentă.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,51%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat şedinţa în scădere cu numai 0,13%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Cu o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 2,63%, la 0,39 lei, după ce luni au urcat cu 4,4%. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 1,5 milioane lei.
"Pe termen scurt piaţa va fi extrem de volatilă şi se va mişca în funcţie de veştile legate de criza datoriilor suverane din Europa. Pe termen lung este greu de făcut estimări pentru că acestea depind de soluţiile găsite de clasa politică", a mai spus Nilaş.
Titlurile Concefa (COFI) s-au menţinut pe scădere severă, cu peste 9,92%, pentru a treia şedinţă consecutiv. În ultimele trei sesiuni, aceste titluri au coborât cumulat cu 34,5%, după ce compania a anunţat joi că a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă. Cel mai recent transfer cu titlurile Concefa a fost realizat la 0,0118 lei, iar operaţiunile au însumat 204.000 de lei.