BVB Bursa a scăzut la minimul din octombrie 2009

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 noiembrie 2011

Bursa a scăzut la minimul din octombrie 2009

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut ieri cu 3,01% şi au înregistrat cel mai redus nivel de la listarea la BVB, într-o piaţă în care corecţiile titlurilor FP şi BRD au dus indicele general BET-C la minimul ultimelor 25 de luni.

Cele mai multe acţiuni de la BVB au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri uşor peste cele de vineri, investitorii urmând linia ascendentă a pieţelor externe, însă rulajele au fost reduse în majoritatea cazurilor.

După ora 14:30, indicele general, BET-C, a coborât sub nivelul de vineri, deşi pieţele vest-europene s-au menţinut pe creştere accelerată. Trecerea indicelui pe roşu a fost influenţată de titlurile BRD şi Fondul Proprietatea, care au început să scadă mai vizibil, după plasarea mai multor ordine de vânzare.

Titlurile BRD au coborât cu 5,43%, după ce vineri au urcat cu 3,69%, iar acţiunile FP au scăzut cu 3,01%.

Astfel, la finalul zilei, indicele BET-C se plasa la cu 1,42% sub nivelul de vineri şi la cel mai redus nivel de după 2 octombrie 2009.

"A fost o zi de tatonare", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital, citat de Mediafax, adăugând: "Incertitudinea din piaţă s-a văzut din fluctuaţiile ample venite pe volume mici, de la +2,5% în deschidere, indicii BET şi BET-FI au trecut uşor pe roşu în a doua partea a şedinţei. Un investitor de talie medie n-ar fi putut să îşi vândă o mare parte din poziţie la preţurile de dimineaţă şi nici să cumpere foarte mult în a doua parte când bursa a trecut pe minus".

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,63%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,04% peste nivelul şedinţei precedente.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,34%.

În aşteptarea dezbaterilor în plenul Camerei Deputaţilor pe tema creşterii pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri, acţiunile celor trei dintre SIF-uri au scăzut cu până la 1,48%, în timp ce titlurile SIF Muntenia au avansat cu 0,27%. În primele minute cotaţiile celor patru SIF-uri avansaseră cu cel mult 3,43%, însă apoi au început să revină spre nivelurile de vineri. Titlurile SIF Moldova au absentat luni de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.

Proiectul legislativ de creştere a pragului la SIF-uri este înscris pe ordinea de zi a şedinţelor de luni şi marţi ale planului Camerei Deputaţilor. Iniţiativa a fost înscrisă şi pe ordinea de zi a şedinţelor de lunea şi marţea trecută, însă nu a fost discutată.

"Atmosfera pe SIF-uri este destul de tensionată, în condiţiile în care se pare că mulţi investitori au pariat deja de săptămâna trecută pe un rezultat în cazul votului din camera inferioară a Parlamentului. Creşterile din ultima perioadă de pe SIF-uri acoperă o parte din efectul pe care l-ar avea ridicarea pragului, iar o amânare sau, mai grav, un vot negativ ar duce la o nouă corecţie pe aceste simboluri. Cred că pe SIF-uri asistăm la un joc de poker, o mare parte din investitori fiind deja < all in >, iar jocul se află acum în situaţia în care urmează să se întoarcă < turn >-ul, adică etapa finală", a afirmat traderul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 1,34%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 48,6 milioane lei, sumă din care 35,3 milioane lei au reprezenmtat valoarea unui deal cu 0,61% din capitalul social. Tranzacţiile cu titlurile FP au asigurat 79% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

Preţul din piaţa principală a scăzut cu 3,01%, la 0,4151 lei. Astfel, aceste acţiuni au înregistrat cel mai redus nivel de la listarea la BVB, pe 25 ianuarie.

"Problema este că deocamdată nu vedem interes nici pentru < blue chips >-uri, care se află încă la niveluri atractive. Acţiunile FP, Petrom sau Banca Transilvania se tranzacţionează în apropierea minimelor din acest an. Este destul de clar că evolutia pieţelor internaţionale nu ne-a mai influenţat atât de mult în ultima perioadă, numărul de investitori activi este foarte mic, iar o mişcare puternică pe un simbol sau un segment de bursă mobilizează o mare parte a resurselor din piaţă", a spus Constantinescu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro), sumă cu mult peste rulajul şedinţei precedente, de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb