Valoarea tranzacţiilor încheiate în şedinţa bursieră de ieri a fost de numai 46,03 miliarde de lei, în scădere semnificativă faţă de cea din zilele precedente. Pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi cei trei indici bursieri au încheiat şedinţa la valori mai mici decît cele de marţi. Indicele BET, care arată evoluţia preţurilor acţiunilor de la prima categorie a Bursei, a pierdut 0,84% din valoarea de marţi, pe fondul scăderii cu 2,5% a preţului ac-ţiunilor SNP "Petrom".
Acţiunile SIF au fost vîndute în număr mare şi în şedinţa de ieri. Valoarea tranzacţiilor cu titlurile SIF s-a ridicat la 27,55 miliarde de lei, reprezentînd 60% din totalul Bursei. Brokerii susţin că pe parcursul sesiunii de ieri vînzătorii au dominat pia-ţa SIF-urilor, imprimînd o tendinţă de scădere a cotaţiilor acestora. Ei consideră că decizia investitorilor să vîndă acţiunile SIF poate fi explicată de faptul că o mare parte dintre aceştia vor să obţină profiturile din variaţia preţurilor, înainte de data de referinţă pentru repartizarea dividendelor.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Preţul acţiunilor BRD a avut ieri o evoluţie relativ stabilă, oscilînd între 25.900 şi 26.400 lei/acţiune. Cursul preferat de investitori a fost de 26.000 lei/acţiune, valoare la care a fost realizată şi ultima tranzac-ţie. Lichiditatea acţiunilor BRD a fost scăzută.
Brokerii susţin că numărul ordinelor de vînzare a fost redus, fapt care a explicat lichiditatea redusă. Ei susţin că preţul titlurilor BRD ar putea să crească în şedinţele următoare, în situaţia în care numărul vîn-zătorilor se va menţine scăzut.
• "Banca Transilvania" Cluj
Lichiditatea acţiunilor TLV a fost scăzută pe parcursul şedinţei de ieri, fiind transferate puţin peste 500.000 de titluri. Preţul s-a stabilizat în jurul valorii de 5.750 lei/acţiune, iar cursul a urcat pînă la 5.800 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la cursul de închidere din şedinţa precedentă, adică de 5.750 lei/acţiune.
• SIF "Moldova"
Acţiunile SIF "Moldova" au fost cele mai lichide în şedinţa de ieri, fiind transferate aproape 3 milioane de acţiuni. Brokerii susţin că numărul mare de acţiuni SIF 2 tranzacţionare a fost determinat de faptul că ieri a fost ultima zi în care investitorii care le-au cumpărat vor figura în Registru la data de referinţă. Ei susţin că o mare parte dintre investitori a preferat să obţină profitul din variaţia cursului înainte de data de referinţă. În şedinţa de astăzi, analiştii susţin că preţul acţiunilor SIF 2 va înregistra o scădere cel puţin cu valoarea dividendului etimat pentru 2003.
• "Impact" Bucureşti
Cotaţia acţiunilor "Impact" a avut ieri o evoluţie contrară tendinţei generale a pieţei, preţul ultimei tranzacţii fiind cu 0,9% peste cel de marţi. Creşterea uşoară a preţului fost însoţită de o lichiditate ridicată, valoarea tranzacţiilor realizate ajun-gînd la 2,2 miliarde de lei.