BVB Cel mai ridicat rulaj din ultimele şapte săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 martie 2015

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în creştere uşoară, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele şapte săptămâni, rezultat în mare parte din transferuri de tip deal cu acţiuni Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP), perfectate în prima jumătate a zilei.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,3%, după ce în ziua precedentă au coborât cu 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 78 milioane de lei (17,67 milioane de euro), cea mai ridicată lichiditate începând din 30 ianuarie, când schimburile s-au ridicat la 90,35 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai mare rulaj, de 24,8 milioane de lei, sumă în care este inclus şi un transfer de tip deal de 15,5 milioane de lei, cu un pachet reprezentând 0,15% din totalul titlurilor. Cotaţia companiei, cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai bursei, a crescut cu 0,1% faţă de închiderea din ziua precedentă.

O valoare similară a tranzacţiilor a consemnat şi Banca Transilvania (TLV), cu 24,1 milioane de lei, lichiditatea fiind susţinută tot de activitatea de pe segmentul deal al pieţei. Astfel, au fost transferate prin două deal-uri o participaţie de 0,37% la instituţia de credit.

Preţul acţiunilor Banca Transilvania a urcat cu 0,8%.

O lichiditate ridicată au avut şi acţiunile Romgaz (SNG), cu 11,6 milioane de lei, însă cea mai mare parte a acestei sume a rezultat din activitatea din piaţa regular şi doar 2,15 milioane de lei dintr-o operaţiune deal. Cotaţia Romgaz a scăzut cu 0,4%, potrivit Mediafax.

Similar, transferurile cu acţiuni BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au totalizat 10,6 milioane de lei, dar cu numai 1,45 milioane de lei printr-o tranzacţie deal. Preţul acţiunilor BRD a crescut cu 0,7%, şi a susţinut, alături de Banca Transilvania şi OMV Petrom (SNP), evoluţia per ansamblu a bursei.

Titlurile OMV Petrom au închis în urcare cu 0,8%.

BET NG, indicele sectorului energetic, a avansat cu 0,1%, la fel ca BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Priviti si va minunati, zilele trecute spuneam ca, "jocul de lumini si umbre" de pe BVB practicat de "cartoforii care o cunduc este un adevarat joc de "!alba -neagra", priviti "jocul nastrusnic al preturile la actiuni ... si daca nu am dreptate ... va cer scuze, cine naiba mai are interes sa joace "alba-neagra" pe BVB cand, poate merge la o piata de legume sau bazar si ...joaca simplu ... "alba-neagra" ..., fara parole si ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb