BVB Cotaţiile acţiunilor s-au stabilizat

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 ianuarie 2004

Şedinţa bursieră de ieri a fost caracterizată de o tendinţă de stabilizare a cotaţiilor în jurul valorilor de la finalul sesiunii de luni. Brokerii au apreciat că evoluţia preţurilor a fost normală, avînd în vedere creşterea continuă a acestora pe parcursul săptămînii trecute. O mare parte dintre investitori au optat pentru valorificarea profitului în-registrat datorită creşterii pre-ţurilor din săptămîna trecută. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, toţi cei trei indici bursieri au înregistrat o uşoară scădere com-parativ cu nivelul atins luni. Cel mai puţin a coborît indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare, care a încheiate sesiunea de ieri la o valoare cu 0,22% sub cea de luni. Brokerii susţin că investitorii s-au afişat la vînzare încă de la deschiderea şedinţei. Cea mai mare lichiditate au avut-o acţiunile SIF "Moldova", cu 2,7 milioane de titluri transferate ieri. Preţul lor a scăzut, la finalul şedinţei, cu 1,3% faţă de luni. Pe fondul unei lichidităţi ridicate, cotaţia acţiunilor SIF "Banat Crişana" a crescut ieri pînă la 4.950 lei/ acţiune, atingînd maximul istoric de luni.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Lichiditatea acţiunilor BRD a crescut ieri, fiind transferate 531.024 de titluri, cu o valoare de 12,72 miliarde de lei. Pe fondul numărului scăzut de ordine de vînzare, cumulate cu cererea mai ridicată, cotaţia acţiunilor BRD a crescut ieri pînă la un maxim de 24.300 lei/acţiune. Brokerii susţin că unii investitori speculează faptul că rezultatele financiare pe care le va raporta BRD pentru 2003 vor fi bune.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cotaţia acţiunilor TLV s-a menţinut relativ stabilă pe parcursul sesiunii de ieri, cele mai multe tranzacţii fiind încheiate la 5.450 lei/acţiune. Ultima tran-zacţie a fost realizată la cursul de 5.400 lei/acţiune, cu 0,9% mai scăzut decît cel înregistrat la finalul şedinţei de luni. Brokerii susţin că scăderea uşoară a cotaţiei TLV a fost determinată de numărul redus al ordinelor de cumpărare, în condiţiile în care ordinele de vînzare cumulau ieri peste 40 milioane de acţiuni. În opinia lor, cotaţia acţiunilor TLV se va stabiliza în jur de 5.400 lei/acţiune pentru următoarele şedinţe.

"Amonil" Slobozia

Cursul acţiunilor "Amonil" a continuat să crească şi în şedin-ţa de ieri. Preţul maxim a fost de 163 lei/acţiune, valoarea care reprezintă un nou maxim istoric pentru AMO. Lichiditatea a înregistrat o uşoară creştere com-parativ cu şedinţele precedente, ieri fiind transferate aproape 18 milioane de acţiuni "Amonil". Brokerii apreciază că interesul investitorilor pentru acţiunile AMO este determinat de speranţele acestora pentru rezultate financiare bune obţinute anul trecut. Tendinţa generală de creştere a cotaţiilor pe parcursul săptămînii trecute a determinat, în opinia unor brokeri, aprecieri ale tuturor cotaţiilor fără un modiv întemeiat.

"Sicomed" Bucureşti

Creşterea preţului acţiunilor SCD pe parcursul săptămînii trecute a adus cîştiguri ridicate investitorilor. Ca urmare, în şedinţa de ieri, o mare parte dintre investitori au decis să vîndă. Pe fondul numărului ridicat de ordine de vînzare, cotaţia SCD a scăzut pînă la 4.500 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la preţul minim, cu 2,2% sub cel de luni.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb