BVB Cotaţiile continuă să se aprecieze

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 mai 2006

Ultima şedinţă bursieră a săptămînii trecute a adus puternice creşteri ale cotaţiilor principalilor emitenţi, care au continuat astfel seria revenirilor începută în şedinţa de miercuri. La finalul zilei, indicele BET înregistra un plus de 4,65%, în timp ce indicele BET C a încheiat şedinţa cu o apreciere de 4,23%. De asemenea, societăţile de investiţii financiare au înregistrat o apreciere medie a cotaţiilor de 3,63%, pe fondul unei lichidităţi bune, com-parativ cu şedinţa precedentă.

Cotaţiile acţiunilor SIF s-au situat pe o pantă ascendentă încă de la deschiderea sesiunii, însă pe fondul unei lichidităţi nu foarte ridicate. Analiştii "Prime Transaction" apreciază că " la SIF-uri există în continuare o prudenţă mai ridicată, încă nu avem de-a face cu un entuziasm atît de mare la cumpărare". Investitorii continuă totuşi să aibă un interes deosebit pentru titlurile din acest sector, fapt susţinut şi prin creşterea volumului tranzacţionat în ultima sesiune bursieră a săptămînii. Cea mai puternică apreciere a înregistrat-o cursul acţiunilor SIF3 "Transilvania" (+5,4%), preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 1,94 RON/acţiune. Investitorii s-au orientat şi către acţiunile SIF2 "Moldova", valoarea totală a transferurilor încheiate cu acţiunile acestui emitent fiind de 5,5 milioane RON. Cotaţia acţiunilor SIF2 a cîştigat 3,8%, şedinţa încheindu-se la un preţ de 1,92 RON/acţiune.

Cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei a fost "SNP Petrom", cu un rulaj de 2,6 milioane RON. Cursul acţiunilor SNP s-a situat pe pantă puternic ascendentă încă de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare, iar pînă la final a cumulat o apreciere semnificativă (+6,8%). Brokerii pun evoluţia spectaculoasă a cotaţiei SNP pe seama evoluţiei internaţionale a cotaţiei ţiţeiului, aflate pe o pantă ascendentă, dar şi pe contextul general favorabil al creşterilor generalizate ale pieţelor est-europene.

O evoluţie spectaculoasă a avut-o vineri şi cursul celuilalt emitent de seamă din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare Constanţa", care a cîştigat într-o singură şedinţă 4,6%. Aprecierea cursului acţiunilor RRC a avut loc imediat după deschiderea şedinţei, cînd au intrat în piaţă numeroase ordine de cumpărare. Ultimul transfer cu acţiuni "Rompetrol" a fost perfectat la maximul zilei, de 0,08 RON/acţiune.

"BRD - Groupe Societe Generale"

Una din cele mai spectaculoase evoluţii din ultima şedinţă a săptămînii a fost cea a acţiunilor BRD, a căror cotaţie a reuşit vineri să revină la 17 RON/acţiune. De asemenea, analiştii apreciază că aprecierea cursului, de 6,3%, a avut loc în condiţiile unei lichidităţii bune, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la 2,4 milioane RON. De asemenea, şi cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" a recuperat pierderea cumulată la începutul săptămînii, revenind la palierul de 0,91 RON/acţiune.

"Socep" Constanţa

Cumpărătorii de acţiuni SOCP au pătruns în piaţă în cea de-a doua jumătate a şedinţei bursiere de vineri, determinînd o apreciere a cotaţiei de 12,7%, pî-nă la preţul de 0,2130 RON/ acţiune. Vineri s-au tranzacţionat pachete mari de acţiuni SOCP, transferurile totalizînd peste 2,4 milioane de titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb