BVB: Creşterea indicilor a luat o pauză

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2023

BVB: Creşterea indicilor a luat o pauză

English Version

Creştere de 16,7% pentru acţiunile FP; fondul îşi răscumpără acţiuni la un preţ situat cu doar 2% sub activul net

Titlurile Hidroelectrica, pe prima treaptă în topul rulajului

Ieri BET a atins un nou record istoric, de 14.577 de puncte

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut în mare parte scăderi în octombrie, în ton cu declinul pieţelor internaţionale, apărut într-un climat marcat de creşterea randamentelor titlurilor de stat, izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu şi raportările financiare aferente trimestrului al treilea al anului.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 0,83%, până la 14.218 puncte, mişcare ce, deocamdată, echivalează cu o pauză a tendinţei ascendente pe care s-a înscris principalul coş de acţiuni al pieţei noastre încă din a doua parte a anului trecut. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,15%, în octombrie, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor din Sistemul Multilateral al BVB, a avut un declin de 1,97%, luna trecută.

Ieri, indicele BET a atins un nou record istoric, de 14.577 de puncte, după o creştere de circa 2,5% în primele zile din noiembrie.

Randamentul titlurilor de stat ale SUA pe zece ani a urcat până la 5%, nivel nemaiatins din 2007

În Statele Unite, principalii indici au înregistrat a treia lună de scădere consecutivă, S&P 500 având un declin de 2,2%, în vreme ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a depreciat cu 2,78%. Reculul apare în condiţiile în care, randamentul titurilor de stat a crescut puternic, cele pe zece ani ajungând la jumătatea lunii la 5%, nivel nemaiatins din 2007. Rezultatele companiilor, care au infirmat cele mai negative scenarii, au fost oarecum mixte şi nu au avut forţa să tracteze cotaţiile acţiunilor. În plus, chiar dacă nu a avut un impact evident, războiul dintre Hamas şi Israel a adus probabil temeri în pieţe privind riscul unei extinderi a confictului, cu implicaţii mai severe pentru pieţe.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda după zece creşteri consecutive, dar a subliniat că "o discuţie despre reduceri este complet prematură", indicele Stoxx 600 a coborât cu 3,68%, în octombrie, în vreme ce la Frankfurt, DAX40 s-a depreciat cu 3,75%.

Acţiunile FP, BVB şi BRD - cele mai bune evoluţii din principalul coş de acţiuni al bursei noastre

La Bursa de Valori Bucureşti, unde doar câteva companii şi-au prezentat rezultatele obţinute în trimestrul al treilea, scăderile au fost mai atenuate, datorită unor elemente specifice ce au influenţat evoluţia preţului titlurilor câtorva emitenţi. În ansamblu, indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide treizeci de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 0,83%, luna trecută.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 16,67%, în septembrie, la 0,49 lei, de departe cea mai bună evoluţie din BET, pe fondul anunţului privind demararea unei oferte publice de răscumpărare la preţul de 0,6319 lei, cu mult peste cel din piaţă. Iniţial, Fondul a depus documentaţia pentru răscumpărarea a circa 12% din capital, dar ulterior a suplimentat oferta până la aproape 30% din societate. Deocamdată, ASF nu a aprobat majorarea ofertei, ce se va desfăşura până în data de 5 decembrie. Tot luna trecută, Fondul a anunţat că a încasat 650 milioane lei din vânzarea deţinerilor în companiile din Grupul Enel, bani ce vor fI utilizaţi pentru reducerea discount-ului dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN).

BVB: Creşterea indicilor a luat o pauză

Titurile BVB au urcat cu 6,99%, luna trecută, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent început în urmă cu circa un an şi jumătate. În afară de listarea Hidroelectrica, al cărei impact se vede în rezultatele trimestrului al treilea, alegerile pentru un nou Consiliu din data de 22 noiembrie reprezintă un factor ce explică creşterea preţului acţiunilor. Conform surselor noastre, şaptesprezece candidaţi s-au înscris pe cele nouă locuri din board-ul bursei noastre.

Acţiunile BRD au urcat cu 4,48%, luna trecută, înainte ca banca să îşi publice rezultatele pentru trimestrul al treilea (respectiv primele nouă luni) şi propunerea de dividend. BRD a propus alocarea unei sume cu randament de circa 5%, iar pentru intervalul ianuarie-septembrie 2023, instituţia de credit a raportat un profit net de 1,2 miliarde lei, în creştere cu 19% faţă de cel aferent primelor trei trimestre ale anului trecut. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au încheiat săptămâna în creştere cu 0,7%, surmontând astfel corecţia ex-dividend de 4% din data de 20 octombrie. Instituţia de credit îşi va prezenta vineri rezultatele aferente trimestrului al treilea.

Declin de 3,4% pentru BET-NG, indicele companiilor energetice şi de utilităţi

Într-o lună în care cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu circa 7%, preţul acţiunilor OMV Petrom (SNP) a coborât cu 5,96%, în condiţiile în care compania a raportat pentru trimestrul al treilea un profit net de 1,6 miliarde lei, în scădere cu 64% faţă cel din aceeaşi perioadă a lui 2022, an care a fost totuşi execepţional.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 6,76%, în octombrie, fără un motiv fundamental evident, în vreme ce titlurile Hidroelectrica (H2O) au coborât cu 2,75%, la 116,7 lei, preţ care este totuşi cu mult peste cel la care s-a încheiat oferta publică în vară, de 104 lei. În aceste condiţii, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un declin de 3,38% luna trecută, cea mai mare scădere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

La capitolul scăderi s-au mai remarcat titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP), ce au coborât cu 4,8%. Compania a raportat un profit în scădere cu aproape 60% în primele nouă luni ale anului, însă pentru trimestrul al treilea a raportat o accelerare a afacerilor, iar profitul obţinut a anulat pierderea înregistrată la jumătatea anului.

Discount-uri de tranzacţionare de 68% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 3,1% luna trecută, datorită evoluţiei acţiunilor FP. La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 68% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia avea o diferenţă relativă faţă de nivelul activului de 46%. În cazul FP discountul era de 24%, însă fondul îşi răscumpără acţiuni la un preţ situat cu doar 2% sub ultimul activ net unitar, de 0,6447 lei.

O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis a fost listată la BVB

Ultima ofertă de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei a intrat la tranzacţionare la BVB luna trecută. În cadrul operaţiunii, Ministerul Finanţelor a strâns 535 de milioane de lei şi 191 milioane de euro, titlurile având dobânzi între 6,25% şi 7,25% pentru emisiunile în lei, respectiv 3,9% şi 5,3% în cazul celor în euro.

În octombrie, valoarea medie zilnică a transferurilor cu titluri listate în Piaţa Reglementată s-a ridicat la 137 milioane de lei, cu 50% peste cea din luna septembrie, după cum se arată în Buletinul Lunar al BVB.

Cu tranzacţii de 371 milioane de lei, acţiunile H2O au ocupat prima poziţie în topul rulajului lunii trecute, fiind urmate de titlurile TLV, care au cumulat transferuri de 224 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile FP, care s-au ridicat la circa 165 milioane de lei.

La finele lunii trecute, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 272 miliarde de lei, uşor sub cea consemnată la finele lunii septembrie, conform buletinului lunar al BVB.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. O corectzie de minm 10% se apropie...deocamdata frizerii sunt entuziashti.

    1. Cum sa ne incredem in cunostintele economice ale unui om, care nici nu stie sa scrie corect?

    unde-i pauza? si azi plus 0,65%

    Petrom, plus 2% cu petrolul azi -2%, pana la 79 usd wti 

    ins arata ca veniturile nete (nominale) au inceput sa scada incepand cu Iunie 2023!!!

    Guvernul este Rugat sa lasa MASCARADA si sa Actioneze in Piata CORECT! 

    Pentru ca vedem deplasare de capital in forma de cartel in actiuni "speculative" - cum este bursa si alte instrumente derivative.... si in scadere in piata reala! 

    Avem cadere si stagnare, blocaj la veniturile nete in piata! 

    Gov si banca centrala este rugata sa lasa mascarada si sa corecteze piata sa nu o dam in hording si crash piata reala inainte de intrare in piata a noii productivitati / generatie de tineri. 

    Nu ne permitem Costul unei Depresii economice (inca) cu tineri ca procent din populatie inca in studii si cu 1 din 2 parinti sa le intre in somaj! 

    Prefer inca pe moment "putina" inflatie decat deflatie anticiclica! 

    Va multumesc! 

    PS: relocati capitalul corect in piata! De la financiar si speculativ la -uman si de trai ... ca astia urmeaza sa livreze 4 mil de tineri in fata... si nu vrem sa crpam piata de lipsa locuri de munca si etc necesitati pentru ei! 

    Sau ii trimitem si pe astia in Spaniuta si Italiuta?! Mai nou in Germaniuta si USA (daca elimina viza in fata). 

    s c c r e t 

    1. ins arata ca veniturile nete (nominale- de cele in termeni reali nici nu vorbim inca) au inceput sa scada incepand cu Iunie 2023!!!

      s c c r e t 

      nu ii trimitem, pleaca ei ca li s-au deschis ochii cat de cat. o viata are omul si nu trebuie sa si-o piarda slugarind in romania doar ca asa vor unii sau altii.

      fata de restul europei singurul atu al romaniei in momentul de fata este criminalitatea scazuta, in rest puterea de cumparare e in scadere, calitatea serviciilor in relatia cu statul e la pamant, infrastructura se modernizeaza cu viteza melcului ( 1 broasca si un 1 gandac au pus stop la unui nou pod ...) taxele si impozitele se aliniaza UE aka in sus etc.

      de natalitate in atare conditii nu are rost sa mai vorbim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb