BVB Creşteri consistente pentru indici, pe fondul unor volume mari

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2023

Creşteri consistente pentru indici, pe fondul unor volume mari

BET-TR este la un nou maxim istoric Evoluţia apare în condiţiile în care conturile investitorilor ce au participat în oferta Hidroelectrica au fost alimentate cu banii pentru acţiunile subscrise, dar neachiziţionate, plus diferenţa dintre preţul de subscriere şi cel de închidere al ofertei

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut avut creşteri consistente în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul unor volume mari. Indicele compozit BETPlus a urcat cu 2,13%, la 1.911 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 1,89%, până la 2.412 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 125,1 milioane de lei, peste media zilnică a acestui an, de 70 milioane de lei. Evoluţia apare în condiţiile în care, conturile investitorilor ce au participat în oferta Hidroelectrica au fost alimentate cu banii pentru acţiunile subscrise dar neachiziţionate, plus diferenţa dintre preţul de subscriere şi cel de închidere al ofertei.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au înregistrat aprecieri semnificative în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Creşterile au fost cuprinse între 0,61% pentru BET-FI şi 2,94% în cazul indicelui BET-TR. BET a avut un avans de 2,18% şi se aproprie de pragul de 13.000 de puncte. Valoarea tranzacţiilor a fost de 25,28 milioane euro, cea mai mare valoare tranzacţionată de la sfârşitul lunii aprilie (...) Din indicele BET, notăm avansul societăţilor: OMV Petrom (SNP), 5,72%, Electrica (EL), 4,89% şi Purcari Wineries (WINE), 4,77%. Romgaz (SNG) a fost singurul emitent care a închis şedinţa de tranzacţionare în scădere, -5,3,%, în condiţiile în care astăzi (n.r. ieri) a fost data ex-dividend".

În piaţa "regular", clasamentul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 32,2 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în creştere cu 3,81%, la preţul de 21,78 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,53%, la preţul de 1,91 lei, pe fondul unor tranzacţii de 27,7 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce s-au apreciat la preţul de 0,5455 lei, în condiţiile unui rulaj de 22 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au corectat ex-dividend până la preţul de 42 lei, pe fondul unor schimburi de 12,3 milioane de lei.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 1,13%, până la 978 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a apreciat cu 1,7%, la 887 de puncte. Inidicele BET-TR a încheiat şedinţa bursieră la 25.852 de puncte, un nou record istoric.

Topul celor mai mari creşteri

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): +12,12%

2. "Vrancart" (VNC): +10,00%

3. "BRK Financial Group" (BRK): +7,52%

4. "Romcab" (MCAB): +6,02%

5. "OMV Petrom" (SNP): +5,72%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Promateris" (PPL): -5,56%

2. "Romgaz" (SNG): -5,30%

3. "Carbochim" (CBC): -3,33%

4. "Sinteza Oradea" (STZ): -3,23%

5. "Socep" (SOCP): -2,99%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. brokerimea.. daca tot ridicati toate actiunile ridicati o si pe digi, da stim e o petarda de firma cu amanari de raportari peste amanari, fara sa dea 1 leu ca dividende de pe urma vanzarii oper din ungaria (puteau sa aiba bunul simt sa dea niste actiuni gratuite), fara sa le pese de piata in nimic din ceea ce fac...dar totusi cand se ridica absolut toate actiunile ..ridicati va rugam si petarda asta numita digi (o ideea foarte buna ar fi sa iasa din bet si sa intre h2o in loc..ca sincer chiar nu merita sa stea in bet)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb