BVB Creşteri maximale la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2006

Indicii bursieri au înregistrat noi maxime istorice, la finalul şedinţei de ieri. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă, a atins nivelul de 7.564,69 puncte, fiind în creştere cu 14,86% în 2006. La rîndul său şi indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, s-a apreciat cu 13,25% de la începutul acestui an. Trebuie menţionat că şi BET-C a atins maximul istoric, închizînd ziua la 4.442,08 puncte. Lichiditatea de ieri a fost una medie, valoarea totală a tranzacţiilor însumînd circa 51,9 milioane de RON.

Vedeta bursei a fost ieri tot compania SNP "Petrom", care a avut o evoluţie peste estimările actorilor pieţei. Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 0,59 RON/acţiune, în creştere cu 3,5% după ce, cu doar o zi în urmă, cotaţia crescuse cu 5,6% comparativ cu şedinţa anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat peste 12,68 milioane de RON din care 1,74 milioane de RON a reprezentat o tranzacţie specială (deal) cu 3 milioane de titluri SNP. Brokerii apreciază că de la începutul anului şi pînă în prezent, cotaţia a crescut cu peste 20%. Nu acelaşi lucru se poate afirma despre celălalt emitent din sectorul petrolier- "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cotaţia a scăzut în prima parte a zilei către minimul de 0,1110 RON/acţiune, revenindu-şi ulterior către nivelul preţului de închidere de 0,1150 RON/ acţiune. Cursul la finalul sesiunii bursiere a fost în scădere cu 0,9% comparativ cu cel din ziua anterioară.

La prima categorie, o evoluţie favorabilă au avut-o ieri acţiunile BRD. Cotaţia s-a apreciat cu 2% pînă la 15,7 RON/acţiune. Preţul maxim al zilei a fost de 15,8 RON/acţiune, însă nu a avut susţinere în piaţă.

La aceeaşi categorie, s-au detaşat acţiunile "Banca Transilvania" cu o valoare tranzacţionată de peste 3,36 milioane de RON şi aproximativ 2,43 milioane de titluri tranzacţionate. Cotaţia la finalul zilei a fost cea maximă de 1,4 RON/acţiune, în creştere cu 0,7% faţă de ziua anterioară.

La categoria celor cinci societăţi de investiţii financiare au fost înregistrate fluctuaţii reduse de cursuri, brokerii apreciind că se manifestă o perioadă de stabilizare la Bursă pentru titlurile SIF. Cea mai mare apreciere de curs au avut-o acţiunile SIF2 "Moldova", închizînd ziua la preţul de 2,6 RON/acţiune, cu 1,2% peste nivelul precedent. Cu acţiunile SIF1 "Banat Crişana" a fost perfectată şi o tranzacţie specială (deal), cu 548.500 de titluri, la preţul de 2,71 RON/acţiune.

"East Capital Asset Management AB" a ajuns să deţină 5% din capitalul social al "Impact", se menţionează într-un comunicat remis Bursei de Valori. Aceeaşi companie, "East Capital" şi-a diminuat participaţia sub 5% la operatorul portuar "Socep" Constanţa.

"Vrancart" Adjud

La categoria a doua, cea mai mare apreciere a cotaţiei au avut-o acţiunile "Vrancart" Adjud. Preţul la finalul zilei a fost de 0,1180 RON/acţiune, cu 14,6% mai mare decît cel anterior. Brokerii susţin că preţul acţiunii s-a apreciat de la începutul anului cu aproximativ 25%. Rulajul realizat cu acţiunile companiei a fost de peste 270.000 de RON la peste 2,4 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb