Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat creşteri în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, într-un climat predominant ascendent în pieţele europene, în timp ce în Statele Unite bursele au fost închise cu ocazia "Memorial
Day", ziua în care americanii îşi comemorează soldaţii ce şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă sau în serviciul militar.
Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,12%, în timp ce BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 1,38%.
Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 14,01%, la 0,358 lei, în prima zi de la reintrarea la tranzacţionare, după o lună de suspendare, pe fondul unei valori a schimburilor de aprope 0,81 milioane de lei, peste media zilnică a anului.
Un broker cu circa 20 de ani de experienţă în piaţa noastră de capital ne-a transmis că, în opinia sa, există două elemente care să explice aprecierea acţiunilor SIF3.
"Primul este dat de dividendul de 0,0355 lei, cu randament de circa 11% (n.r. faţă de cotaţia SIF3 din data de 22 aprilie, de 0,314 lei), cel mai mare din indicele BET-FI. Al doilea motiv cred că ţine de faptul că, în ultima lună, cât timp acţiunile SIF Transilvania nu s-au tranzacţionat, preţurile titlurilor celorlalte SIF-uri au crescut, astfel încât este posibil ca unii investitori să fi intrat la cumpărare mizând că acţiunile SIF3 vor recupera ecartul", a detaliat brokerul.
Rulajul s-a menţinut la cote reduse, valoarea totală a tranzacţiilor realizate ieri fiind de 35,76 milioane de lei, sub cea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, când au fost realizate transferuri de circa 40 milioane lei, un aport însemnat avându-l şi două tranzacţii cu acţiunile Prodplast (PPL), în sumă de 7,5 milioane de lei.
Cele 2,97 milioane de acţiuni PPL schimbate ieri, ce reprezintă 17,43% din capitalul producătorului de mase plastice din Bucureşti, au fost transferate la preţul de 2,52 lei, cu 3,82% sub referinţa din piaţa "regular".
Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Început de săptămâna cu evoluţii pozitive pentru toţi indicii BVB. BET-FI a înregistrat cea mai mare creştere, cu o apreciere de 2,76%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,4 milioane euro, sub media anului curent. Cel mai lichid emitent din piaţa principala a fost Banca Transilvania (TLV) cu o valoare tranzacţionată de trei milioane lei (...). Din indicele BET, Alro (ALR) şi Teraplast (TRP) au avut cele mai bune evoluţii din şedinţa de astăzi (n.r.ieri), cu creşteri de 5,11%, respectiv 4,76%. La polul opus, Transelectrica (TEL) este singura societate pe minus, cu o corecţie de 0,5%".
Titlurile Banca Transilvania, cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB şi cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au încheiat şedinţa de tranzacţionare la 1,99 lei, în creştere cu 2,9%.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,18%, la 1,285 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 2,55 milioane de lei.
Valoarea transferurilor cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-a ridicat la 2,29 milioane de lei, cotaţia instituţiei de credit stagnând la preţul de 11,6 lei.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Electrica (EL), care au angrenat un rulaj 1,93 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunilor furnizorului şi distribuitorului de energie electrică fiind de 10,9 lei, în creştere cu 2,83%.
În piaţa "deal", pe lângă tranzacţiile cu acţiunile Prodplast, a mai fost înregistrat un transfer cu titlurile OMV Petrom (SNP), în sumă de 2,29 milioane de lei, la preţul unitar de 0,3425 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".
O a patra tranzacţie "deal" a fost derulată cu titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), la preţul de 0,45 lei, cu 0,45% peste referinţă, valoarea schimbului fiind de 0,48 milioane de lei.
Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,09% în timp ce indicele extins BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,77%.
Indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a avut un avans de 0,58%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "SIF Transilvania" (SIF3): +14,01%
2. "Electroaparataj" (ELJ): +5,52%
3. "Alro" (ALR): +5,11%
4. "Teraplast" (TRP): +4,76%
5. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +3,72%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Altur" (ALT): -10,17%
2. "Uztel" (UZT): -7,41%
3. "Dafora" (DAFR): -3,03%
4. "Oil Terminal" (OIL): -2,34%
5. "Turism Felix" (TUFE): -2,30%