BVB Creşteri pe linie pentru indici

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2020

Creşteri pe linie pentru indici

Salt de 14% pentru acţiunile SIF Transilvania, în prima zi de la revenirea la tranzacţionare Schimburi "deal" cu 17% din Prodplast

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat creşteri în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, într-un climat predominant ascendent în pieţele europene, în timp ce în Statele Unite bursele au fost închise cu ocazia "Memorial

Day", ziua în care americanii îşi comemorează soldaţii ce şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă sau în serviciul militar.

Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,12%, în timp ce BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa noastră, a avut un avans de 1,38%.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 14,01%, la 0,358 lei, în prima zi de la reintrarea la tranzacţionare, după o lună de suspendare, pe fondul unei valori a schimburilor de aprope 0,81 milioane de lei, peste media zilnică a anului.

Un broker cu circa 20 de ani de experienţă în piaţa noastră de capital ne-a transmis că, în opinia sa, există două elemente care să explice aprecierea acţiunilor SIF3.

"Primul este dat de dividendul de 0,0355 lei, cu randament de circa 11% (n.r. faţă de cotaţia SIF3 din data de 22 aprilie, de 0,314 lei), cel mai mare din indicele BET-FI. Al doilea motiv cred că ţine de faptul că, în ultima lună, cât timp acţiunile SIF Transilvania nu s-au tranzacţionat, preţurile titlurilor celorlalte SIF-uri au crescut, astfel încât este posibil ca unii investitori să fi intrat la cumpărare mizând că acţiunile SIF3 vor recupera ecartul", a detaliat brokerul.

Rulajul s-a menţinut la cote reduse, valoarea totală a tranzacţiilor realizate ieri fiind de 35,76 milioane de lei, sub cea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, când au fost realizate transferuri de circa 40 milioane lei, un aport însemnat avându-l şi două tranzacţii cu acţiunile Prodplast (PPL), în sumă de 7,5 milioane de lei.

Cele 2,97 milioane de acţiuni PPL schimbate ieri, ce reprezintă 17,43% din capitalul producătorului de mase plastice din Bucureşti, au fost transferate la preţul de 2,52 lei, cu 3,82% sub referinţa din piaţa "regular".

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Început de săptămâna cu evoluţii pozitive pentru toţi indicii BVB. BET-FI a înregistrat cea mai mare creştere, cu o apreciere de 2,76%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,4 milioane euro, sub media anului curent. Cel mai lichid emitent din piaţa principala a fost Banca Transilvania (TLV) cu o valoare tranzacţionată de trei milioane lei (...). Din indicele BET, Alro (ALR) şi Teraplast (TRP) au avut cele mai bune evoluţii din şedinţa de astăzi (n.r.ieri), cu creşteri de 5,11%, respectiv 4,76%. La polul opus, Transelectrica (TEL) este singura societate pe minus, cu o corecţie de 0,5%".

Titlurile Banca Transilvania, cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB şi cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au încheiat şedinţa de tranzacţionare la 1,99 lei, în creştere cu 2,9%.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,18%, la 1,285 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 2,55 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-a ridicat la 2,29 milioane de lei, cotaţia instituţiei de credit stagnând la preţul de 11,6 lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Electrica (EL), care au angrenat un rulaj 1,93 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunilor furnizorului şi distribuitorului de energie electrică fiind de 10,9 lei, în creştere cu 2,83%.

În piaţa "deal", pe lângă tranzacţiile cu acţiunile Prodplast, a mai fost înregistrat un transfer cu titlurile OMV Petrom (SNP), în sumă de 2,29 milioane de lei, la preţul unitar de 0,3425 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".

O a patra tranzacţie "deal" a fost derulată cu titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), la preţul de 0,45 lei, cu 0,45% peste referinţă, valoarea schimbului fiind de 0,48 milioane de lei.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,09% în timp ce indicele extins BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,77%.

Indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a avut un avans de 0,58%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "SIF Transilvania" (SIF3): +14,01%

2. "Electroaparataj" (ELJ): +5,52%

3. "Alro" (ALR): +5,11%

4. "Teraplast" (TRP): +4,76%

5. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +3,72%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -10,17%

2. "Uztel" (UZT): -7,41%

3. "Dafora" (DAFR): -3,03%

4. "Oil Terminal" (OIL): -2,34%

5. "Turism Felix" (TUFE): -2,30%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb