BVB Creşteri pe linie pentru indicii bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2019

Creşteri pe linie pentru indicii bursei

Rulaj de numai 21 milioane de lei, jumătate din media anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut creşteri în şedinţa de ieri, într-o zi în care rulajul s-a ridicat la doar 21,39 milioane de lei, circa jumătate din valoarea medie a acestui an, de 42,39 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal", nu a fost realizat niciun transfer.

Luca Nicolae, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o evoluţie pozitivă, în linie cu principalii indici europeni şi cu principalele burse americane, care au avut o evoluţie similară la începutul şedinţei de tranzacţionare. Indicele BET s-a apreciat cu 0,93% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0,8% pentru BET-NG şi +1,14% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 4,47 milioane de euro, sub media zilnică de 9,48 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile companiei Prebet Aiud (PREB), cu +4,33%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Următoarea evoluţie pozitivă din piaţa reglementată a fost înregistrată de acţiunile companiei Electroputere (EPT), cu +4,17%, pe fondul tranzacţionării unui volum de doar 50 de acţiuni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Sinteza (STZ), cu -10%, având un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Alro (ALR), -0,44%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol. De asemenea, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET au înregistrat-o titlurile companiei Nuclearelectrica (SNN),+1,67%, pe fondul unui volum superior mediei tranzacţionate în ultimele şase luni".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 1,38%, până la 1,105 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 9,12 milioane de lei.

Acţiunile Electrica (EL) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,44%, până la preţul unitar de 11,3 lei, valoarea schimburilor cu titlurile EL însumând 2,82 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în acest top se găsesc acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 13,58 lei, în creştere cu 0,89%, pe fondul unei valori transferate de 2,53 milioane de lei.

Titlurile SNN au angrenat un rulaj de 1,85 milioane de lei, ultima cotaţie de ieri a acţiunilor producătorului de energie electrică fiind de 12,2 lei.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 40 acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,9%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a avut avans de 0,81%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 0,91%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prebet" (PREB): +4,33%

2. "Electroputere" (EPT): +4,17%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +3,00%

4. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): +2,65%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +2,11%

-----------------------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza" (STZ): -10,00%

2. "Alumil Rom Industry" (ALU): -1,93%

3. "Carbochim" (CBC): -1,64%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -1,05%

5. "Cemacon" (CEON): -1,02%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb