BVB Creşteri pentru indici, în ton cu evoluţia din pieţele europene

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 august 2020

Creşteri pentru indici, în ton cu evoluţia din pieţele europene

Rulaj de 36 milioane lei, sub cel din şedinţa anterioară

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, într-o zi în care pieţele de acţiuni europene au marcat preponderent creşteri.

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 0,58%, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă traseul celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,41%.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 36,6 milioane de lei, sub cea din şedinţa anterioară, de 43 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal", nu a avut loc niciun transfer.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucuresti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,58% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,34% pentru BET-FI şi +0,93% în cazul BET-NG. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 7,6 milioane de euro, sub media zilnică de 12,3 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Prodplast (PPL), +14,57%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Transgaz (TGN), +2,09%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Artego (ARTE), cu -8,57%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o Digi Communications (DIGI), -0,86%, pe fondul unui volum de acţiuni sub cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 10,83 milioane de lei, cotaţia instituţiei de credit din Cluj marcând un avans de 0,67%, la 2,265 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,4%, până la 1,24 lei, pe fondul unui rulaj de 8,67 milioane de lei.

Poziţia a treia în acest top a fost ocupată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 0,24%, la preţul de 16,84 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 3,29 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 28,6 lei, în creştere cu 0,53%, pe fondul unei lichidităţi de 2,6 milioane lei.

Indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,14%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Prodplast" (PPL): +14,57%

2. "IAR Braşov" (IARV): +6,21%

3. "Patria Bank" (PBK): +2,11%

4. "Transgaz" (TGN): +2,09%

5. "Electrica" (EL): +1,79%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -8,57%

2. "Sinteza" (STZ): -7,20%

3. "Dafora" (DAFR): -5,26%

4. "Zentiva" (SCD): -5,23%

5. "Electromagnetica" (ELMA): -4,38%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb