BVB Creşterile continuă pe Bursă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 martie 2006

În rolul principal: Societăţile de Servicii Financiare

Încă o şedinţă în urma căreia toţi indicii bursieri s-au apreciat, pe fondul unei valori totale a transferurilor destul de ridicate, de peste 42 milioane RON. Iulian Panait, director de tranzacţionare la "KTD Invest", ne-a declarat că "a fost o zi de creştere, cu volume de tranzacţionare peste medie". Sectorul societăţilor de inves-tiţii financiare a avut şi ieri o evoluţie bună, BET-FI apreciindu-se cu 3,25%. Şi ceilalţi doi indici, BET şi BET-C au înregistrat creşteri, însă puţin mai moderate, de 2,01% şi respectiv 2,13%. Titlurile "Rompetrol Rafinare" continuă trendul negativ început acum o săptămînă. Deprecierea cotaţiilor RRC se datorează şi schimbării ratingului acţiunilor, de la la stabil la negativ, în raportul "Fitch" apărut la începutul acestei săptămîni. Ieri, cotaţia titlurilor RRC s-a redus cu 1,3%, pe fondul unei valori mari a transferurilor, de 2,9 milioane RON. Preţul de referinţă la închiderea şedinţei a fost de 0,0870 RON.

Ieri au revenit pe piaţă şi titlurile companiei "Biofarm", sus-pendate două zile de la tranzacţionare în urma unor informaţii interpretate eronat în presă. Pachetul de 1% din titluri, implicat în litigiul cu "Shapiro Bancorp", a fost suspendat de la tranzacţionare de către CNVM printr-o ordonanţă emisă ieri. Titlurile BIO au des-chis şedinţa la preţul de 0,6250 RON şi au scăzut pe parcursul zilei. Ordinele de cumpărare apărute pe piaţă către final au făcut ca preţul de închidere să fie similar cu cel din deschiderea şedinţei.

SIF-urile au avut ieri o şedinţă bună, cu creşteri semnificative. Titlurile SIF1 "Banat Crişana" şi-au continuat creşterea (0,8%) pe fondul unor tranzacţii în valoare de 7,3 milioane RON. La închiderea şedinţei, preţul unui titlu SIF1 era de 2,55 RON/titlu. Cea mai puternică apreciere din acest sector a avut-o cotaţia titlurilor SIF2 "Moldova", cu 5,8%, avînd un rulaj de 1,5 milioane de titluri. Creşterea din acest sector se poate datora şi amînării de către Parlament a dezbaterii ordonanţei privind pragul de deţinere (programată pentru ieri) pînă luni, 20 martie. În sectorul bancar, se remarcă evoluţia acţiunilor "Banca Transilvania". Cotaţia titlurilor TLV s-a apreciat cu 2,1%, la finalul şedinţei preţul de referinţă fiind de 1,49 RON/titlu. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost ridicată, de 3,5 milioane RON. Iulian Panait precizează că "din moment ce titlurile TLV ne-au obişnuit cu aprecieri de 0,5 sau 0,7 procente, o creştere de peste două procente este remarcabilă".

Rezultatele financiare raportate de "Flamingo International" nu i-au mulţumit pe investitori şi au dus ieri la deprecierea cotaţiei titlurilor sale. La închiderea şedinţei, valoarea unei acţiuni era de 0,4150 RON, în scădere cu 1,2% faţă de ultimul preţ de referinţă. Societatea a încheiat anul trecut cu un profit de 2 milioane euro, cu 45% mai mic decît cel din anul precedent.

"Antibiotice" Iaşi

Titlurile ATB au înregistrat în cursul zilei de ieri o apreciere semnificativă a cotaţiei, de 4,4%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de aproape 180.000 RON. Creşterea puternică a cotaţiei a avut loc mai ales în a doua parte a zilei, cînd au apărut cumpărătorii, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 1,43 RON/titlu. Liviu Avram, broker în cadrul "Prime Transaction", consideră aceste titluri "ca fiind supraevaluate, printr-o simplă comparaţie cu celelalte companii din domeniul farmaceutic."

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb