BVB Cumpărătorii mari au revenit la tranzacţionare

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 februarie 2004

Cotaţiile acţiunilor au revenit ieri pe un trend de creştere, după ce săptămîna trecută Bursa a fost caracterizată de o tendinţă generală de stagnare. La finalul şedinţei de ieri, toţi cei trei indici bursieri au depăşit valorile înregistrate vineri. Cea mai accentuată creştere a fost consemnată de indicii BET şi BET-C, de 1,23% şi, respectiv, 1,33%, în special, datorită creşterii cu 3,5% a cotaţiei acţiunilor BRD, care au cea mai ridicată pondere în calculul celor doi indici.

Valoarea transferurilor în-che-iate s-a ridicat la 128,13 miliarde de lei, dar 68 miliarde de lei s-au datorat unei tranzacţii spe-ciale încheiate cu titlurile "Rafinăriei Astra Română" Ploieşti.

Brokerii susţin că pe parcursului şedinţei de ieri cum-pă-rătorii mari au revenit la tranzacţionare, după pauza luată săptămîna trecută. Ei cred că şi în şedinţele următoare interesul investitorilor pentru acţiunile cotate se va menţine ridicat. Variaţii mai ample ale cotaţiilor ar putea fi înregistrate, spun brokerii, mai ales pentru societăţile care vor raporta rezultatele financiare preliminate pentru 2003.

Acţiunile SIF au avut o şedinţă constantă, lichiditatea acestora fiind ridicată. Valoarea transferurilor încheiate ieri cu acţiunile SIF a însumat 21,58 miliarde de lei, cele mai lichide fiind titlurile SIF "Banat Crişana" (SIF 1). Numărul acţiunilor SIF 1 tranzacţioante ieri s-a apropiat de două milioane de buncăţi. Brokerii susţin că rezultatele financiare preliminate de SIF-uri pentru 2003 nu ar putea aduce modificări mari asupra cotaţiilor din piaţă, avînd în vedere că acestea erau cunoscute. O variaţie mai mare a cotaţiilor acţiunilor SIF ar putea interveni dacă vor apărea informaţii suplimentare cu privire la valoarea dividendelor pe care le vor acorda SIF-urile.

"Antibiotice" Iaşi

Cumpărătorii mari ai titlurilor ATB au revenit pe parcursul şedinţei de ieri la tranzacţionare. Pe fondul cererii ridicate, cotaţia titlurilor ATB a crescut pînă la 2.800 lei/acţiune, valoare care reprezintă un nou maxim de tranzacţionare al ultimului an. Brokerii susţin că ac-ţiunile ATB păreau subevaluate, fapt care a adus mai mulţi cum-părători pentru titlurile producătorului ieşean de medicamente. Valoarea transferurilor încheiate ieri cu acţiunile ATB s-a ridicat la 7,58 miliarde lei.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Lichiditatea acţiunilor BRD a crescut ieri, fiind transferate 603.196 titluri. Pe fondul cererii ridicate, cursul a crescut pînă la 24.000 lei/acţiune. Brokerii susţin că investitorii cumpără acţiunile BRD în speranţa că rezultatele financiare preliminate vor înregistra o creştere faţă de cele din 2002.

"Petrolexportimport" Bucureşti

Pe fondul unor rezultate financiare peste aşteptări, cotaţia acţiunilor PEI a crescut ieri pînă la 577.000 lei/acţiune. Preţul ultimei tranzacţii a fost cu 15% peste cel de la sfîrşitul şedinţei de vineri, ceea ce reprezintă variaţia maximă admisă de Bursă pentru o zi de tranzacţionare. Brokerii sînt de părere că pentru şedinţele următoare, cursul acţiunilor PEI ar mai putea să crească, dar nu în acelaşi ritm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb