BVB Cuvîntul de ordine - scădere

DIANA DOROBANŢU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 octombrie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost clar una de scădere. Astfel au scăzut preţurile pentru acţiunile celor mai multe companii listate. Cursul titlurilor "Rompetrol Rafinare" (RRC) a înregistrat o depreciere accentuată, deşi rezultatele pe primele şase luni ale acestui an au fost destul de favorabile. Brokerii consideră, însă, că rezultatele au fost anticipate şi de aceea nu a mai crescut preţul titlurilor. Este de aşteptat însă o revenire a cotaţiei în următoarele zile.

Acţiunile "Petrom" Bucureşti (SNP) au testat pentru a patra oară pragul de suport aflat la 0,43 RON/titlu. Acesta ar trebui să constituie un semnal de atenţie pentru investitori, care sînt obligaţi să urmărească evoluţia cursului în următoarele zile. Întrebarea care se pune este dacă preţul va rezista la nivelul din prezent sau dacă se va înscrie pe un trend ascendent.

Şi cursurile acţiunilor din sectorul bancar s-au situat pe un trend descendent ieri. A fost a doua zi în care s-au înregistrat scăderi de preţ pentru titlurile emise de "Banca Transilvania" (TLV). Au fost tranzacţionate ordine mari de vînzare provenind de la acţionarii din străinătate, iar cumpărătorii au fost în cea mai mare parte autohtoni. Volumul de tranzacţionare a rămas ridicat, iar brokerii sînt de părere că investitorii vor rămîne interesaţi de aceste acţiuni.

Cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare au scăzut de asemenea ieri. Situţia s-a reflectat şi în evoluţia indicelui aferent acestei categorii, BET-FI, care s-a depreciat cu 1,14 puncte procentuale. Tot în scădere s-au aflat şi ceilalţi trei indici ai pieţei, dar cea mai accentuată, de 1,25%, a aparţinut ieri indicelui ROTX.

O valoare de tranzacţionare ridicată, de 8,2 milioane RON, au avut-o titlurile aparţinînd SIF 5 "Oltenia" Craiova. Cursul acţiunilor SIF 4 "Muntenia" Bucureşti s-a depreciat cu 2,2% faţă de şedinţa bursieră precedentă, ajungînd spre închidere la 1,33 RON/acţiune. Ieri au fost publicate şi rezultatele financiare obţinute de această companie.

Titlurile "Sinteza" Oradea (STZ) au creat o mare agitaţie pe piaţă, cotaţia lor scăzînd cu 4,9 puncte procentuale. Valoarea tranzacţiilor, însă, nu a fost foarte ridicată, de doar 55.493 RON.

Ieri au fost publicate rezultatele financiare ale companiilor "Bermas" Suceava (BRM), "Electroputere" (EPT) şi SIF "Transilvania" Braşov (SIF 3).

Acţiunile companiei de produse farmaceutice "Biofarm" Bucureşti au fost admise la Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti. Începerea tranzacţionarii se va face la o dată ulterioară.

"Rompetrol Rafinare"

Tranzacţiile cu titlurile RRC au totalizat 10,3 milioane RON la un volum de peste 82 milioane de acţiuni. În prima parte a şedinţei bursiere preţul a atins maximul de 0,129 RON/acţiune, iar apoi s-a diminuat semnificativ, la închidere ajungînd la 0,122 RON/acţiune. Cotaţia s-a depreciat cu 3,2 puncte procentuale faţă de şedinţa anterioară.

"Banca Transilvania"

Preţul acţiunilor TLV a scăzut ieri cu 1,7 puncte procentuale pe fondul unui volum de peste şapte milioane de titluri rulate. Valoarea totală a transferurilor a fost de 8,1 milioane RON. Şedinţa bursieră a debutat la cursul de 1,17 RON/titlu, iar în a doua parte a zilei a scăzut pînă la 1,14 RON/titlu. Cel mai mare volum de acţiuni a fost transferat spre finalul şedinţei şi a fost de 250.000 de titluri. Înainte de acesta a mai fost încheiată o tranzacţie cu 200.000 de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb