BVB Debut negativ de săptămână după decizia FTSE de săptămâna trecută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 octombrie 2019

Debut negativ de săptămână după decizia FTSE de săptămâna trecută

Rulaj de doar 21,7 milioane de lei

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat corecţii uşoare ale cotaţiilor în şedinţa de ieri, după avansul de 0,79% din şedinţa precendentă a indicelui BET şi doborârile succesive din ultimele săptămâni ale unor niveluri multianuale maxime pentru referinţa pieţei. BET a coborât ieri cu 0,3%, la 9.574,37 de puncte.

O evoluţie negativă s-a consemnat şi la nivelul valorii tranzacţionate, aproape jumătate din rulaj fiind dat de tranzacţiile cu titlurile Banca Transilvania (TLV), a căror corecţie de 1,64% a tras indicele BET în teritoriul negativ.

În ceea ce priveşte posibile perturbaţii, opoziţia este aşteptată în aceste zile să depună la Parlament moţiunea de cenzură.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Săptămâna a debutat cu evoluţii preponderent descendente. Singurul indice care a reuşit să închidă şedinţa pe plus este BET-FI, cu un avans de 0,04%. Lichiditatea a scăzut până la 21,7 milioane lei, aproape jumătate provenind de la transferurile cu acţiuni TLV. Din indicele BET, remarcăm închiderea în scădere semnificativă a titlurilor Electrica (EL), care au suferit un recul de 3,49%, până la 11,05 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul mediu de astăzi (n.r. ieri) a fost de 11,3 lei/acţiune. Şi acţiunile TLV au avut o corecţie semnificativă, de 1,64%. La polul opus, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile Romgaz (SNG), cu o creştere de 0,82%.".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, care au înregistrat transferuri în valoare de 10,19 milioane de lei, ultima cotaţie a TLV fiind de 2,4 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,19 lei, în urcare cu 0,42%, valoarea schimburilor cu acţiunile Fondului însumând 2,86 milioane de lei.

Acţiunile Digi Communications (DIGI) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 29,9 lei, în scădere cu 0,99%, pe fondul unei valori transferate de circa 1,09 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNG, care au avut un rulaj de doar 0,98 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 36,95 lei/titlu.

Indicele compozit BET-XT, ce include cei mai tranzacţionaţi 25 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 0,27%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o scădere identică. BET-NG, indicele energetic şi al utilităţilor a pierdut 0,17%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Bermas" (BRM): +7,14%

2. "Socep Constanţa" (SOCP): +3,76%

3. "THR Marea Neagră" (EFO): +2,65%

4. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): +2,29%

5. "Prebet Aiud" (PREB): +1,92%

---------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -4,55%

2. "Electrica" (EL): -3,49%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,09%

4. "Zentiva" (SCD): -2,35%

5. "Vrancart" (VNC): -1,79%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb