Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţă s-a ridicat la aproape 50 milioane RON, aducînd şedinţa în cotele bune de lichiditate de la sfîrşitul anului trecut. Indicii bursieri au evoluat divergent, singurul care a crescut fiind BET-FI (+1,21%), care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF. Ceilalţi doi indici ai pieţei, BET şi BET-C au înregistrat uşoare corecţii negative şi au pierdut -0,91% şi respectiv -0,67%. Titlurile SIF au fost ieri printre cele mai transferate acţiuni şi, deşi la începutul şedinţei înregistrau scăderi semnificative, au crescut brusc către mijlocul zilei (chiar de 8% în cazul SIF1 "Banat Crişana"). Analiştii de la "Prime Transaction" ne-au declarat că "ulterior au avut loc unele corecţii negative şi pînă la închidere cotaţiile s-au stabilizat". Cel mai tranzacţionat titlu a fost SIF3 "Transilvania" cu o valoare totală a transferurilor de 9,9 milioane RON. La finele zilei, o acţiune SIF 3 valora 2,02 RON, în creştere cu 0,5% faţă de şedinţa de luni. Cea mai puternică apreciere din rîndul societăţilor de servicii financiare au înregistrat-o acţiunile SIF2 "Moldova", a căror cotaţie a cîştigat 1,8%, pe fondul unui rulaj de 9,8 milioane RON.
Sectorul bancar a fost reprezentat ieri de doi dintre emitenţi - "Banca Transilvania" şi "Banca Comercială Carpatica" - în condiţiile în care acţiunile BRD-GSG au fost suspendate de la tranzacţionare deoarece oficialii companiei au făcut publice rezultatele financiare preliminare. "Banca Transilvania" a fost cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie, cu o valoare totală a transferurilor de puţin peste trei milioane RON. Cotaţia titlurilor TLV a rămas nemodificată, preţul de referinţă de ieri fiind similar celui de marţi, de 1,48 RON/acţiune.
Şi în segmentul petrolier a existat un emitent suspendat, "SNP Petrom", ca urmare a apariţiei convocatorului de Adunare Generală. A rămas astfel pe piaţă "Rompetrol Rafinare" care, după cum explică Marcel Murgoci de la Estinvest, "a evoluat sub aşteptări, dacă avem în vedere creşterea puternică de luni". Domnia sa a menţionat însă că "s-ar putea să avem de-a face cu o marcare a profitului de către anumiţi investitori". În şedinţa de ieri s-au transferat circa 15,5 milioane de acţiuni. Cursul a atins în prima parte a zilei maximul de 0,0908 RON, după care a început să scadă. Preţul de referinţă al unui titlu RRC a pierdut -2,3%, fiind de 0,0870 RON/titlu. Pe piaţa deal a fost tranzacţionat un pachet de 4,95 milioane de titluri, la un preţ de 0,39 RON/acţiune. "Flanco Holding Ltd" a cumpărat 71% din drepturile de preferinţă emise de "Flamingo" în vederea majorării capitalului social. În urma acestei achiziţii, acţionarul majoritar de la "Flanco" va rămîne în cadrul societăţii în urma fuziunii.
Pe lîngă transferul titlurilor "Flamingo", pe piaţa deal au mai avut loc trei tranzacţii cu acţiuni "Impact" (la RON/titlu), SIF2 "Moldova" (la 2,25 RON/titlu) şi "Prodplast" Bucureşti (la 2,85 RON/titlu).
• "Flamingo" Bucureşti
Una dintre companiile intens tranzacţionate ieri a fost "Flamingo International" Bucureşti, cu o valoare totală a transferurilor de 1,8 milioane RON. La începutul şedinţei a fost transferat un pachet de 4 milioane acţiuni, iar cotaţia s-a apreciat cu 0,1%.